3.6 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Kruta dejstva o sedanji vladi in njenem socializmu po meri ljudi: Skupna vrednost industrijske proizvodnje julija padla za 1,2 odstotka

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Kot kaže, se že kažejo prvi znaki “dobrega dela” vlade Roberta Goloba na področju gospodarstva. Podatki državnega statističnega urada namreč razkrivajo, da je skupna vrednost industrijske proizvodnje v državi julija za 1,2 odstotka nižja kot mesec prej na račun padca v predelovalnih dejavnostih. 

Medtem ko je znano že kar nekaj časa, da je pred vrati nova kriza, je vlada Roberta Goloba prišla na plano z idejami o obveznih božičnicah, višjih davkih na delo, višjem davku na dobiček pravnih oseb, obveznem štempljanju, ki še dodatno prinaša administracijo, novih predpisih. Povrhu pa so se zavzeli še za bolj razbohoteno birokracijo, ki ga prinaša povečanje števila ministrstev.

Julija je bila vrednost proizvodnje v predelovalnih dejavnostih nižja za 1,2 odstotka. Ta je bila v rudarstvu višja za 1,7 odstotka, v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro pa za 3,4 odstotka. Na mesečni ravni je vrednost industrijske proizvodnje upadla pri izdelkih za vmesno porabo in izdelkih za investicije (za 2,1 oz. 5,4 odstotka). Pri izdelkih za široko porabo se je vrednost dvignila za 1,9 odstotka. Ob tem je treba poudariti, da je bila v primerjavi z julijem 2021 vrednost proizvodnje v rudarstvu in dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro nižja za 4,9 in 23,3 odstotka. Za 2,9 odstotka je bila vrednost višja v predelovalnih dejavnostih.

Kar se tiče skupnega prihodka od prodaje v industriji, je bil ta na mesečni ravni nižji za 1,5 odstotka. Za 15,2 odstotka se je ta znižal v rudarstvu, za 1,5 odstotka pa v  predelovalnih dejavnostih. “Manjši je bil tako na domačem kot tujih trgih za 3,9 oz. 1,2 odstotka. V primerjavi z julijem lani pa je bil prihodek višji za 18,7 odstotka. Pri tem je bil v rudarstvu višji za 25,7 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa za 18,7 odstotka. Vrednost zalog v industrijski proizvodnji je bila na mesečni ravni nižja za 0,2 odstotka, na letni pa višja za 21,7 odstotka. Zaloge na mesečni ravni so bile manjše tako v rudarstvu kot predelovalnih dejavnostih,” navaja STA.

Foto: STA

Vladna ekipa je sicer ob predstavitvi svojih dosežkov izpostavila “uresničevanje” predvolilnih napovedi z “zavzemanjem za krepitev socialne države, javnega zdravstva, s pomočjo prebivalstvu in gospodarstvu v negotovih razmerah“. Kot pravijo, naj bi doslej premišljeno in ciljno ukrepali za ublažitev draginje. Na vsakomur je, da presodi, koliko se s tem strinja, a vendarle je treba priznati, da nezadovoljstva v gospodarstvu ne manjka. Zato je resnično težko verjeti zgolj lepim besedam. Na koncu so namreč ukrepi tisti, ki štejejo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine