10.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Kritični odzivi na izpad Jadranke Juras: Očitno so za uničenje Slovenske vojske dovoljena vsa sredstva! Velik škandal in sramotenje Slovenske vojske! Višek vseh viškov!

Ko človek že misli, da se javna RTV Slovenija ne more spustiti niže, le ta dokaže, da je to povsem mogoče. Za tokratni izpad je poskrbela glasbenica Jadranka Juras, ki je v oddaji Zadnja beseda brez kakršnegakoli sramu oblatila tiste, ki so v službi slovenske domovine. Glede slovenskih vojakov je namreč zatrdila, da sama smatra, da je velika odgovornost, da hodiš na misije in pobijaš lokalno prebivalstvo. Strokovnjak za varnost in nekdanji direktor Obveščevalno varnostne službe na Ministrstvu za obrambo Boštjan Perne izpad Jurasove označuje kot velik škandal in sramotenje Slovenske vojske na RTV Slovenija. S kritikami ne skopari niti nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, ki je vse skupaj označil kot najbolj grobo zlorabo javne RTV Slovenija. “To je najhujša žalitev Slovenske vojske, ki preprosto ne more in ne sme biti nekaznovana,” je izpostavil in ob tem pozval generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca in programski svet RTV naj ukrepajo in se opravičijo Slovenski vojski ter vsem državljankam in državljanom. Izjemno kritičen in ogorčen je tudi minister za obrambo Matej Tonin. 

V nedavni oddaji Zadnja beseda, ki jo vodi nekdanja voditeljica kuharskih oddaj Valentina Smej Novak, ki s stalnimi gostjami Mileno Miklavčič, Katarino Kresal in Jadranko Juras, komentira aktualne družbene teme, so se med drugim lotile teme vprašanja zagotavljanja investicij v Slovensko vojsko v letih 2021 do 2026 v znesku 780 milijonov evrov. Potem, ko je voditeljica Smej Novakova uvodoma povedala, da gre za resolucije ter izpolnjevanje zavez, ki so jih sprejele že prejšnje vlade, je Jurasova poskrbela za šok. Ta je namreč zatrdila naslednje: “Sama smatran, da je velika odgovornost, da hodiš na misije in pobijaš lokalno prebivalstvo. Velika odgovornost, da naši vojaki sploh hodijo nekam, kjer ne branijo Slovenije, vendar so vpleteni v globalno vojno proti terorizmu, ki traja že vse od leta 2001 in ji ni videti konca.” Poleg tega pa je še pristavila, da je ameriška vojaška industrija z vojnami zaslužila 6 bilijonov dolarjev, in da organizacija NATO služi imperializmu in industriji orožja. Kot zgleden primer je navedla Avstrijo, ki ni članica NATA in poudarila, da ima Slovenija idealno priložnost, da izpade suverena država z miroljubno politiko.

Boštjan Perne je prepričan, da je velik škandal in sramotenje Slovenske vojske, da voditeljica na nacionalni televiziji izjavi, da naši vojaki na misijah v tujini pobijajo lokalno prebivalstvo. Glede na to, da smo bili v preteklosti priča celo izpadu, ko je prišlo do pljuvanja na člane gardne enote Slovenske vojske, očitno pa je bilo tudi načrtno oviranje krepitve Slovenske vojske, tovrsten izpad na javni televiziji predstavlja trend izvajanja pritiskov na Slovensko vojsko. Po prepričanju Perneta slovenski vojaki do sedaj na misijah niso ubili nikogar. “Zagotavljam vam, da so veliko pomagali lokalnemu prebivalstvu od Afganistana do Bosne.” Pomagali so jim tako z denarjem, kot tudi delom in pozitivnim pristopom. Iz tega razloga je Perne blatenje slovenskih vojakov označuje kot pritlehno.

Slovenski vojaki opravljajo velik nabor nalog
Naša država je kot članica Evropske unije, Organizacije za varnost in sodelovanje, Organizacije severnoatlantskega sporazuma in Organizacije Združenih narodov aktivno prispeva k zagotavljanju mednarodne stabilnosti in pa miru. Leta 1997 je bilo leto, ko je Slovenska vojska prvič napotila vojake v operacijo kriznega odzivanja. Zdravstvena enota Slovenske vojske in štirje častniki za povezavo so bili prvi, ki so bili poslani na humanitarno operacijo Alba v Albaniji. Vse od tedaj pa je mogoče opaziti povečanje števila pripadnikov Slovenske vojske. Leta 2007 je Slovenska vojska prvič v svoji zgodovini v operacijo napotila enoto velikosti bataljona, ki je prevzela lastno območje odgovornosti in poveljevala pripadnikom tuje vojske, članice zveze Nato. Dandanes je Slovenska vojska dejavna v mednarodnih operacijah in misijah v Afganistanu, na Kosovem, pripadniki pa so prisotni tudi v Libanonu, Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Srbiji in Somaliji. Z delom sil Slovenska vojska deluje tudi v bojni skupini Evropske unije in Natovih odzivnih silah, ki so namenjene delovanju zunaj in znotraj meja zavezništva.

S tem, ko države sodelujejo na mirovnih operacijah, dokazujejo svojo zavezanost k mednarodnemu miru in stabilnosti. Dr. Jelena Juvan iz katedre za obramboslovje je v knjigi z naslovom Mirovne operacije in vloga Slovenije poudarila, da je potrebno zavedanje, da se na mirovnih operacijah ne povečuje le število vojakov, ampak tudi sam razpon nalog, ki jih ti opravljajo. Med rednimi nalogami so tako zbiranje informacij, varovanje objektov, patruljiranje, sodelovanje s specializiranimi mednarodnimi organizacijami, pomoč pri preprečevanju neredov, sodelovanje pri sleditvi in uničevanju nelegalnega orožja. Poleg vseh zadolžitev so vojaki aktivni tudi v izvajanju humanitarnih dejavnosti.

Tonin: Očitno so za uničenje Slovenske vojske dovoljena vsa sredstva
Minister za obrambo Matej Tonin se je na izpad Jurasove že odzval in kritično zapisal naslednje: “Institucija države, Slovenska vojska, je obtožena vojnih zločinov. Namenoma sem čakal, ali se bo Jadranka Juras opravičila, sli se bo opravičila vsaj RTV Slovenija, ali bo opozicija zahtevala nujno sejo odbora za obrambo ali bo stranka Levica zažela zbirati podpise … Nič!”. V nadaljevanju se je Tonin vprašal kako nizko je še mogoče iti? “Očitno so za uničenje Slovenske vojske dovoljena vsa sredstva. Začelo se je z obtožbo, da je vojak uperil puško v civilista (laž), nadaljevalo z zbiranjem podpisov za finančno izčrpanje institucije, sedaj pa še obtožbe o vojnih zločinih. Dovolj je!!”

Nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak je nastop Jurasove označil, kot višek vseh viškov, da javna RTV Slovenija predvaja nekoga, ki trdi, da slovenski vojaki v tujini pobijajo lokalno prebivalstvo. Neodgovorno, nepošteno. Gorenak je v svojem zapisu na blogu zapisal, da odsvetuje ogled celotne oddaje in opozarja, da se je vredno osredotočiti na oddajo pri 12 minut in 50 minut, kjer Jurasova manj kot minuto navaja, da “slovenski vojaki hodijo na misije v tujino, kjer pobijajo lokalno prebivalstvo”. Gorenak je še posebej kritičen, ker voditeljica oddaje Smej Novak, kljub izjavam, Jurasove ni prekinila, je ni popravila. Videti je bilo mogoče le, kako prikimava.

V nadaljevanju je Gorenak opozoril na javno dostopne podatke o honorarjih, ki jih RTV SLO plačuje Jurasovi. Kot je mogoče videti, gre za zneske od 150 do 750 evrov. “Ni sicer jasno zakaj ji te zneske nakazuje, a najverjetneje tudi za njene komentarje v oddaji “Zadnja beseda”. Od 21.06.2019 do 18.11.2020 je tako skupaj prejela 4.700 evrov. Pazite, gre za javno, nacionalno TV hišo, ki jo plačujemo vsi v obliki RTV prispevka. In ta javna RTV preprosto plačuje za to, da neka Jadranka Juras trdi, da “slovenski vojaki hodijo na misije v tujino, kjer pobijajo lokalno prebivalstvo”. Nikoli in nikdar v nobeni misiji slovenskih vojakov v tujini nismo zaznali informacije, da bi bil zaradi aktivnosti slovenskih vojakov ubit en sam civilist oziroma pripadnik naroda, v katerega državi slovenska vojska častno in odgovorno opravlja svoje naloge.”

To je najbolj groba zloraba javne RTV, to je najhujša žalitev slovenske vojske, ki preprosto ne more in ne sme ostati nekaznovana, je prepričan Gorenak, ki direktorja RTV SLO Kadunca in programski svet RTV poziva, da ukrepajo, da se opravičijo Slovenski vojski in seveda vsem nam državljanom. “Kar je preveč je pač preveč,” je prepričan. Na RTV Slovenija smo naslovili novinarsko vprašanje, kako komentirajo izjavo Jurasove in če jo na račun žaljivih izjav nameravajo umakniti iz oddaje. Prav tako smo tudi na Slovensko vojsko naslovili vprašanje, kako gledajo na omenjeno izjavo in jih povprašali, če so morebiti slovenski vojaki do sedaj zakrivili kakšno smrt na misijah. Ko odgovore prejmemo, jih objavimo naknadno.

Nina Žoher/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine