15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Kričanje in grožnje za zidovi ustavnega sodišča

Piše: Andrej Žitnik (Nova24TV)

Nova24TV je pridobila prve informacije o tem, kaj naj bi se dogajalo za štirimi stenami ustavnega sodišča v petek, ko je padla skrajno sporna odločitev o prenehanju zadržanja novele zakona o RTV. Prav tako smo izvedeli, kaj naj bi se dogajalo v prihodnjih dneh.

Prve informacije o petkovem odločanju ustavnih sodnikov so bile za razliko od prejšnjih sej zelo skope. Smo pa na Nova24TV prejeli nekaj informacij od različnih virov o dogajanju. Manjkalo ni niti kreganja, povzdigovanja besed in celo groženj.

Kot je znano, sta na seji manjkala sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič. Šorli je petkovo sejo ustavnega sodišča zapustil zaradi slabega počutja, medtem ko Jakliča sploh ni bilo.

Grožnje in pritiski na Svetliča
Bil pa je prisoten Rok Svetlič, ki je omogočil kvorum za sprejetje sporne odločitve. Kot smo izvedeli, je Svetlič verjel, da v petek odločitve še ne bodo sprejeli. Temu naj bi botrovali številni pritiski, med vsebinsko razpravo pa naj bi prihajalo do kričanja sodnice Špelce Mežnar ter pozivi predsedniku Mateju Accettu, naj ga ustavi celo s sankcijami. Šlo naj bi celo za grožnje s kazenskim pregonom s strani tožilstva, kjer naj bi bila še vedno zelo vplivna mama sodnice Mežnarjeve in žena sodnika Roka Čeferina.

Oddaljevanje od kompromisa
Za naprej se govori, da naj bi bila v sredo izglasovala vsebinska odločitev ustavne pobude novega zakona o RTV. Sprva je bilo dogovorjeno, da bi skladno z njo, novi zakon sodniki razveljavil in dali navodilo za novo zakonsko rešitev za pravičnejšo in uravnoteženo sestavo Programskega sveta RTV. Po tem kompromisnem predlogu bi moral zakon vsebovati imenovanje programskih svetnikov s strani političnih strank, kjer bi vladna stran in opozicija dobili zagotovljen polovičen delež. Prav tako naj bi bilo dogovorjeno, da bi se moral zakonodajalec glede preostale sestave programskega sveta dogovoriti z dvotretjinsko večino v državnem zboru. Gre za podobno rešitev, ki jo ureja zakon o sodnem svetu. Na ta način bi preprečili dominacijo ene strani in preprečili politično podreditev javne RTV. Prav tako naj bi kompromisna odločitev vsebovala potrjevanje odgovornega urednika RTV in programsko shemo z dvotretjinsko večino svetnikov.

Toda pri pisanju naj bi nastajale težave, ker radikalno levi del sodnikov in sodnic ne pristaja na enakopravno ureditev, temveč so vsakodnevno prihajali na plano z rešitvami, ki bi RTV od tega oddaljile. Prvo naj bi se od doseženega soglasja distancirala Špelca Mežnar, nato pa še sodnica Katja Šugman Stubbs.

Prav Mežnarjeva naj bi izrazito pritiskala na sodnika Rajka Kneza z grožnjami pred odzivom kritične javnosti. Šlo naj bi za grožnje o preprečevanju nadaljnje kariere. Na tej točki naj bi se tudi razdrla peterica in od takrat ne Knez ne Accetto ne podpirata predloga brez izjem, ki bi dale več pristojnosti levi strani. Prav tako se govori, da bo sodnica Šugman Stubbs tista, ki naj bi revotirala, to je spremenila odločitev pred glasovanjem, ko se bo odločalo o novem predlogu o zadržanju zakona o RTV.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine