10 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Kovšca ob dnevu državnosti: Naj nam ne bo nerodno negovati ljubezni do domovine

Dnevu državnosti so se poklonili tudi v državnem svetu. Njegov predsednik Alojz Kovšca je v govoru na slavnostni seji med drugim pozval k ohranjanju vrednot slovenske osamosvojitve. “Naj nam ne bo nerodno negovati ljubezni do domovine,” je pozval.

 

V zadnjih 29 letih so Slovenci po besedah Kovšce doživeli veliko lepega in naprednega, pa tudi hudega in kritičnega. Danes nas je več in živimo dlje, kot smo ob začetku samostojne poti, je poudaril. Tudi življenjski standard je bistveno višji in s tem precej večja kupna moč in splošna blaginja, slovensko gospodarstvo pa v vseh teh desetletjih okreva in raste s polno močjo. Ugotavljal je tudi, da živimo “svobodno in ponosno v lastni državi Sloveniji, v samostojni in neodvisni državi, ki zagotavlja varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin vsem svojim prebivalcem. V državi, ki skrbi za varnost svojih državljanov, za večjo blaginjo in trajnostni razvoj”.

Ob tem pa se je vprašal, če se tega dovolj zavedamo. “Si ob poslušanju slovenske himne in razprostiranju slovenske zastave prikličemo dogodke, ki so nas leta 1991 enkratno povezali in združili?”

Hkrati je dodal, da moramo ne glede na spodbudno statistiko usodo svoje države vzeti v svoje roke. “Prihaja nov čas za nove generacije državljank in državljanov, ki imajo nov, svež pogled na svet in svojo državo. Naloga te izobražene in prodorne nove generacije je, da s pridom izkoristi to popotnico v korist osebnega, a opozarjam, hkrati družbenega razvoja,” je bil jasen Kovšca.

Vprašal se je tudi, kaj pomeni biti danes državljan Slovenije, v času, ko se svet globalno spreminja, ko se rušijo temeljne vrednote demokratičnosti, svobode in varnosti? Kaj ponuja uteha državotvornosti v teh težkih trenutkih, ki od nas terjajo distanciranje, osamitev in samonadzorovanje?

Izpostavil je posameznike, ki se nadčloveško uprejo volji in moči vsakršnega zatiranja in podjarmljenja. “Nekatere danes slavimo, nekatere smo pozabili, nekaterim bomo zagotovo še dali zasluženo priznanje. Hkrati pa bodo prihodnja leta naplavila nove heroje.” Ob tem je izpostavil in se zahvalil junakom v uniformah, ki so se izkazali v času epidemije novega koronavirusa – medicinskemu osebju, gasilcem, civilni zaščiti, policiji in vojski.

Predsednik DS je Slovence označil za svobodomiseln narod. “Toliko kot nas je, toliko je različnih misli in pogledov na prihodnost.” A da bi “stali in obstali”, je po njegovih besedah treba narediti korak nazaj, v čase narodne enotnosti in prebujenja. Jih ponotranjiti z vsem srcem in modrostjo. “Živimo namreč v Evropi brez meja, v svetu številnih priložnosti za boljši in lepši jutri, hkrati pa postajamo vse večji talilni lonec narodov in kultur. In v tem loncu si kot mlad narod nastavljamo lastno past,” je dejal in dodal, da nas “neodgovoren odnos do lastne narodnosti, državotvornosti in kulturne samobitnosti zlahka potegne v vrtinec, kjer se lahko v tem sodobnem Babilonu raztopimo in izgubimo”.

Slavnostne seje so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, premier Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič ter nekdanji predsedniki DS.

Zadnje novice

Sorodne vsebine