-0.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Kot kaže, bo nekdanja Sorosova štipendistka Urška Klakočar Zupančič že v samem štartu grobarka nove vlade

Piše: Tomaž S. Medved

Se še spomnite, kdaj se je v javnosti prvič izpostavila (tedaj še sodnica) Urška Klakočar Zupančič? Pravnica, ki se rada pohvali s tem, da je bila v svoji mladosti Sorosova štipendistka, bo sicer v kratkem dopolnila 44 pomladi, je že nekaj časa neke vrste kraljica slovenskega (levičarskega) tabloidnega tiska.

Svetlolaska, ki »zna pokazati rogé«, je to dejansko naredila že jeseni 2020, torej dobre pol leta po nastopu Janševe vlade in sicer na facebooku, kjer je (v sicer zasebni objavi) predsednika vlade Janeza Janšo označila za “velikega diktatorja” in med drugim zapisala, da je virus pri nas dal polet “zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo”. “Upam, da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin, do takrat pa pazite nase,” je še zapisala. Posnetek njenega zapisa je končal pri državnem sekretarju Vinku Gorenaku, ki je svoj komentar na blogu nato umaknil. Škandal, ki je pokazal, da je v sodniških vrstah ogromno političnih aktivistov tranzicijske levice, pa je UKZ (kot jo naziva Požareport) ob pomoči medijskega mainstreama obrnila v svoj prid, saj se je zaradi zapisa znašla v disciplinskem postopku, mediji pa so to prikazali kot grob poseg Janševe vlade v sodno vejo oblasti, pri čemer je UKZ glavna žrtev. In nadaljevanje zgodbe? Za svoje zapise UKZ nikoli ni bila obsojena, je pa iz sodniških vrst odšla kar sama avgusta 2021. Bojda iz protesta, ker ji sodni sistem ne omogoča, da bi prosto izražala svoje poglede na politiko. Seveda so ji razni tabloidi tako rekoč jedli iz roke in z njo delali velike intervjuje, nato pa naj bi jo Robert Golob povabil k političnemu udejstvovanju kar preko spletnega »messengerja«. Nekdanja sodnica je najprej postala podpredsednica Gibanja Svoboda, sedaj pa je tudi predsednica državnega zbora, ki brez sramu bere levite opozicijskim poslancem.

Vzpon Sorosove štipendistke, ki je Janševo vlado povezala s časi nacizma

A preden se lotimo problematične politične sedanjosti UKZ, morda najprej skok v njeno preteklost. Rojena je leta 1977 v Sevnici, kjer je preživela otroštvo in mladost. Po lastnih navedbah je bila – tako 24ur.com – ena izmed prvih štipendistov Georgea Sorosa in je tako v tretjem letniku gimnazije odšla na šolanje v zasebno šolo Millfield v Angliji (Združenem Kraljestvu). Za opravljanje četrtega letnika gimnazije vrnila v Brežice, kjer je maturo opravila z vsemi možnimi točkami. Kasneje je, kot je sama dejala, »odšla na študij prava v Ljubljano in kot absolventka Pravne fakultete še na stažiranje na sedež OZN v New York. Študij sem nadgradila z magisterijem iz pravne zgodovine, leto kasneje rodila dvojčka. V sodnem sistemu sem delala 15 let, tudi kot višja pravosodna svetovalka v uradu predsednika Vrhovnega sodišča, takrat je bil to Franc Testen, ki ga izjemno cenim in spoštujem.«

Robert Golob in Urška Klokočar Zupančič – kaj se plete med njima? (foto: STA / Bor Slana)

To seveda še ni vse, saj je skozi vrstice vlado Janeza Janše na skrajno bizaren način povezala z zgodovinsko tragično izkušnjo nacizma. »V času študija sem preučevala vpliv nacistične ideologije na družbo in njene podsisteme ter pravo. In če danes malo bolj poglobljeno analiziramo dogajanje v državi, lahko vidimo, da pri ljudeh vlada strah pred oblastjo. Vladajoča politika želi imeti ljudi pod nadzorom. To pa doseže tako, da jih dobro prestraši. Epidemija pa je odličen izgovor, da uspešno nadzorujejo prestrašene ljudi. Nad ‘neubogljive’ državljane pa pošiljajo še policijo, solzivec in vodni top. Ta oblast evidentno in grobo krši številne človekove pravice in temeljne svoboščine. Z izgovorom, da to dela za naše zdravje. Vse to, kar pri nas gledamo zadnji dve leti, me spominja na neke druge dogodke iz 30. let prejšnjega stoletja. In resnično me je strah, da če tega ne bomo ustavili, se lahko slabo konča za vse nas. Ne smemo dopustiti, da se že v kratkem zbudimo v neki drugi državi. Takrat bo prepozno.« Ali se po njeno na »nacističen« način obnašajo tudi države oz. vlade zahodnih držav, ki so na področju zatiranja nasilnih protestov postopale bistveno bolj brutalno, seveda niti besede. Ker je bil njen nastop s takšnimi trditvami v funkciji pranja možganov državljanom, češ živimo v totalitarni državi, dokler bodo vladali »nenaši«. Torej, tipičen primer inženirstva človeških duš.

No, ob tem ni odveč omeniti, da je v istem članku na 24ur.com UKZ odločno podprla razvpitega Branka Maslešo, ki je zanjo odličen sodnik. Češ, zakaj ga vrhovno sodišče ni bolj odločno zaščitilo, ko so ga masakrirali zaradi menda neobstoječe diplome.

Z mimikrijo v politiko

Nič čudnega torej, da jo je njena na trenutke že osladna samopromocija v smislu mimikrije izstrelila v sam vrh slovenske politike, kjer je svojo pijanost od oblasti najprej izražala z bizarnim nošenjem rdečih čevljev, nato pa z zelo ostrim nastopom v državnem zboru, ob katerem je bilo nerodno celo samemu Robertu Golobu:

 

Po drugi strani pa ljudem kaže prijazen obraz ter kretnje, ki jih je uporabljal že Josip Broz Tito (no, ali pa kateri od papežev, ki je prišel med veliko množico):

 

Kot opozarja Požareport, je UKZ na obisku v Mariboru, kjer se je udeležila koncerta Simfoničnega orkestra SNG Maribor, marsikoga šokirala s svojimi objemi, novinar Slovenskih novic pa se je ob tem zatipkal in zapisal, da gre za podpredsednico DZ?! Kakorkoli že, po poročanju istega portala je celo enemu od veleposlanikov prišepnila, da se ločuje (kar bo zagotovo zanimiva informacija za številne veleposlanike in tuje obveščevalne službe), a je s tem očitno spravila v neroden položaj vse tiste tabloidne medije, ki jo prikazujejo kot družinsko usmerjeno in srečno poročeno damo. O govoricah, da Robert Golob in UKZ »nekaj imata«, smo pisali že pred meseci in bili pozorni tudi na neverbalno govorico. Očitno se lahko strinjamo s tem, kar je o njej zapisal psihoanalitik Roman Vodeb na facebooku, da jo očitno tudi Golob ne bo mogel več krotiti. »Že njenega vzdihovanja, ko je prvič stopila za govornico DZ, sem se prav ustrašil. Čutiti je bilo strast njene sadistično-revanšistične naslade. Njena zaznamovanost iz primarne družine je – po mojem videnju oz. psihoanalitični oceni – tako evidentna, da se vsakemu izkušenemu psihoanalitičnemu očesu razgalja že na daleč. Z lune se namreč vidi, da jo nekaj nezavednega (potlačenega, izrinjenega) hudo muči. In po mojem videnju ne gre zgolj za alergijo na Janšo. Z Janšo je zgolj v negativnem transferju (z Golobom pa v pozitivnem). Očitno je svojemu infantilno, torej v otroštvu in mladosti doživetemu očetu, neka hudo zamerila in to zamero potlačila. S takšnim sadističnem besom vpije po državnem zboru, da bo ‘Svoboda’ dejansko implodirala zaradi nje,« je zapisal.

Kaj pa zdravstveni karton in duševno zdravje?

Bojan Požar pa ob tem opozarja tudi na njeno zdravstveno stanje, saj je UKZ menda odklonila obvezen zdravstveni pregled za poslance v DZ (ker so pač tam v službi), češ da bo prinesla potrdilo svojega zdravnika. Na vprašanja o svojem zdravstvenem stanju pa ne odgovarja, kar seveda samo po sebi sproža nove in nove špekulacije o njenem duševnem zdravju, zlasti po tistem razvpitem nastopu DZ, ki pa so mu mnogi Slovenci ploskali. Morda pa je tudi to razlog, da kakšnega velikega preskoka v svoji karieri ni naredila. Je bil kriv zdravstveni karton? Le kaj je zapisano v njem?

Je pa bizarno, da sedaj, po prvih resnih zdrsih UKZ sedaj levičarski agitatorji preko družbenih omrežij pišejo, da so UKZ za sodnico ustoličili prav SDS-ovci?! Urška Klakočar (takrat še brez drugega priimka Zupančič) je pred takratnim predsednikom DZ Pavlom Gantarjem prisegla 19. novembra 2008. Skupaj z njo so prisegli še Nataša Gluk Breznik, Tadeja Oblak in Peter Baša. No, dejstvo je, da je bila Klakočerjeva tisto leto politično gledano nepopisan list, zato je najmanj nehigiensko očitati poslancem SDS, da so ji takrat, pred 14 (!) leti, dali svoj glas ob dejstvu, da gre pri izvolitvi sodnikov pravzaprav za rutino. A nekaj je jasno: če je pijanost od zmage in neduhovito obnašanje UKZ opazil celo časnik Delo, potem je to znak, da bo predsednica DZ verjetno prva grobarka nove vlade in koalicije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine

2 KOMENTARJI