23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Korupcija na kubik: Golobova državna sekretarka postala direktorica njegovega podjetja

Piše: Moja Dolenjska

Maksimiljana Polak je takoj po razrešitvi z mesta državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade postala direktorica podjetja Star Solar, katerega lastnik je premier Robert Golob, poroča portal N1. Do nedavnega je bila direktorica Golobova komaj polnoletna hčerka Luna Golob, po zgražanju javnosti pa je direktorsko mesto prevzel soprog poslanke Svobode Mirjam Bon Klanjšček Miran Klanjšček.

Po mnenju poznavalcev v ozadju tiči dejstvo, da Golob Polakovi bolj zaupa, kar bo še posebej pomembno zdaj, ko bo podjetje preiskovala parlamentarna komisija DZ, poleg tega naj bi ga pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

Podjetje Solar sicer večino posla opravi z državo. Gre za neke vrste unikom v razvitem svetu, da podjetje predsednika vlade posluje z državo. Nasprotje interesov je v tem primeru namreč dokaj očitno.

In kdo je Polakova? V Golobovem kabinetu je opravljala funkcijo državne sekretarke za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud. Ker gre za funkcijo z dokaj nejasnimi nalogami, se je že ob njenem imenovanju ugibalo, da je bila zaposlena samo zato, ker ji Golob zaupa. Služila naj bi kot nekakšna vez z Gen-I.

Vlada jo je dopisni seji 15. maja sicer razrešila z mesta državne sekretarke (domnevno naj bi želela oditi zaradi osebnih razlogov), a že takrat so mnogi ugotavljali, da Polakova ne spada med tiste, ki se jih je Golob želel znebiti, in da je njen odhod dogovorjen. No, zdaj je tudi jasno, da je temu res tako.

Pred tem je bila sicer Polakova zaposlena v Gen-I, ki ga je vodil Golob. Velja za njegovo najtesnejšo sodelavko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine