22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

(#Koronavirus) Državna podjetja starejšim sporočajo, naj ne skrbijo zaradi neplačila položnic, podaljšani roki za oddajo dokumentacije najbrž tudi za podjetnike!

S širitvijo koronavirusa v Sloveniji in nujnih ukrepov za preprečevanje nadaljnjih okužb je čedalje več državljanov v izolaciji in upoštevajo nasvet nove vlade, naj ostanemo doma. Pri tem pa so se nekateri starejši znašli v težavah, tudi zaradi vsakodnevnih nakupov in plačevanja obveznosti. V težavah so tudi v večini podjetij in samostojni podjetniki, saj se 31. marca 2020 izteče rok, ko morajo oddati bilance o poslovanju v letu 2019. Hkrati imajo še druge obveznosti, povezane s Finančno upravo RS, kot so pravočasna oddaja različnih obrazcev in plačila.

Ministrstvo za finance, ki ga v novi vladi vodi Andrej Šircelj, je zato že takoj ob uvedbi drugih ukrepov v začetku tedna objavilo sporočilo, iz katerega izhaja, da je prva prioriteta porabe javnega denarja reševanje človeških življenj in zagotavljanje zdravljenja vseh obolelih. Za podjetja in podjetnike pa pripravljajo rešitve, s katerimi bi ublažile finančne posledice epidemije.

Z rešitvami za podjetja in podjetnike se bodo tako podaljšali roki za predložitev obrazcev in druge dokumentacije državnim organom (FURS, AJPES). Omogočil se bo tudi odlog plačila določenih finančnih obveznosti. Ukrepi se bodo nanašali tako na finančni kot na administrativni vidik poslovanja podjetij in podjetnikov. Vsi ukrepi za preprečevanje in lajšanje posledic epidemije bodo začeli veljati pravočasno, so sporočili.

Kaj pa plačila položnic prebivalstva, kot so storitve RTV, telekomunikacije, preskrba z elektriko in plinom, komunalne storitve in podobno? V bankah pravijo, naj državljani to plačujejo prek klika, elektronsko, vendar je dejstvo, da vsem, posebno starejšim, to ni na voljo in tega niso vešči.

Vprašanja o tem, ali bodo zamaknili plačilne roke, smo zato poslali nekaj največjim podjetjem. A kot kaže, tam večinoma še ne vedo, kako bodo ravnali v primeru neplačila na točno določen rok oziroma čakajo na nadaljnja navodila. Je pa tako, da je plačilo za posamezno storitev priporočljivo opraviti do konca meseca. Do takrat bo tudi kaj več znanega o tem in panika v primeru, če ni zaostalih neplačanih obveznosti, ni potrebna.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine