7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Kontič, član SD, ki želi višje davke, ima Pikin festival! Pa ve, da je bila pisateljica Lindgrenova velika nasprotnica davkov?

Velenje vsako leto gosti Pikin festival. Župan mesta ob Paki je Bojan Kontič, član SD, ki si prizadeva za večje davke. No, pisateljica Astrid Lindgren se najbrž obrača v grobu, saj je bila velika nasprotnica davkov.

V Velenju se bo kmalu začel 29. Pikin festival. To je največja otroška prireditev v Sloveniji, poimenovali pa so jo po priljubljeni knjižni junakinji Piki Nogavički, lik, ki ga je Astrid Lindgren ustvarila ob koncu 2. svetovne vojne. Knjiga je postala uspešnica, kot tudi njene kasnejše knjige, zato je, kakopak, postala precej premožna.

Bojan Kontič. (Slika: STA)

Čeprav je bila Lindgrenova z dušo in srcem socialna demokratka ter je stranko podpirala do konca svojega življenja, ni marala davkov. Še posebej je bila jezna na to, kar danes predlagajo Kontičeva SD – da so vsi osebni dohodki vključeni v odmero dohodnine. Na Švedskem so to v 70. letih prejšnjega stoletja poimenovali za »super davek«, na udaru je bila tudi pisateljica Lindgrenova.

Astrid Lindgren. (Slika: Wikipedia)

Bila je jezna, zato je napisala satirični esej o stari čarovnici Pomperipossi in začarani davčni oblasti:»Mislila je, da ima prav in da jo bodo v demokratični državi vsi spoštovali. Ljudje pač ne smejo biti kaznovani ali preganjani, ker se je zgodilo, da oni – po lastni krivdi ali ne – zaslužijo denar na pošten način.« 

Na koncu eseja najde rešitev: 

»Naenkrat ji je kapnilo – ženska, ti lahko živiš od socialne pomoči. Kako čudovito! In potem je Pomperipossa od socialne pomoči živela srečno do konca svojih dni. In nikoli ni napisala nobene knjige več.« 

Lindrenova je z esejem spodbudila razpravo o švedskem davčnem sistemu, odločilno je pripomogla, da so socialni demokrati tisto leto izgubili volitve. Zanimivo je, da levičarji eseja, ki je bil leta 1976 objavljen v Expressnu,  nikoli ne omenijo.

Slavni esej pisateljice Lindgren. (Slika: Wikipedia)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine