15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Na kongresu DeSUS napeto: Erjavec kritičen do Pivčeve, slednja pravi, da želi ponuditi novo vizijo vodenja stranke z več povezovanja; Erjavec: Prihajajo prelomni trenutki

Glavna akterja volilnega kongresa stranke DeSUS dolgoletni predsednik stranke Karl Erjavec in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec sta se v borbi za predsedniško mesto znašla vsak na svoji fronti. Oba pričakujeta zmago, medtem pa nekateri vidnejši predstavniki stranke ocenjujejo, da stranka do sedaj še nikoli ni bila tako razdeljena. “Pomp, ki se ustvarja okoli kongresa, ni bil viden in ne slišan v nobeni stranki že od osamosvojitve,” pa je pred kongresom zatrdil vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Predsedujoči na kongresu v dvorani Hotela Four Poinuts v Ljubljani Uroš Prikl je uvodoma napovedal, da bo glasovanje o predsedniku ob 18. uri. Ob 14.uri so tako predvideli krajšo pavzo za kavo, kar pomeni, da pred oddajo glasu, časa za kosilo ne bo.

Pivčeva prepričana v svojo kandidaturo

Medtem, ko Erjavec pred kongresom ni želel dajati izjav za medije, je Pivčeva zatrdila, da je prepričana v pravilnost svoje odločitve glede kandidature. “Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, seveda v pozitivnem duhu.” Ob tem je izpostavila, da je na delegatih stranke, da se po svoji vesti odločijo, kdo bi bil bolj primeren predsednik stranke. “Neke moje osebne kalkulacije kažejo, da bi se lahko izšlo v moj prid.” 

V pozdravnem nagovoru je Erjavec ocenil, da je čas, v katerem je bil sklican kongres, več kot primeren, ko se v slovenskem političnem prostoru dogajajo prelomni dogodki. Za mesto predsednika kandidira tudi pravnik Borut Stražišar, ki ga v kampanji ni bilo mogoče spremljati kaj veliko. Medtem, ko je po poročanju STA večina članov poslanske skupine podprla Erjavca, je na stran podpornikov Pivčeve stopil eden izmed najbolj znanih članov stranke Tomaž Gantar.

Gantar poudarja, da stranka nujno potrebuje spremembo. Pred kongresom je povedal, da upa, da bodo delegati razumeli, da ne gre toliko za enega ali za drugega kandidata, ampak da DeSUS enostavno potrebuje neko spremembo in osvežitev. “Brez nje bo težko napredoval,” je prepričan. Med drugim je dodal, da so napetosti, ki so nastale pred kongresom, za stranko le škodljive. Jurša je pred začetkom kongresa izdal, da naj bilo veliko nekorektne borbe zaslediti v boju za druge pozicije v stranki. Ocenil je, da so za tem tisti, ki do sedaj niso dosegli vidnih rezultatov v stranki. Opozoril je, da sicer to prinaša demokracijo, hkrati pa negativno vpliva na dobro medsebojno sodelovanje.

Kongres kot mejnik za odnose znotraj koalicije

Jurša je izpostavil, da bo stranka DeSUS ne glede na izid delovala naprej. Pri tem je ponovil, da je očitno, da si tako leve kot tudi desne stranke prizadevajo, da DeSUSa ne bi bilo več na političnem prizorišču, ter zagotovil, da se to ne bo uresničilo. Poslanec Branko Simonovič sicer ni želel javno izdati koga podpira na mestu predsednika stranke, je pa izrazil negotovost glede enotnosti poslanske skupine. Po njegovo pa tokratni kongres stranke predstavlja nekakšen mejnik za odnose znotraj koalicije. Povedal je, da kot član stranke, do sedaj ni čutil tolikšne razdvojenosti in nezaupanja. Vseeno pa je podal pričakovanje, da bo prišlo do poenotenja, da bodo lahko na naslednjih volitvah dosegli boljši rezultat.

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in poslanec Ivan Hršak sta naklonjena Erjavcu. Pred kongresom sta izrazila prepričanje, da bo ta še naprej vodil stranko. Po besedah Bizjak Mlakarjeve ne bi bila tolikšna pozornost Slovenije usmerjena v kongres DeSUSa, če Erjavec, ne bi bil tako uspešen in prodoren politik. Heršak Erjavca označuje, kot najboljšega predsednika v zgodovini stranke in prepričan, da bo ta po kongresu stranko dvignil do tega nivoja, ki si ga DeSUS zasluži. Ob tem je izrazil kritiko na račun predsednika vlade Marjana Šarca, ki po njegovih besedah očitno favorizira Pivčevo, čeprav ta očitke zavrača.

Predlog glede notarja ni naletel na pozitiven odziv

Pokrajinskega odbor Ptuj Ormož je predlagal, da bi bil na volitvah navzoč tudi notar. Ker je proti glasovalo 118 delegatov, za pa 97 delegatov, predlog ni bil sprejet. Podpredsednica stranke Jelka Kolmanič je glede predloga povedala, da ta predstavlja povsem nepotrebne stroške in izrazila obžalovanje glede nezaupanja, ki vlada v stranki. Po tem sklepu so bili delegati neenotni tudi glede glasovanja o dnevnem redu.

Predsednik bo izvoljen, če bo zanj glasovalo več kot 50 odstotkov delegatov

Pred kratkim so izglasovali so predlog, da bodo volili po večinskem sistemu. Predsednik stranke bo izvoljen, če zanj glasuje več kot 50 odstotkov prisotnih delegatov. V primeru, da nihče v prvem krogu ne dobi več kot 50 odstotkov podpore, se kandidata z največ glasovi pomerita v drugem krogu. Če imajo kandidati v prvem krogu enako število glasov, o uvrstitvi v drugi krog odloča žreb. Na kongresu je namreč prisotnih 97 odstotkov vseh delegatov, to je  231 delegatov z volilno pravico. Da bi dobili novega predsednika stranke že v prvem krogu, bi moral eden od treh kandidatov dobiti 115,5 glasov.

Žvižgi Erjavcu, Pivčeva stopila pred delegate s predstavitvenim govorom

Erjavec se je že v poročilu o delu stranke obregnil ob delo nasprotnikov in protikandidatke, kar je iz dvorane sprožilo medklice, da to ni korektno. Žvižge si je prislužil s kritiko Pivčeve, ki da ni sodelovala pri delu stranke. V luči očitkov glede slabšega rezultata DeSUS na zadnjih parlamentarnih volitvah pa ni pozabil niti na koalicijske SMC in SAB: “Kaj SMC pomaga 10 poslancev, če jih ankete ne zaznavajo. Kaj pomaga Alenki Bratušek pet poslancev, če je na lokalnih volitvah dobila šest mandatov, stranka DeSUS pa 147 in dva župana.”

Kandidatka za predsednico DeSUS Aleksandra Pivec je v kongresnem nagovoru dejala, da želi ponuditi novo vizijo vodenja stranke. Opozorila je na padec javnomnenjske podpore stranki v zadnjih letih, česar ne gre podcenjevati. Stranka ne sme biti zadostna sama sebi, temveč mora biti odprta, vključujoča, bolj povezana in povezovalna, je še poudarila.

Kot je dejala, ne želi govoriti o tem, kdo odgovoren za slabe rezultate na volitvah, a verjame, da premorejo toliko poguma in samokritičnosti, da ocenijo, kaj lahko storijo in kako lahko prepričajo še koga, da bodo na volitvah uspešnejši. Opozorila je, da spopadi znotraj stranke škodijo le tej.

Zatrdila je, da se je tekmo za predsednico trudila voditi pošteno in brez obtoževanj. “Žalostna in razočarana sem, če je kdo razumel, da moji nameni niso dobri ali da sem komu želela slabo. To ni v moji naravi in to ni bil moj namen,” je zatrdila in dodala, da je bil njen namen, ko je podala soglasje h kandidaturi, pošten in iskren. “Stranko spoštujem,” je dodala. Med vrednotami, ki jih zasleduje, so ljubezen do dela in ljudi, pokončnost in poštenost ter vztrajnost za doseganje ciljev.

Izpostavila je nekaj ključnih točk iz svojega programa tako na strankarskem področju kot pri aktualnih koalicijskih projektih. Naštela je zakon o dolgotrajni oskrbi, skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu, oblikovanje demografskega sklada in dvig pokojnin. Zavzela se je za izboljšanje položaja vseh generacij.

V primeru izvolitve je napovedala programski kongres v tem letu. “Združeni in enotni imamo moč, da igramo pomembno vlogo v tem obdobju,” je dejala in ocenila, da je današnji kongres prelomnega pomena za stranko in cel politični prostor. Če jo bodo izvolili, je članom ponudila roko, energijo in glas, ki bo močno odmeval.

Erjavec: Prihajajo prelomni trenutki, pomemobno je, da kongres poveže stranko

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v kongresnem nagovoru spomnil na začetke v stranki in na borbo v vladah, ki je potrebna za dosego njihovih ciljev. Po njegovi oceni prihajajo prelomni trenutki: “Imamo manjšinsko vlado, ves čas nad nami visijo parlamentarne volitve. Zelo pomembno je, da bi kongres stranko povezal, združil in povečal zaupanje”.

Erjavec je v nagovoru članom kongresa, na katerem se poteguje za peti mandat na čelu stranke, spomnil, da je uresničil svojo obljubo, ki jo je dal leta 2005 ob prevzemu vodenja stranke. In sicer, da stranka DeSUS nikoli več ne bo trepetala za vstop v parlament in da nikoli več ne bo najmanjša parlamentarna stranka.

Povzel je trdo delo stranke v vladi in opozoril, da ni vedno lahko doseči ciljev. DeSUS je namreč po njegovem mnenju motnja v političnem prostoru, saj uresničitev programa zahteva veliko proračunskih sredstev. “Če želiš kar koli doseči, je boj izjemno trd, če si preveč siten, pa dobiš interpelacijo …,” je potožil.

Ob tem je poudaril, da so programi lahko lepi in se lepo slišijo ter da takoj podpiše tisto, kar sta predstavila protikandidata. A če ne prideš v DZ in v vlado, programa ne moreš izvajati, je opozoril.

Zatrdil je še, da osebno ni v vladi zato, da bi užival. Spomnil je na odgovornost in med drugim omenil odločitve v primeru vračanja slovenskih vojakov iz Iraka.

Sicer pa Erjavec meni, da ima DeSUS odličen program in ne vidi potrebe, da bi jeseni imeli programski kongres, ki ga je v primeru izvolitve napovedala protikandidatka Aleksandra Pivec. Prepričan je, da je stranka v DZ, ker vodijo dobro politiko. A tisti, ki mislijo, da bodo vedno 100-odstotno uresničili koalicijsko pogodbo, po njegovih besedah ne vedo, kaj je politika. Včasih je namreč spopad v koaliciji močnejši kot spopad z opozicijo, ker se v koaliciji deli proračunski kolač, je poudaril.

Če bo izvoljen, bo za ponedeljek sklical izvršni odbor stranke, na katerem bo predlagal, da takoj vložijo zakon o demografskem skladu. Prav tako bo predlagal, da takoj vložijo zakon glede vdovskih pokojnin. Ob tem se je strinjal z nekaterimi ocenami, da izgubljajo zaupanje upokojencev, ker se preveč prilagajajo koaliciji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine