23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Konec pravne države: vladajoča večina povozila zakone in ustavo ter priznala Palestino

Piše: Gašper Blažič

Državni zbor je danes na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti.

Opozicija je izredno sejo DZ obstruirala. Slovenija je tako postala 147. članica Združenih narodov, ki je priznala Palestino.

Tako rekoč državni udar!

Takšen sklep seveda ne bi smel biti sprejet, saj bi moral državni zbor o tem glasovati šele čez 30 dni. Gre torej za povsem očitno kršitev ustave in zakonov. A bodimo realni, takšen razplet so vladajoči tudi napovedali.

Zaradi novega predloga SDS so sejo DZ prekinili ter sklicali sejo parlamentarnega odbora za zunanjo politiko o predlogu SDS za posvetovalni referendum. Sledila je izredna seja DZ, na kateri je vseh 52 navzočih poslancev zavrnilo predlog za razpis posvetovalnega referenduma.

Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da dajejo s predlogom za posvetovalni referendum glede priznanja Palestine vladi čas za razmislek. “Predlog za posvetovalni referendum je akt, ki odloži odločanje za 30 dni,” pa je dejal glede domnevne namere koalicije, da bi glasovanje v DZ vseeno izpeljala. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je poudarila, da še nobena država na svetu ni razpisala referenduma o priznanju druge države, ki je politični akt. Napovedala je tudi, da ne bo dopustila zlorabe poslovnika, kar je po njenem mnenju poteza SDS.

Poslanci obeh opozicijskih strank, SDS in NSi, so nadaljevanje zasedanja obsturirali. Poslanec slednje Aleksander Reberšek je uvodoma pojasnil, da vladajoča koalicija zlorablja poslovnik, pri tem pa ne bodo sodelovali. Poslanci so nato nadaljevali prekinjeno sejo DZ o priznanju Palestine in na njej podprli priznanje Palestine. Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti. Poslanec SDS Dejan Kaloh ni glasoval.

Janša: Takšne manipulacije s proceduro še ni bilo

“Če je model pravne države v Sloveniji to, da bo veljalo nekaj, kar se zdi neki osebi na neki funkciji smiselno, ne pa tisto, kar piše v Poslovniku DZ RS ali zakonu, potem je stanje pravne države v Sloveniji slabše kot v Gazi,” je vodja opozicije Janez Janša komentiral poteze predsednice DZ.

Kot je poudaril Janša, je predsednica državnega zbora napovedala, da ne bo dovolila, da se spoštuje Poslovnik DZ. Opozoril je, da se v “vsej zgodovini slovenskega parlamentarizma še nikoli ni zgodilo, da bi predsednik te zakonodajne veje oblasti vnaprej napovedal manipulacijo procedure,” saj je predsednica državnega zbora naznanila spremembo dela Poslovnika DZ RS, ki govori o 30 dnevnem roku za obravnavo predloga posvetovalnega referenduma. “Če boš nekaj spremenil, pomeni, da tisto obstaja; in ob tem, ko oni govorijo, da to obstaja, ko govorijo, da ne bodo dovolili, da se to upošteva, enostavno sprejemajo neke odločitve, ki so v nasprotju s to proceduro.”

V nadaljevanju je opozoril, da je procedura v demokraciji mati vladavine prava. “Če ne spoštuješ procedure, če ne spoštuješ zakona ali pa poslovnika, ki se sprejema z dvotretjinsko večino, potem ni več pravil. In proti temu enostavno ni obrambe. Zdaj, če ni več pravil, potem se lahko opozicija recimo razglasi za večino in zamenja predsednika vlade,” je bil nazoren Janez Janša.

Morda bi še bilo neko razumevanje, če bi bila Slovenija v izrednem stanju, če bi nam grozila epidemija, pandemija, zunanja nevarnost, vojna, naravna nesreča, da se kakšen rok krši, tukaj pa ne gre za nič od tega. Gre za neko dejanje, ki če ga sprejmeš danes ali če ne, ni popolnoma nobene razlike,” je bil jasen.

V nadaljevanju je opozoril, da ne gre le za neko določbo poslovnika, ki je tako napisana, da gre tudi zato, da se je doslej ta določba striktno izvajala. “Ta tridesetdnevni rok se je upošteval tudi v času pandemije, ko je tisti, ki zdaj pravi, da je to zloraba poslovnika, množično vlagal takšne predloge za posvetovalni referendum in smo mirno čakali, da je ta rok potekel. Čeprav je šlo za stvari in za ukrepe, s katerimi smo reševali zdravje in življenja ljudi v Sloveniji, pa nismo opozicije takrat obtoževali, da podpira genocid,” je bil jasen predsednik SDS.

Ob sklepu je poudaril, da verjame, da se predsednici državnega zbora kakšna stvar ne zdi smiselna, vendar… “Če je model pravne države v Sloveniji to, da bo veljalo nekaj, kar se zdi neki osebi na neki funkciji smiselno, ne pa tisto, kar piše v Poslovniku DZ RS ali zakonu, potem je stanje pravne države v Sloveniji slabše kot v Gazi.

Skratka, z odločitvijo DZ je vladajoča večina suspendirala pravni red v Sloveniji. Tako kot je to počel Slobodan Milošević konec osemdesetih let, ko je na podoben način suspendiral tedanjo državno ureditev, ko je samovoljno odpravil avtonomijo Vojvodine in Kosova.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine