4.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb danes nenapovedano obiskala sedež Sove

Piše: C. R. 
Pooblaščena skupina Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb DZ je danes opravila nenapovedan nadzor na Sovi. 
Predmet nadzora KNOVS, ki jo v tem mandatu vodi Janez Žakelj (NSi), so bile protiobveščevalne in obveščevalne dejavnosti agencije, pooblaščena skupina pa je preverjala tudi tehniko, s katero agencija pridobiva podatke.
V primeru protiobveščevalne dejavnosti je pooblaščeno skupino zanimal primer delovanja ruskih obveščevalnih služb v Republiki Sloveniji. Pooblaščena skupina je pregledala primer ruskih agentov, ki sta v Sloveniji delovala z argentinskimi potnimi listi, prav tako je člane pooblaščene skupine zanimalo, zakaj je informacija prišla v javnost in kako.
Po številnih medijskih objavah v zvezi s poslovanjem GEN-I na Balkanu, ki imajo lahko škodljive posledice za interese Republike Slovenije, so pooblaščeno skupino zanimale aktivnosti in ugotovitve agencije v zvezi s tem. Sprejet je bil tudi sklep pooblaščene skupine, da agencija o ugotovitvah Komisiji poroča v obdobnih poročilih. Direktor agencije s svojimi sodelavci je članom pooblaščene skupine predstavil tehniko, s katero pridobiva informacije v skladu z 2. členom ZSOVA.
Za zdaj več informacij, kako je obisk potekal, ni na voljo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine