16.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 maja, 2022

Komisija je jasna, policija je na oktobrskem protestu ravnala strokovno

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Komisija, ki je pregledala ukrepanje in uporabo prisilnih sredstev ⁦slovenske policije ob varovanju javnega shoda 5. 10., ugotavlja, da so postopali strokovno in zakonito in opozorila zgolj na manjše pomanjkljivosti. Ponovne čestitke vsem za vzpostavitev reda,” sporoča notranji minister Aleš Hojs. Spomnimo, kako so mediji izkoristili delovanje policije na torkovem protestu, ko je policija aretirala Zorana Stevanovića in Zlatka Čordića, kasneje pa so uporabili tudi vodni top in solzivec. Mediji so dogodek izkoristili za napad na vlado, na to temo pa so celo naredili oddajo Tarča z naslovom Kdo je odgovoren za nasilne proteste in kdo bo odgovarjal za njihove posledice?”. Spodaj imajo odgovor.

“Med vzpostavljanjem javnega reda na neprijavljenem množičnem protestnem shodu 5. oktobra 2021 v Ljubljani, so policisti prisilna sredstva uporabili strokovno in zakonito, je ocenila petčlanska strokovna komisija,” sporoča policija. Strokovna komisija je v svojem poročilu sicer izpostavila tudi nekaj nepravilnosti.

Komisija je bila po dogodku imenovana s strani generalnega direktorja policije, da bi se celovito preiskalo vse okoliščine uporabe prisilnih sredstev ter sredstev, ki se jih uporablja zoper množico, kot so vodni curek, konjenica, posebna motorna vozila ter plinska in druga sredstva za pasivizacijo na podlagi 90. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije.

Protest 5. 10. (Foto: zajetje zaslona)

“Poročilo komisije z dne 24. novembra 2021 objavljamo v celoti, anonimizirano je le v delu, kjer so navedeni osebni podatki in kjer sta opisani taktika in metodika dela policije, kar je v skladu s Pravilnikom o zaščiti podatkov policije varovan podatek”. Celotno poročilo si lahko preberete tukaj.

Sorodne vsebine