11.2 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Kolesarji in vlada imata še enega skupnega sovražnika – zdravnike!

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Petkovi politkolesarji so v zagati, odkar so jih celo mediji začeli opozarjati na njihovo hinavščino. Volja po protestnem kolesarjenju jih je namreč minila v trenutku, ko so dobili vlado svoje ideološke barve. Tudi ko je predsednik vlade pritiskal na ministrico, naj zamenja točno določenega direktorja Policijske uprave. Zdaj, ko je zdravstvo tik pred kolapsom, pa so nekaj vendarle morali narediti, čeprav so v oddaji Tarča bili še zmedeni in niso točno vedeli, kaj. Zdaj so očitno prišla (zelo prebrisana navodila). V okviru Glas ljudstva bodo stavkali kar “pacienti in pacientke” (beri: tisti iz civilne družbe). Gre za genialno potezo, kjer bodo krivdo za nastalo situacijo odvrnili od “svoje” vlade in jo usmerili proti “razrednim sovražnikom” – zdravnikom. Mediji jim bodo pri tem seveda pomagali. 

Populistično ogrevanje pred napovedano stavko pacientk in pacientov je že v polnem zagonu. Iniciativa Glas ljudstva je koalicijskim poslancem in poslankam, predvsem članom in članicam Odbora za zdravstvo, pred Državnim zborom predala stavkovne zahteve ter vse poslanke in poslance pozvala, da izkažejo podporo stavki in se je udeležijo ali pa si na srčno stran pripnejo simbol stavke – značko z dvema prekrižanima obližema, ki so jim jo tudi podarili.

“Stavka” ne bo uperjena proti vladi
Jaša Jenull je hitel pojasnjevati, da stavka ni uperjena proti vladi, ampak je za ohranitev javnega zdravstva, za pravice 130.000 ljudi, da čim prej dobijo svojega osebnega zdravnika, in je proti privatizaciji zdravstva. Sporočili “Glasu ljudstva” je jasno. Gre za provladni protest, ki želi za trenutne krizne razmere v zdravstvu okriviti zdravnike in predvsem t. i. “dvoživke” ter  z njimi povezano “privatizacijo zdravstva” prek koncesij. Treba je priznati, da kdorkoli jim piše strategije, je genij svojega poklica in bi ga bili izredno veseli tudi v Moskvi (tam bi ga v tem trenutku tudi izredno potrebovali!).

Foto: STA

Protest bo predvidljiv
Seveda se da že vnaprej predvideti, kaj bodo jutri “pacienti” povedali: Državno zdravstvo je edino resnično javno zdravstvo. Koncesije uničujejo javno zdravstvo. Težnje po privatizaciji uničujejo javno zdravstvo. Zahteve Fidesa so pljunek v obraz pacientom, zdravniki pa so brezsramni zaslužkarji.

Foto: STA

Pri tem jim že danes pripravljajo teren mediji. Portal 24ur je danes na naslovnici objavil, da je med 50 največjimi zaslužkarji v javnem sektorju 48 zdravnikov. Namen je jasen – iz zdravnikov je potrebno narediti sovražnike. To, kar je bil Janez Janša ob petkovih protestih, bodo jutri na torkovem protestu zdravniki. Jutri bo torej protest proti zdravnikom, čeprav tega nihče ne upa neposredno omeniti.

Politkomisarji in Bešič Loredan na nasprotnih bregovih
Težava pa je drugje. Ideološka stališča, ki jih zagovarjajo na novo oživljeni politkolesarji, so diametralno nasprotna stališčem, ki jih zagovarja minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. V resnici so to stališča dveh stranskih koalicijskih partneric –  stranke Levica in Socialnih demokratov. Minister pa bi težave čakalnih vrst reševal na podoben način kot Janševa vlada – s koncesijami. Minister je seveda član kvote Gibanja Svoboda. Zato bi bil še večji absurd, če bi se jutri na protestih z ramo ob rabi pojavil sam predsednik vlade Robert Golob in protestiral proti – samemu sebi!?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine