11.4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Koga zavajajo slovenski »akademiki«? Sedaj že evropski in svetovni javnosti lažejo o razmerah v Sloveniji, tuje akademike pa naj bi motila ustanovitev muzeja slovenske osamosvojitve?

Očitno jagodnemu izboru levičarskih t. i. akademikov ni več dovolj, da pisarijo nekakšne peticije o tem, kako jih bojda totalitarna Janševa vlada zatira. Pač pa so se odločili, da po vzoru peticije proti cenzuri iz leta 2007 zavajajo evropsko in celo svetovno javnost.

 

»Kar 150 strokovnjakov, v veliki večini akademikov iz držav srednje in jugovzhodne Evrope, pa tudi ZDA, je podpisalo javno pismo, v katerem izražajo svojo zaskrbljenost nad stanjem avtonomije akademikov in strokovnjakov v Sloveniji, ki jih omejuje “trda roka” vlade Janeza Janše,« je danes poročal portal 24ur.com, ki se sklicuje na portal Balkan Insight. Podpisniki naj bi opozarjali na poskuse, da si skuša vlada podrediti pomembne kulturne in akademske ustanove v Sloveniji in da je akademska svoboda v Sloveniji ogrožena. Po njihovo naj bi vlada že vse od svoje izvolitve posegala v imenovanje muzejev in direktorja raziskovalnega inštituta.

No, najbolj bizarno pa je, da se podpisniki iz tujine spotikajo ob namero, da bi vlada ustanoovila Muzej slovenske osamosvojitve, kar je predvideno v letu 2022. Kaj ima muzej slovenske osamosvojitve opraviti s tujo akademsko javnostjo, seveda lahko samo ugibamo. Še zlasti, če pomislimo, da so se pod besedilo, ki je bilo očitno servirano iz slovenskih levičarskih krogov, podpisali akademiji od ZDA pa vse do Kazahstana. In se lahko sprašujemo, zakaj bi nekoga, ki ima uspešno akademsko kariero v svoji državi, motilo, da vlada ustanavlja muzej slovenske osamosvojitve. Pravzaprav je res bizarno, da sedaj neki tuji profesorji progresivne usmeritve sedaj ukazujejo vladi suverene države, kaj sme in kaj ne sme ustanoviti. Skratka, čista norišnica.

Zadnje novice

Sorodne vsebine