27.9 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Koga v resnici predstavljajo “pionirčki in kurirčki” s pomenljivim nazivom Glas ljudstva, ki upokojence prepričujejo, naj se ne udeležijo shoda 1. februarja?

Piše: Vida Kocjan, C. R.

Glas ljudstva, kjer v ospredje v predstavah za javnost stopa peščica mlajših, sestavlja kar 111 organizacij in civilnodružbenih iniciativ. Javnost sicer pozna peščico imen, ki pa so le vrh ledene gore in so le del predstave za javnost.

Poznamo: Jašo Jenulla, sina državnega tožilca in Joške Hegler, tesne Jankovićeve sodelavke, Niko Kovač, vnukinjo Boža Kovača, vplivneža iz kroga Foruma 21, Teo Jarc, danes sindikalistko, nekoč Sorosevo štipendistko in asistentko Iva Vajgla (povezanega s Sorosem) v Evropskem parlamentu, sicer pa hčerko Srečka Jarca, dolgoletnega vplivnega policijskega funkcionarja. V zadnjem času se je začela izpostavljati še Tija Jakič, hči političnega kameleona Romana Jakiča, dolgoletnega vidnega člana tranzicijskega omrežja, nekdanjega člana LDS, nato Jankovićeve Pozitivne Slovenije in potem tesnega sodelavca Alenke Bratušek, obremenjenega s sodnim postopkom v zadevi Stožice.

V zadnjem času v ospredje stopa tudi Tereza Novak, nekdanja izvršna direktorica Slovenske filantropije, aprila lani izvoljena za poslanko na listi Golobovega Gibanja Svoboda. Novakova je hči leta 1943 rojene zdravnice ginekologinje Mateje Kožuh Novak, ki je nato prestopila v politiko. Za poslanko Združene liste (danes SD) je bila izvoljena leta 1992. Na naslednjih volitvah, leta 1996, ni bila ponovno izvoljena, upokojila se je pri 53. letih starosti (leta 1996), po takratnem posebnem (kratkotrajnem) zakonu za poslance. V politiko se je nato vrnila nekaj let po upokojitvi, postala je predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije. Leta 2009 se je spravila nad Vzajemno, največjo zavarovalnico za dopolnilno zavarovanje. Ni ji uspelo, zdaj zdravstvo maje prek svoje hčerke Tereze Novak, ki stopa ob boku predsednika vlade Roberta Goloba.

Medklic: Mateja Kožuh Novak je sicer hči zdravnika Ludvika Kožuha, ki je bil s strani slovenskih boljševikov zverinsko umorjen septembra 1943 na Turjaku, ko je pomagal ranjencem iz protirevolucionarne strani, sam pa sicer ni spadal v nobeno od vojskujočih skupin. Kot je znano, so komunisti s pomočjo italijanskega topništva napadli postojanko vaških straž, podobno kot so pri Grčaricah napadli enote  Jugoslovanske vojske v domovini. Posledica teh krvavih dogodkov je bil nastanek domobranstva konec leta 1943. Kožuh Novakova je bila ob smrti očeta stara okoli pol leta. O teh dogodkih in tudi o umorjenem Ludviku Kožuhu se je že večkrat javno pisalo, a očitno ima Mateja Kožuh Novak stockholmski sindrom glede na to, kako vneto služi tranzicijski levici, ki je nasledila morilce njenega očeta. Vendar žal ni edina, saj je v Sloveniji še nekaj podobnih primerkov.

Med 111 organizacijami in civilnodružbenih iniciativ, ki so zbrani v t. i. Glasu ljudstva, najdemo sicer zelo zanimive združbe, vedno več jih je. Glas ljudstva se oglaša vsakič, ko je treba stvari utiriti glede na interese širših, javnosti skrite, levičarske skupine. Tesno jim sledi tudi zdajšnja vlada z Golobom na čelu. V zadnjem času si močno prizadevajo za urejanje zdravstva v državi po njihovi meri. Golobu in vladi so že sporočili, ali jih bodo poslušali ali pa te vlade ne bo več.

Pod Golobom ima vsako ministrstvo tudi svojega predstavnika za stike s predstavniki teh nevladnih organizacij, ki delujejo pod krinko Glas ljudstva. Vlada je tudi sprejela zaveze, Glas ljudstva pa je šel celo tako daleč, da je pred včerajšnji, sredinim koalicijskim vrhom, od vlade zahteval jasno opredelitev koalicije do njihovih zavez. Pod nadzorom imajo tudi delovanje nove predsednice države Nataše Pirc Musar.

Hkrati so izredno dejavni tudi prek družbenih omrežij, kjer po potrebi vključujejo nekatere posameznike. V primeru zdravstva je opaznejši 75-letni Dušan Keber, nekdanji minister, znan tudi kot prva dvoživka v zdravstvu, kjer je že leta 1996 prek svojega podjetja v šoli za zdravnike mesečno zaslužil dodatnih osem mesečnih plač zdravnikov. Podjetje je še danes delujoče.

Izstopa tudi še ne 69-letni Aleš Gulič iz Trbovelj, član LDS. Leta 2004 je bil izvoljen za poslanca, kar je bil le en mandat. Poskušal je kandidirati še na vseh naslednjih volitvah (do 2018), vendar mu ni uspelo. Pahorjeva vlada (2008-2011) ga je nato imenovala za direktorja Urada za verske skupnosti RS, druga Janševa vlada ga je razrešila. Gulič se je upokojil leta 2013, v starosti 59 let. Danes je poznan predvsem po tem, da »pridno« spremlja družbena omrežja in zavzeto komentira vse, kar je v prid tranzicijske levice in interesnih skupin iz vrst Glas ljudstva.

Ideje o uničenju slovenskega zdravstva in interesnih skupin podpira tudi danes 55-letni Marko Bandelli, nekdanji podjetnik in zvesti sopotnik Alenke Bratušek. Očitno je menil, da mu bo podpora interesnim skupinam koristila in ga bo Golobova vlada umestila na kakšno od vodilnih mest v javni upravi. Po zadnjih podatkih, ki jih je objavil Bojan Požar, pa Bandelli zdaj zapušča Gibanje Svoboda in prestopa v stranko DeSUS. Potegoval naj bi se celo za predsednika stranke. Za kakšno igro naj bi šlo, bo pokazal čas.

Celoten seznam 111 članov Glas ljudstva je dostopen na povezavi: Glas ljudstva (glas-ljudstva.si)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine