27.9 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Kočevje: Prebilič se poigrava z volivci in volivkami

Piše: K. R. / Moja Dolenjska

Volivce in volivke je letos že enkrat naplahtal, ko je dejal, da ne bo kandidiral za župana. V Kočevju se obdaja s funkcionarji in vodilnimi v občinskih in drugih javnih zavodih. Župansko delo opravlja polovičarsko, zaposlen je v Ljubljani, kjer ima tudi stanovanje. 

To je aktualni kočevski župan Vladimir Prebilič, ki se na letošnjih volitvah poigrava z volivci in volivkami.

Ko je najavil, da bo kandidiral za predsednika države, je po poročanju Dnevnika z dne 5. avgusta 2022 (vir) povedal, da so v (njegovi) listi Moja Kočevska že pripravili svojega kandidata in sam ne namerava kandidirati za župana.

Za kandidata so določili Gregorja Koširja, direktorja Zdravstvenega doma Kočevje. Košir je bil (še leta 2010) predsednik SLS Kočevje (po nekaterih podatkih je to še vedno), bil je tudi asistent evropskega poslanca Franca Bogoviča v Evropskem parlamentu. Nekje vmes pa je pristal pri Prebiliču. Slednji je avgusta 2019 Koširja imenoval za drugega kočevskega podžupana, decembra 2021 pa je nato prevzel vodenje zdravstvenega doma. Letos je postal rezerva za župana, če bi se predsedniške volitve za Prebiliča končale drugače, kot so se.

Ker se Prebilič ni prebil v drugi krog predsedniških volitev in je prelomil besedo tudi glede županskih volitev, je Košir umaknil kandidaturo.

Polovičarski župan

Moja Kočevska, lista dr. Vladimirja Prebiliča, ponuja 24 kandidatov in kandidatk za kočevski občinski svet. Po podatkih Državne volilne komisije (DVK) je prvi na listi Prebilič, sledita mu Lilijana Štefanič in Gregor Košir – direktorica občinske uprave in direktor Zdravstvenega doma Kočevje.

Lilijana (Lili) Štefanič pa je po navedbah tista, ki v Kočevju dejansko že več let opravlja tudi dela, ki sicer pritičejo županu. Prebilič namreč funkcije župana ne opravlja poklicno, redno se vozi na delo v Ljubljano, kjer kot izredni profesor predava na Fakulteti za družbene vede. Dejstvo pa je, da volivci in volivke županskih nalog nikoli niso zaupali Štefaničevi, za to se tudi ni potegovala.

Kako je mogoče, da župan delo opravlja polovičarsko?

Občina Kočevje je s svojimi 555 kvadratnimi kilometri glede na površino največja slovenska občina. Ima 86 naselij in skoraj 16 tisoč prebivalcev. Infrastrukturno je precej osiromašena, kritična je predvsem cestna povezava do Ljubljane.

Pri tem se postavlja vprašanje, kako je sploh mogoče, da kočevski župan delo župana opravlja polovičarsko? Občina Kočevje je glede na površino največja slovenska občina: 555 kvadratnih kilometrov, 86 naselij in okoli 16 tisoč prebivalcev. Infrastrukturno je precej osiromašena, nerešenih je veliko stvari: od zdravstva, do romske problematike, če naštejemo le najbolj žgoče.

Član SD

Danes 48-letni zgodovinar in obramboslovec Prebilič je v političnih vodah že od leta 2002, ko je na takratnih lokalnih volitvah v Kočevju kandidiral na listi stranke SD in bil izvoljen za občinskega svetnika. Leta 2003 ga je občinski svet izvolil za podžupana (iz kvote SD). To je bil do leta 2006. Leta 2008 je bil na kongresu SD izvoljen v predsedstvo stranke SD, nato ga je stranka imenovala tudi za osebnega svetovalca takratnega predsednika stranke Boruta Pahorja za področje notranje politike.

Za župana Občine Kočevje je bil prvič izvoljen leta 2010, ko je premagal Janka Vebra. Tokrat kandidira že za četrti mandat. V 12 letih pa v občini ni naredil tistega dejanskega preboja, kot danes to marsikdo meni na podlagi Prebiličevih besed.

Kočevju še veliko manjka, lahko bi bilo narejenega bistveno več. Če bi seveda imeli župana, ki bi vso svojo delovno energijo posvetil občini.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine