18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Koalicija spet povozila upokojence. Katera vlada je zanje naredila največ?

Piše: Moja Dolenjska, G. B. 

Danes je v državnem zboru potekala razprava o predlogu zakona, ki ga je v državni zbor s podpisi več kot 10 tisoč volivcev in volivk vložila civilna iniciativa Glas upokojencev s prvopodpisanim Pavlom Ruparjem. 

Današnjo razpravo je zaznavalo veliko vpitje Urške Klakočar Zupančič, predsednice državnega zbora, ki je iz dvorane nagnala tudi manjšo skupino upokojencev.

Pokojninska reforma je nujna

Po predlogu bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1500 evrov pa za pet odstotkov, je povedal Pavel Rupar, ki je bil tudi danes deležen številnih diskreditacij, Klakočar Zupančičeva pa se je znašala predvsem nanj.

V koaliciji (Svoboda, SD in Levica) so navajali, da je ta vlada za upokojence naredila veliko, v opozicijski SDS pa ocenjujejo, da vlada nima posluha za upokojence. Tako denimo lani kljub različnim pozivom k izredni uskladitvi pokojnin te ni bilo, je spomnila poslanka SDS Karmen Furman. V SDS so pripravljeni podpreti ukrepe, ki bodo pomagali ljudem. Glede na to bodo obravnavani predlog ocenili kot primernega za nadaljnjo obravnavo.

V NSi pa pogrešajo dolgoročni razmislek o pokojninskem sistemu. Po njihovem opozorilu se že danes iz državnega proračuna v pokojninsko blagajno namenjajo precejšnja sredstva, ker sistem ni sposoben vzdrževati samega sebe. Pokojninska reforma, ki bi poudarila tudi drugi in tretji steber, je nujna, je dejal poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Poslanka Karmen Furman pa je objavila razpredelnico, iz katere je razvidno, katera vlada je za upokojence naredila največ.

Koalicija spet “tepihovala”

Pozno popoldne je prišla v javnost informacija, da predlog zakona o izrednem zvišanju pokojnin, ki ga je v DZ s podpisi volivcev vložila civilna iniciativa Glas upokojencev s prvopodpisanim Pavlom Ruparjem, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Da je primeren, je ocenilo 24 poslancev, nasprotnega mnenja pa jih je bilo 45.

Vlada predloga zakona ni podprla. Kot je opozorila, bi se moral izdatek na pokojninskem področju za izvajanje obravnavanega predloga letno zvišati za 870 milijonov evrov. Če bi ta sredstva hoteli pridobiti, bi se morali prispevki delodajalcev in delojemalcev pomembno zvišati. A širokega družbenega soglasja med generacijami za to ni, je med današnjo prvo obravnavo predloga poudaril državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija.

Poslanske skupine koalicijskih strank so v predstavitvi stališč opozarjale, da predlog ruši razmerja med pokojninami, da je populističen in parcialen. Poslanski skupini SDS in NSi pa sta po drugi strani menili, da vlada ne stori dovolj za upokojence z nizkimi prejemki in da je zato obravnavani predlog zanje dobrodošel.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine