-0.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Koalicija razpada? Siolov nerazdružljivi duo Cirman-Vuković že udriha čez SMC in Počivalška, ker naj bi želela v desno vlado z Janšo, SDS pa podtikata Slavka Jamnika

Na portalu Siol so objavili zavajajoč prispevek o menjavi vodstva na vrhu Stranke modernega centra saj ob navedbi, da bo nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja nadomestil gospodarski minister iz SMC Zdravko Počivalšek, špekulirajo celo o razpadu vlade Marjana Šarca, saj da naj bi Počivalšek spadal med tiste članke SMC, ki naj bi po zmagi stranke SDS na državnozborskih volitvah najbolj navijali za oblikovanje desnosredinske vlade. Preberemo lahko celo, da naj bi stranki SMC in SDS kadrovsko in politično sodelovali, pri čemer nekdanjega člana uprave Nove Ljubljanske banke Alojza Slavka Jamnika podtikajo v krog SDS, čeprav ta največji opozicijski stranki sploh nikoli ni bil in tudi ni blizu. To je pošteno razhudilo veljake SDS, na čelu s predsednikom stranke Janezom Janšo, da so na Twitterju zapise Siolovega novinarja označili za klasičen “fake news”. Kaj je v ozadju nenadnemu medijskemu špekuliranju o povezavah med SMC in SDS? Očitno bojazen, da se nameravajo Cerarjevi v izogib popolnemu političnemu potopu taktično umakniti na desno, kar bi kar naenkrat tudi pomenilo, da bi se tehtnica nagnila na stran desnosredinskih strank, zato bi grožnja s prihodom Janeza Janše na oblast spet lahko postala realnost za levico. Gre torej za taktično očrnitev SMC in Počivalška, da desnica ne bi dobila potrebnih glasov?

 

V članku z naslovom “Bo pragmatični Zdravko Počivalšek postal težava za Marjana Šarca?” pišejo, da bo na prihajajočem kongresu SMC v začetku oktobra prišlo do spopada med strujami, ki bo odločal o nadaljnji ideološki in politični usmeritvi stranke. Pri tem navajajo, da sta pred stranko, ki je na lestvici priljubljenosti znatno strmoglavila, dve možnosti, in sicer, da se ta ali združi s strankami na liberalnem polu ali pa se “resetira” in prične povsem na novo.

Novinarja Siola Primož Cirman in Vesna Vuković v članku navajata, da so se v stranki SMC odločili, da bodo vlekli poteze v smeri, da bo stranka zaživela na novo. Več virov je namreč potrdilo, da je kandidaturo Zdravka Počivalška prejšnji četrtek podprl tudi izvršilni odbor stranke. V nadaljevanju pišeta, da bi s Počivalškom na vrhu stranke povsem padel v vodo scenarij povezovanja stranke SMC s Šarčevo LMŠ. “Gospodarski minister, edini član Cerarjeve vlade, ki je tudi pod Šarcem ostal na istem resorju, SMC vidi kot samostojno stranko, ki mora najprej prešteti in utrditi svoje vrste.”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine