7.6 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Koalicija pripravlja zelo nevaren in tudi skrajno zavržen zakon: vrača se verbalni delikt!

Piše: Gašper Blažič

V poslanski skupini Gibanja Svoboda so pripravili osnutek zakona proti poveličevanju fašizma, nacizma in kolaboracije, je danes poročal časopis Delo. Osnutek dokumenta so poslali na ministrstvo za notranje zadeve, ki pa se do njega še ni opredelilo, saj se prioritetno pripravljajo na prihod novega ministra Boštjana Poklukarja. A že bežen pogled kaže, da gre za enega najbolj nevarnih zakonov, ki ga predlagajo v tem mandatu, pa tudi eden najbolj zavržnih.

Kot je znano, je ta teden vodstvo DZ obiskal predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman, sicer nekdanji poslanec SD, torej ponosnih naslednikov Zveze komunistov Slovenije. Ob tem se je sestal s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič in ji predstavil pobudo za povečanje obsega učnih programov z vsebinami o narodnoosvobodilnem boju. Klakočar Zupančičeva je ob tem dejala, da si moramo prizadevati za to, da najtežja obdobja naše preteklosti ne zdrsnejo iz zgodovinskega spomina, je poročal Siol.  Predstavniki Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB so ob tem izrazili mnenje, da je v šolah narodnoosvobodilnemu boju in osamosvojitveni vojni trenutno namenjene premalo pozornosti. Kar je seveda sprenevedanje, saj to velja predvsem za osamosvojitev Slovenije, ki ima v učnih načrtih obrobno vlogo in navadno zanjo zmanjka časa. Lahko bi rekli, da gre za nekakšen povratek v polpreteklo zgodovino, ko je imela NOB praktično središčno vlogo v učnih načrtih.

Očitno pa to ni bil edini namen Križmanovega obiska. Na srečanju so med drugim govorili o predlogu zakona o prepovedi nošenja nacističnih in fašističnih simbolov, kar Klakočar Zupančičeva prav tako podpira. Toda po naših informacijah naj bi šle zadeve še dlje: novi zakonski predlog predvideva splošno prepoved poveličevanja fašizma, nacizma in kolaborantstva – karkoli že to pomeni. In očitno so v poslanski skupini tak zakonski predlog že pripravili, sedaj čakajo le še na uskladitev z notranjim ministrstvom, kjer pa se zaenkrat pripravljajo na prihod novega šefa Boštjana Poklukarja. Pri pripravi zakona se je po informacijah časopisa Delo angažiral predvsem poslanec Gibanja Svoboda Martin Premk, ki je hkrati tudi član vodstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. A očitno je, da je v ozadju tudi interes Levice, ki je najbolj zagreta podpornica ohranjanja in razvijanja revolucionarnih izročil.

Za zdaj na ministrstvu niso še izrekli mnenja, ali je potreben nov zakon ali je dovolj dopolniti obstoječi zakon o javnem redu in miru. A konec koncev to niti ni pomembno, saj gre v tem primeru za strahotno sprenevedanje: če bi bili v koaliciji dosledni, bi prepovedali vse totalitarne simbole, tudi rdečo zvezdo, s katero se kiti nestrpna Svetlana Makarovič. Tega filma pa ne bomo videli, kajti sedanja vladna koalicija očitno svojo politiko gradi na izročilu leninistične revolucije. To se je pokazalo navsezadnje tudi pri likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ter pokopu nekdanjega šefa zločinske Udbe Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi.

Mimogrede: prav nocoj je na pogovornem večeru Združenja VSO v Laškem Igor Omerza razlagal, kako je dal Zemljarič leta 1976 aretirati Franca Miklavčiča, ker je simpatiziral z Edvardom Kocbekom in njegovim intervjujem v reviji Zaliv, ko je javno spregovoril o komunističnih pokolih. Udbovci so pri Miklavčiču našli tudi del dnevniških zapiskov, v katerih si je zapisoval svoje misli in sestavljal nekakšen program samostojne Slovenije. Te zasebne (!) zapiske je komunistična oblast uporabila kot dokazno gradivo na sojenju Miklavčiču, čeprav niso bili nikjer objavljeni. Takšne predrznosti si ni dovolilo niti nacistično sodstvo v Nemčiji v tridesetih letih prejšnjega stoletja, saj je veljalo, da zasebni zapiski ne smejo biti del dokaznega gradiva. Kar de facto pomeni, da je bila komunistična Udba tako rekoč miselna policija, podobno kot v Iranu, preganjala pa je – tudi vsebinsko – vsako idejo o samostojni Sloveniji.

Spomnimo pa naj, da je komunistična partija ob začetku okupacije slovenskega ozemlja in tudi že prej kolaborirala z nacisti. Do napada Nemčije na Sovjetsko zvezo poleti 1941 je bila KPS po ukazih z Moskve zaveznik okupatorja. Znano pa je tudi, da so komunistični partizani leta 1943 z italijanskim topništvom napadli enote protirevolucije (vaške stražarje in pripadnike jugoslovanske vojske v domovini) pri Grčaricah in Turjaku, kjer so povzročili hud pokol in s tem sprožili nastanek domobranskih enot. Realno so domobranci delovali samo dobro leto in pol od štirih let vojne na slovenskih tleh. Tudi zato je kriminaliziranje “poveličevanja kolaboracije” skrajno sprenevedavo slepomišenje.

Povrh vsega pa bi koalicija tudi arbitrarno določala, kaj so to nacistični in fašistični simboli, ker naj bi si skupine neonacistov sproti izmišljevala nove simbole. Po tej plati je jasno, da si želi aktualna oblast za nacistični simbol razglasiti tudi simbol Generacije identitete, pa tudi nekdanji grb dežele Kranjske (modri orel), samo zato, ker so ta simbol uporabljali domobranci.

Jasno pa je, da gre pri poskusih uzakonitve represije nad »zagovarjanjem kolaboracije« za vračanje verbalnega delikta po zgledu jugoslovanske komunistične zakonodaje. Ni skrivnost, da so borčevski in nasploh levičarski krogi vedno divje napadali vse, ki so razkrivali resnično plat komunistične revolucije in pri tem razkrinkali številne laži zagovornikov t. i. NOB, ki je dejansko samo drugo ime za revolucijo. Po sistemu »kuhanja žab« želi vladajoča koalicija ob asistenci borčevske zveze zatreti vsako svobodo misli in uvesti monopol ob pomoči groženj z represijo. Zato ni nobenega dvoma več, da sedanja vladajoča koalicija kolesje časa vrti nazaj. Na veliko veselje Levice, ki je realno najmočnejša stranka koalicije – naši viri namreč trdijo, da jih mora premier Robert Golob ubogati, saj se zaveda, da je samo še politično truplo, ki ga lahko vsak hip zamenjajo zaradi korupcijskih afer na Balkanu…

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine