0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Ko se policistu ob početju podnebnih aktivistov dvigne pokrov ……

Piše: Kavarna Hayek

Ob početju podnebnih aktivistov se tudi policistu včasih dvigne pokrov, je lahko komentar primera, ki prihaja iz Nemčije.

Skupina ekoteroristov »Zadnja generacija« je več mesecev preizkušala potrpežljivost državljanov in organov pregona. Začelo se je z blokadami cest, nadaljevalo z lepljenjem in barvanjem umetniških del v galerijah. Policisti so bili do njih razumevajoči in ustrežljivi, včasih je bilo kakemu posamezniku dovolj in je zadevo vzel v svoje roke. Tokrat je bilo drugače. Po mnenju aktivistov je policija uporabila prekomerno silo, da bo zadevo obravnaval Amnesty International, reagirati bi morala tudi Evropska komisija.

Aktivisti so presodili, da Nemčija prepočasi koraka v nov svet trajnostnega razvoja, za kar so obtožili kanclerja Olafa Scholza. Izdelali so načrt, da za noč čarovnic fasado njegovega doma olepšajo – prebarvajo z oranžno barvo in opremijo s slogani, poroča portal Ansage. Ko so se tako umetniško izražali na steni, jih je policist v civilu, ki sodi v varovanje kanclerja, opozoril, naj prenehajo s svojim početjem. Ker so vajeni, da jih policisti pustijo pri miru, dokler ne opravijo svojega, sodniki, kamor pridejo, so tudi zelo razumevajoči do podnebnih vernikov, novinarji pa so nasploh navdušeni nad njihovim zavzemanjem za okolje, čeprav noben od njih ne zna pojasniti povezavo med podnebjem in vandalizmom, se za namige policista niso zmenili.

Predstavniku represivnega organa je (in to so včasih zgodi vsakemu izmed nas) počil film. Stopil je do mlajše ženske, ki v prostem času s podnebnimi akcijami stremi k kravžljanju živcev drugih, ji iz rok iztrgal malarski čopič ….

Nadaljevanje si lahko preberete TUKAJ.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine