14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Ko se nekdanji evroposlanec Aurelio Juri oglasi, nehote svoje odtise sodelovanja z JLA pusti

Govor podpredsednika DZ Jožeta Tanka na slavnostni seji pred dnevom samostojnosti in enotnosti je razburil globoko državo z zadnjim šefom ZKS na čelu Milanom Kučanom, še posebej oster pa je bil nekdanji poslanec pravne naslednice ZKS, SD, Aurelio Juri, ki je Tanka označil kar za sramoto DZ. Aurelio Juri je sicer znan po svingerskem škandalu, po mnenju nekaterih pa gre za pravega izdajalca, v Kopru je namreč županoval, ko je JLA uspelo vkorakati iz Reke vse do slovensko-italijanske meje. Manj znano je še, da je bil Jurijev oče član skupine italijanskih komunističnih partizanov, ki je na ukaz komunistične partije gangstersko pobila četo italijanskih demokrščanskih partizanov. Italijanski partizani so bili v Italiji obsojeni na dosmrtno ječo, zato je oče pobegnil v Slovenijo.

 

Podpredsednik Državnega zbora Jože Tanko je bil v nagovoru na slavnostni seji Državnega zbora pred dnevom samostojnosti in enotnosti kritičen do zagotavljanja človekovih pravic v državi, med drugim je povedal tudi, da je bil upor proti kršenju človekovih pravic eno temeljnih izhodišč slovenske osamosvojitve. Pričakovano je bila nad njegovim govorom grožena slovenska globoka država, med drugim se je oglasil zadnji šef Zveze komunistov Slovenije Milan Kučan, ki je povedal: “To je tipičen govor za strankarsko proslavo, po enotnosti pa v tistem govoru ni bilo niti sledi.”

Tudi Aurelio Juri iz odmevne svingerske afere kritiziral Jožeta Tanka
Še dlje pa je šel nekdanji režimski novinar, poslanec DZ in nadomestni evropski poslanec iz vrst pravne naslednice ZKS Socialnih demokratov Aurelio Juri, ki smo si ga bolj kot po delu zapomnili po odmevnem svingerskem škandalu. Ta na družbenem omrežju Twitter po Tankovem nagovoru ni varčeval z besedami: “Jože Tanko, sramota za Državni zbor! Ob dnevu samostojnosti in enotnosti je nastopil ne kot podpredsednik DZ, temveč kot vodja poslanske skupine SDS in to v najbolj grobem pomenu. Sicer je dobro da se maske odvržejo. Ljudje vidijo pravi obraz!”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine