-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Ko se KPK »prilagaja« razmeram: od gostovanja v Kobjeglavi do legendarnih čevljev Alenke Bratušek

Pisali smo že o tem, kako so uslužbenci Komisije za preprečevanje korupcije pred dobrim desetletjem gostovali na Primorskem, kjer jih je na posebnem dogodku v pršutarni v Kobjeglavi pogostil novogoriški Hit (glej TUKAJ).

 

No, zanimivo je bilo, da se je KPK dokaj hitro odzvala tudi s popravkom, ki smo ga sicer objavili v sklopu članka. Pri tem je zanimivo, kar so zapisali v predzadnjem odstavku: »Konferenca je potekala kot tridnevni dogodek, ena od večerij v okviru konference pa se je odvijala v Kobjeglavi. Stroške konference, vključno s pogostitvijo udeležencev, tako tujih kot tudi predstavnikov komisije, ki so skrbeli za logistično-organizacijske vidike konference, je v celoti pokrila komisija.« Iz tega bi lahko sklepali, da je bila navedba našega vira laž. A pozor: v samem popravku ni nikjer zanikano, da je poslovilno »fešto« financiral kar HIT, kar bi sicer lahko posredno sklepali iz dokaj »zavitega« odziva KPK, ki bi lahko svojo trditev dokazala edino tako, da bi pokazala račune. Kar pa se verjetno ne bo zgodilo, saj je dogodek že časovno oddaljen.

V zvezi z delovanjem KPK pa velja izpostaviti še eno dokaj kočljivo situacijo, namreč sedaj že legendarne čevlje Alenke Bratušek iz časa, ko je bila predsednica vlade, torej pred sedmimi leti. Bratuškova naj bi čevlje kupila – vsaj tako je zatrjevala – pri Alji Novak Viryent še pred izvolitvijo za premierko. A ker je kasneje prišlo do znane španovije med omenjeno oblikovalko, Bratuškovo in Pekom, so nekateri mediji začeli objavljati umazane podrobnosti o omenjenih čevljih, ki naj bi bili v resnici darilo, slednje pa naj bi pomagalo pri vključitvi Novakove v Pekov proizvodni program. Izkazalo se je, da ni bilo res, da so bili čevlji kupljeni že pred izvolitvijo, saj je bil vanje vgraviran napis, ki je Bratuškovo identificiral kot predsednico vlade. No, razen, če je bilo res vse že vnaprej pripravljeno, na kar je kazala tudi afera, ko je Bratuškova že pred izvolitvijo dobila SMS, ki ga je nato s fotoaparatom »ujel« Jani Božič, slednji pa je bil zaradi tega dejanja obsojen.

V zvezi z razvpitimi rdečimi čevlji, ki bi zaradi unikatne izdelave lahko imeli vrednost od 500 do 1000 evrov, so se novinarji obračali tudi na KPK, ki jo je takrat vodil Goran Klemenčič, slednji pa je prav v začetku tistega leta »namočil« tedanjega (in sedanjega) predsednika vlade Janeza Janšo, pa tudi prvaka Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, ki je bil pri tem bolj kot ne kolateralna žrtev – kot je znano, je poseg KPK sprožil razpad koalicije in ustoličenje Bratuškove. Kakorkoli že, Klemenčič je očitno vzel v bran Bratuškovo, češ da KPK ne more odpirati postopkov na podlagi medijskih objav. Ker je KPK vestno preverjala vse Janševe zasebne letalske prevoze, je medije zanimalo, ali bo podobno »obdelala« tudi tedanjo premierko. Toda iz KPK je prišel odgovor: »Področje sprejemanja daril ne gre zamenjevati s področjem nadzora premoženjskega stanja.«

Torej, glede na omenjeni odgovor lahko sklepamo, da darila, ki jih prejemajo funkcionarji, ne bi smeli zanimati nadzornikov. A očitno veljajo različna merila – tudi zato je protikorupcijsko »masiranje« Aleksandre Pivec dokaz, da nadzorne institucije, ki bi morale biti politično neodvisne, delujejo po navodilih paradržave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine