18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Ko Pašek Šetinčeva nadgradi politično komisijo s Kosovim nekdanjim sodelavcem, da bi vohljal za drugimi

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

“Da se v Sloveniji vrne normalnost, da se odpravi diktatura, da se odpravi totalitarizem in da se zopet uvede demokracija, pravna država, da se Sloveniji povrne ugled v svetu, ker nas sedanja vlada povsod sramoti, da se odpravi politično vmešavanje v medije,” je upokojeni kriminalist Sašo Jejčič aprila letos naštel razloge, zakaj kandidira na listi stranke Levica. Na volitvah sicer (ponovno) ni bil uspešen, ga je pa nekdanja “neodvisna” novinarka Mojca Šetinc Pašek angažirala za zunanjega sodelavca preiskovalne komisije DZ. Dobro obveščeni viri so nam zaupali, da je bila njegova prvotna ideja, da bi kot sodelavec komisije sledil posameznikom in jih zasliševal. Za to naj bi imel vse potrebne reference – Jejčič naj bi bil sodelavec Službe državne varnosti – tajne službe nekdanjega komunističnega režima. 

Pred kratkim je kar nekaj prahu dvignila zahteva preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja volilne kampanje strank pred letošnjimi volitvami v DZ. Mojca Šetinc Pašek je od občin namreč zahtevala dokumentacijo, povezano z oglaševalskimi pogodbami z več kot 20 mediji. Šetinc Paškova trdi, da je komisija sledila aktu, ki ga je potrdil DZ. Spomnimo, člani preiskovalne komisije, ustanovljene v mandatu te vlade, preiskujejo sume nezakonitega vpliva nosilcev javnih funkcij na objavljanje oglaševalskih vsebin državne uprave, javnih zavodov in podjetij v posredni ali neposredni državni lasti, v medijih v delni lasti ali pod vplivom političnih strank ali tujih lastnikov. Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je obsodilo zlorabo parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Gibanja Svoboda za obračun z demokratičnimi mediji.

Poročali smo tudi o tem, da so v stranki SDS zahtevali izločitev člana oziroma “strokovnega sodelavca” komisije Tomaža Modica, ki je sicer novinar portala Necenzurirano. V stranki so pojasnili, da Necenzurirano spada pod okrilje medijskega tajkuna Martina Odlazka ter da je po poročanju medijev prihajalo tudi do finančnih in vsebinskih povezav med omenjenim portalom in državnimi podjetji, med njimi GEN-I, ki ga je vodil zdajšnji premier Robert Golob. “Glede na navedeno obstaja velika verjetnost, da se lahko Tomaž Modic zaradi sodelovanja z državnimi podjetji znajde kot priča ali preiskovanec v predmetni preiskovalni komisiji,” so zapisali. Po naših informacijah pa imajo v preiskovalni skupini še enega člana oziroma zunanjega sodelavca sumljivega slovesa, in sicer Saša Jejčiča, ki je bil na zadnjih državnozborskih volitvah v Sevnici kandidat stranke Levica.

 

 

Bil je Kosov sodelavec

Jelčič je bil do leta 1983 profesionalni sekretar v občinskem svetu Zveze sindikatov Slovenije Sevnica, nato do leta 1990 samostojni inšpektor v centru državne varnosti Krško. Od 1990 do 1996 je deloval kot višji kriminalist in vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto v uradu kriminalističen službe uprave za notranje zadeve Krško, do leta 2007 pa je bil vodja sektorja kriminalistične policije na policijski upravi Krško.

 

V letu 2008 se je upokojil, nato je deloval kot honorarni sodelavec KPK pod vodstvom Draga Kosa. “Tako je bil prehod v pokoj lažji, prislužil pa sem si tudi nadstrešek za dva avtomobila,” je povedal. Je tudi član veteranskih organizacij SEVER in Združenja za vrednote NOB ter po svojih besedah “proti izkrivljanju polpretekle zgodovine”. Njegov oče je bil oficir JLA, prve tri razrede osnovne šole je tako obiskoval v Makedoniji. “Postal sem pravi poliglot. Doma sem govoril slovensko, zunaj pa srbohrvaško in makedonsko. Še sedaj obvladam cirilico,” se je pohvalil.

Foto: zajetje zaslona/u3sevnica.weebly.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine