30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Ko Janšev pogumni obisk v Kijevu slovenske levičarje tako boli, da širijo teorijo zarote, da sploh ni bil v Kijevu

Piše: T. F. (Nova24tv)

Nekaj dni so nasprotniki predsednika vlade Janeza Janše potrebovali, da so si opomogli po šoku, ki so ga utrpeli, ko je premier še z dvema drugima evropskima voditeljema uresničil drzno idejo in se z vlakom odpeljal v oblegani Kijev na srečanje s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim, preden so razvili prve teorije zarote o tem, da Janša sploh ni bil v Kijevu. In da se je z Zelenskim srečal na poljsko-ukrajinski meji. Da je bilo vse skupaj zrežirano, da lažeta tudi češki in poljski premier, da sta bila v Kijevu, pa da laže tudi ukrajinski politični vrh, da lažeta celo CNN in BBC, ki sta napravila intervju z Janezom Janšo. Tudi to je realnost slovenske novinarske scene; levičarski novinarski aktivist Igor Mekina s portala Insajder je bil prvi, ki je kupil to zgodbo, ki jo lansiral podtaknjeni ameriški novinar, ki dela za FSB. Zdaj teorijo zarote na Twitterju širi tudi Gregor Preac.

“Če zadeva s Kijevom ne drži, doslej ni bilo enega verodostojnega posnetka, ki se ne da narediti v drugi sobi, drugem kraju ali zmontirati, kljub 20 novinarjev zraven, številne kamere, potem kaj sploh drži, čemu verjeti, ali bolje, kaj verjeti Janši? In ni posnetka, ne železniške, ne Kijeva iz predsedniške palače, nič, konspiracija, vozili so jih v škatlah za čevlje, po milijonskem mestu, obkoljenem z Rusi, daleč tam ob ruski meji, vmes pa cel kup zasedenih mest,” na Twitterju razlaga Gregor Preac in gre še dlje s svojimi obtožbami.

“In ni posnetka, ne železniške, ne Kijeva iz predsedniške palače, nič, konspiracija, vozili so jih v škatlah za čevlje, po milijonskem mestu, obkoljenem z Rusi, daleč tam ob ruski meji, vmes pa cel kup zasedenih mest,” pravi Gregor Preac, ki je prepričan, da so se trije predsedniki vlad skupaj z Zelenskim in velikimi svetovnimi medijskimi hišami, spomnimo da so bili na tiskovni konferenci prisotni novinarji, zarotili proti nam Slovenkam in Slovencem.

Zapisi tega pisatelja in pesnika na Twitterju čudijo številne sledilce, saj gre vendarle za študioznega človeka, ki je študiral novinarstvo in naj teorijam zarote ne bi tako zlahka nasedal. Spomnimo, Preac je bil član Slovenske nacionalne stranke, pri kateri naj bi postal nosilec liste na volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament 2019, a je še pred oblikovanjem liste izstopil iz stranke zaradi spora s predsednikom Zmagom Jelinčičem.

Kako je sploh nastala teorija zarote? Lansiral jo je novinar John Helmer, ki piše, da naj bi si srečanje na vrhu vzhodnoevropskih voditeljev, ki ga je 15. marca v Kijevu gostil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, izmislila poljska vlada, pri čemer so agenti poljske tajne službe igrali vlogo novinarjev, lažne fotografije srečanja, novinarskega brifinga in potovanja z vlakom pa je pripravil tiskovni urad Zelenskega. Operacijo so zasnovali Poljaki za spodbujanje njihove vloge pri podpori Ukrajini, ukrajinskim beguncem in v obrambi Evrope pred Rusijo ter zaradi iskanja novih evropskih, ameriških in sredstev NATO zavezništva in vojaške opreme.

Spomnimo, priprave na obisk Kijeva so potekale v popolni tajnosti, tudi zato ni bilo novinarskih kamer ob potovanju treh predsednikov z vlakom, ki so jih ob strogem varovanju z železniške postaje prepeljali do predsedniške palače. Vseeno smo na Nova24TV v petkovi oddaji Kdo vam laže, ko je bil pri voditelju Borisu Tomašiču gost Janez Janša, objavili fotografije in posnetke s potovanja v Kijev, med drugim tudi vožnjo v avtu v spremstvu varovalnih vozil, pa celo sliko z železniškem osebjem.

Trije evropski voditelji v družbi železniškega osebja pred potjo v Kijev. (foto: posnetek zaslona)

To levičarskih skrajnežev, ki jih obisk v Kijevu nadvse boli, ne ustavi, da ne bi teorij zarote širili naprej. Poleg Igorja Mekina s portala Insajder se je zgodbe lotil tudi Roni Kordiš na svojem blogu Had in številni drugi.

“Glede na to, da je bil Janez v Kijevu, bi pričakoval vsaj kakšno fotografijo z ulice. Ali pa fotografijo Kijeva od daleč, če se že niso sprehajali po ulicah. In še in še in še … Teorije zarote kar same kličejo, da se pišejo. In ker gre za Janeza, ki je znan po svoji “resnicoljubnosti”, potem je to, da Janez ni bil v Kijevu vse bližje in bližje resnici. Saj se spomnite, da tudi ni bil v Italiji na smučanju ob začetku koronavirus krize, kajne,” se veleumno sprašuje Had, ki posnetkov v oddajah Kdo vam laže in Tema dneva očitno še ni pogledal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine