24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Ko govorni zdrs ustanovitelja Valicona pokaže, kako “nepristranske” so njihove ankete

 

 

Piše: Tanja Brkić (Nova 24TV)

 

“Desni volivci se taktično odločajo že prej, na levici pa delamo to v zadnjem trenutku,” je v oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal Zenel Batagelj iz družbe Valicon, ki izvaja javnomnenjske raziskave. Da gre za klasični “freudian slip” oziroma verbalni zdrs (zmota, napaka), ki je posledica nezavedno-predzavestnega razmišljanja, ki ga govorec skriva – torej sam sebi in drugim načrtno laže, je pojasnil psihoanalitik Roman Vodeb, ki je prepričan, da Batagel meče slabo luč na družbo Valicon, sploh ker ta izjava ni edini “zdrs”.

“Suma sumarum lahko rečem, da Zenel Batagelj meče slabo luč oz. znižuje kredibilnost družbi Valicon,” je prepričan psihoanalitik Roman Vodeb. Sklicuje se namreč na ne le enega, ampak kar dva nedopustna zdrsa izvajalca javnomnenjskih raziskav v družbi Valicon Zenela Batagelja. Kljub njegovi želji, da svojo politično opredelitev skrije, jo je nehote razkril na javni televiziji, posnetek pa je postal viralen.

 

“Freudian slip oziroma freudovski zdrs je verbalni zdrs (zmota, napaka), posledica nezavedno-predzavestnega razmišljanja, ki ga govorec skriva – torej sam sebi in drugim načrtno laže. V končni fazi pa ga nezavedno (beri: tok nezavednih misli, prepričanj) izda oz. izda resnico o njem (govorcu, v tem primeru Zenelu Batagelju) in njegovem razmišljanju. Dotični govorec (politični analitik) s to zmoto v resnici sporoča, da je (‘po tihem’ oz. ‘na skrivaj’) levo politično opredeljen, torej pristranski – in to vseskozi uradno skriva in je ravno zato po svoje nekredibilen. To dejstvo je jasno tudi iz tega, da je gost na RTV SLO pri Tanji Starič, kamor so t. i. ‘desni’ oz. nepristranski politični analitiki redko povabljeni. Suma sumarum lahko rečem, da Zenel Batagelj meče slabo luč oz. znižuje kredibilnost družbi Valicon,” je komentiral Vodeb Batageljevo izjavo na RTV Slovenija.

“Neodvisna Valicon in RTV Slovenija”, je na Twitterju komentiral tudi nekdanji premier Janez Janša.

 

 

“Ko levičar pozabi, da na javni ⁦@RTV_Slovenija igra performans neodvisnega strokovnjaka-analitika za volilne preference in se prepozno zaveda, da mora govoriti v tretji, ne prvi osebi. Neprecenljivo za razumevanje, koliko velja ‘stroka’, ki pri nas javno mnenje ustvarja in ne meri,” je bil komentar nekdanjega ministra Aleša Hojsa na izjavo Zenela Batagela na javni televiziji v oddaji s Tanjo Starič, kjer sta komentirala predsedniške volitve. Batagelj je namreč nehote izjavil: “… na levici pa delamo to, delajo to v zadnjem trenutku,” pri čemer je hitro popravil glagol delamo v tretjo osebo. Žal je bilo prepozno, saj so gledalci takoj dojeli, koliko je ura oziroma na kateri pol spada Batagelj. 

 

 

Kar dva zdrsa v eni oddaji?

Sodeč po komentarjih, ki so se kar usuli, potem ko je posnetek postal viralen, pa to očitno ni bil Batageljev edini zdrs. Vodeb je namreč Janezu Janši retvitnil: “Uff, eklatanten ‘freudian slip’, ki sem ga celo jaz (začuda) sprva preslišal, pa sem poslušal cel intervju; ujel pa sem, da je NPM naslovil s ‘Pusar’, kar je slabšalna verzija njenih dveh priimkov – verjetno zato, ker vedo, da je v resnici slaba oz. šibka protikandidatka Logarju.”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine