16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Ko boste to videli, se ne boste več čudili, zakaj v Beli krajini zatrjujejo, da ograje na meji niso rešitev pred ilegalci

V ponedeljek se je novinarska ekipa Demokracije odpravila v Belo krajino, kjer se je pridružila delu vaških straž. Skupaj smo obhodili precejšen del meje v metliškem koncu.

Začeli smo ob mejnem prehodu Božakovo, ob njem je ob državni meji postavljena panelna ograja z dodatno žičnato ograjo. Mejni prehod je bil, navkljub drugačnemu obvestilu o delovanju, sredi dneva trdno zaprt in zaklenjen. V bližini ni bilo nikogar od uradnih oseb.

Ob mejnem prehodu se na platoju nahaja tudi kup zarjavele žičnate ograje, ki priča, da tam stoji že zelo dolgo, plačali pa smo jo davkoplačevalci. Vladnim službam niti toliko ni mar, da bi z neporabljenim nadomestili vsaj poškodovano žičnato ograjo v delih, kjer je tega veliko.

 

  • Zarjavela žičnata ograja.

Levo in desno od mejnega prehoda Božakovo je meja zavarovana s panelno ograjo, z dodatkom žičnate ograje. Vendar pa pogled pokaže, da ilegalci na žičnato ograjo namestijo odeje, panelno pa nato z lahkoto preplezajo.

  •  Odeja le nekaj metrov (3 ali 4) stran od mejnega prehoda Božakovo.

Odeja ob ograji ob mejnem prehodu Božakovo je bila puščena na novo, saj je v prejšnjih dneh tam ni bilo, so nam povedali člani vaške straže. Ti ograjo ob meji redno pregledujejo.

Iz naslednje fotografije pa je razvidno, da člani vaške straže takšne pripomočke redno odstranjujejo in migrantom otežujejo prehod. V tem primeru so odejo kar zažgali.  

  • Vidni ostanki ožganine na ograji.

Vse to kaže, da ilegalcem prehod ograje na slovenski južni meji ne predstavlja nobenih težav. Za njih tudi ni ovir. Ob obhodu meje smo  opazili tudi ostale pripomočke, ki jih uporabljajo za to.

  • Pripomoček za lažji prehod ograje, na hrvaški strani panelne ograje.

Kako zelo dobro si utrejo pot do ograje, je prikazano tudi na naslednji fotografiji, kjer so si čez manjši potoček namestili lepo odžagano deblo.

  • Deblo čez potoček na hrvaški strani – do ograje

Kako ti prehodi izgledajo v praksi?

Na mestih, kjer ocenijo oziroma imajo navodila za prehod, ta so pogosto tudi težje dostopna, najprej očistijo teren (posečejo grmovje in podobno), nato razprejo žičnato ograjo, če je ta postavljena na hrvaški strani (na tleh ob panelni ograji). Če je žičnata ograja postavljena na vrhu panelne ograje, razprejo tudi to. Hkrati namestijo odeje ali karkoli drugega priročnega. In gredo čez. Pripomočke nato na primernem mestu pustijo svojim naslednikom.

  • Razprta žičnata ograja na hrvaški strani ograje, kjer migranti prehajajo čez.

In zdaj še najpomembnejše. V teh dneh veliko poslušamo, kako ob južni meji postavljajo nove ograje, ki naj bi bile »rešitev«. Na to, da temu ni tako, Belokranjci ob meji opozarjajo že dlje časa, ostali se temu čudimo.

Ko smo si ogledali te famozne panelne ograje, pa smo ugotovili, da so zelo primerne za to, da jih mladi ljudje čim lažje in čim hitreje preplezajo. Oprijem med šipkami je ravno pravšnji za oporo, kar se lahko prepričate tudi iz naslednje fotografije.

Dodajmo še, da se ograja tudi precej maje in bi jo po naši oceni že nekoliko večja sila lahko tudi prevrnila.

  • Sin Blaža Zidarja iz Radovice pri Metliki se je z lahkoto tik – tak povzpel na vrh panelne ograje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine