12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Kmetijska ministrica Aleksanda Pivec je na kongresu DeSUS premagala obrambnega ministra in dolgoletnega predsednika Karla Erjavca; slednji napovedal odstop z mesta minstra za obrambo; kaj to pomeni za Šarčevo vlado?

Ministrica Aleksandra Pivec je na današnjem kongresu DeSUS v Ljubljani po napetem boju za vodenje stranke premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, ki je stranko vodil od leta 2005. Pivčevo je podprlo 145 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov. Borut Stražišar je prepričal osem delegatov.

Karl Erjavec je po današnjem porazu v tekmi z Aleksandro Pivce za predsednika DeSUS napovedal odstop z mesta ministra za obrambo. “Kdaj bom odstopil, še ne vem, ampak bo to zelo hitro,” je napovedal Erjavec, ki je stranko vodil 15 let. Kot je še dejal, ostaja član DeSUS.

Pivčeva je v nagovoru takoj po izvolitvi dejala, da ji je v izjemno čast in veselje, da so ji izkazali zaupanje. “Resnično sem vesela in ganjena,” je dejala in se delegatom zahvalila za zaupanje. Kot je dejala, vodenje DeSUS prevzema s ponižnostjo in odgovornostjo.

Njena izvolitev je prelomen trenutek, ne le za stranko, ampak za vso slovensko politiko. Odgovornost za vodenje te države po njenih besedah sedaj prehaja na novo generacijo politikov, ki bodo z drugačnimi pogledi in drugačnimi praksami skušali iskati odgovore na največje izzive sedanje in prihodnjih generacij.

Dejala je, da jih čaka ogromno dela, pri tem pa bodo izhajali iz bogatih izkušenj stranke, tako dobrih kot slabih. “Pomembna bodo znanje in izkušnje prav vsakega od nas,” je dejala in pozvala, da pozabijo na zamere. Želi si, da od tega trenutka delujejo kot enotna ekipa – morda občasno z različnimi pogledi, a skupnimi cilji.

Demografski trendi Slovenije bodo po njenih besedah terjali takojšnje in hitre ukrepe. Opozorila je, da ne smejo dopustiti, da bi se nove generacije starejših soočale s socialno izključenostjo in revščino. Dostojna starost mora biti, kot je dejala nova predsednica DeSUS, ena največjih vrednot družbe, ob tem pa ne bodo pozabili na mlajšo generacijo.

A pri zasledovanju tega cilja v DeSUS ne bodo pristajali na vse kompromise, ne dobo sklepali zavezništev brez jasno opredeljenih konkretnih ukrepov za izboljšanje položaja starejših. “Naša naloga bo, da v naslednjih mesecih in letih strnemo vse zanje in izkušnje, da nam ne bo treba več trepetati in da bomo dosegli prag parlamenta,” je dejala.

Erjavcu se je zahvalila za dosedanje vodenje stranke in vse uspehe v zadnjih 15 letih. Vsem, ki želijo stranki svetlo prihodnost, ponuja roko, energijo in znanje, da skupaj spreminjajo Slovenijo in življenje ljudi na bolje. Zavezala se je, da bo delovala pošteno, iskreno in z vsem srcem za dobro stranke.

A, kaj se bo zgodilo v praksi, bomo še videli…

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine