4.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Kmečki upor proti Jankoviću se nadaljuje

Piše: Nova24tv.si

“Ti protesti se bodo sedaj vsak petek ponavljali, ker pravna država več ne deluje,” je napovedal lastnik več zemljišč na območju gradnje spornega kanala C0 Brane Grad, ki je povedal, da imajo zasedena zemljišča in nezakonito odvzet dostop do svoje lastnine, danes še dodatnih 50 hektarjev zemljišča. Grad je še enkrat poudaril, da še vedno gradijo brez okoljevarstvenega soglasja in brez presoje vplivov na okolje – tudi predstavnica Ministrstva za okolje in prostor je v DZ-ju povedala, da se brez teh soglasij ne bi smelo graditi.

Danes je na trasi ob Obvozni cesti potekal protest oziroma kmečki upor proti gradnji spornega kanalizacijskega kanala C0, poleg množice ljudi je prišlo tudi okoli 70 traktorjev, ki so z glasnim hupanjem izražali svoje nezadovoljstvo. “Jaz pravim, da je to navaden kriminal, Kje je predsednica države, kje je predsednik vlade, predsednica Državnega zbora – noben ne da jasne besede, Janković pa lahko dela kar hoče,” je bila ostra Ljubljančanka Nežka, ki je tudi vprašala, kje je zdaj inštitut 8. marec. Protestnica, ki želi ohraniti čisto pitno vodo se bo v ponedeljek udeležila tudi shoda pred Mestno hišo.

“Tukaj sem danes v podporo kmetom pa za čisto pitno vodo, od katere je odvisna Ljubljana in njena okolica,” je povedal protestnik, ki sicer živi v okolici Ljubljane. Janez Bučar iz Trnovega je na plakat napisal kaj zahtevajo: odstranitev svinjskega kanala nad vodonosnikom pitne vode! “Mi bomo nadaljevali s protesti,” je napovedal in poudaril pomembnost solidarnosti tudi z lastniki zemljišč. “Prišli smo jih podpret in zahtevamo kazen za brutalne napade policije in varnostne službe na lastnike zemljišč,” je Bučar spomnil na pretekle incidente, ki jih je označil za sramotne.

Foto: STA

“Če obstaja samo misel, da se lahko kaj zgodi s pitno vodo, imajo lahko vsi Ljubljančani, ki se protesta niso udeležili, slabo vest,” je bila ena od Ljubljančank ogorčena, da se ljudje ne zavedajo dovolj, za kako resno stvar gre. “Tukaj sem za čisto pitno vodo, ki jo bodo pili tudi otrocih tistih, ki danes skrbijo za to, da se gradnja tega kanala nadaljuje,” je poudaril protestnik Franc. “Prišli smo zaradi vode, da jo branimo, ker jo Janković ogroža,” je bil jasen gospod Sever. “Sem smo prišli, ker hočemo čisto vodo, ne pa gnojnico – imamo že dovolj dreka v Ljubljani,” je povedal Stane.

Protest proti gradnji kanalizacijskega kanala C0 (Foto: STA)

Več sledi…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine