4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Kljub sramotni oddaji na RTV poslanec Branko Grims dokazal dvoličnost KUL-a in utišal Matjaža Nemca

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Tokratna Tarča na Rtv TV Slovenija se je ukvarjala z nedavnimi nasilnimi protesti na ljubljanskih ulicah. Že uvodni prispevek je nakazal, kam bo pes molil taco, torej v smer prikazati vlado, še posebej stranko SDS, kot zlobno, ker podpira ohranjanje javnega reda in miru, protestnike pa kot nekakšne žrtve, čeprav ti z nasilnim vedenjem povzročajo škodo. V sozvočju z izrazito enostranskim prikazom zgodbe je nastopil predsednik Knovsa in član stranke SD, ki je del tako imenovane koalicije KUL, Matjaž Nemec, ki je javnosti prodajal zgodbo, kako naj bi se začelo obdobje politične policije pod vodstvom SDS-a. Ukrepi naj bi bili namreč po njegovo nesorazmerni, čeprav strokovnjaki za varnostno področje menijo drugače. Kakorkoli, v KUL so vnovič brez sramu dokazali, da podpirajo uničevanje zasebne lastnine in nasilje nad državljani ter policisti.

Poslanec SDS Branko Grims je razjasnil, kdo je pravzaprav tisti, ki je zažgal ogenj, ki danes gori. Spomnil je, kako je bilo na začetnih petkovih protestih videti Tanjo Fajon, predsednico stranke SD, ki ji pripada tudi poslanec Matjaž Nemec. “Prvi, ki je pozival k vstaji, torej k nasilju, je bil ravno Matjaž Nemec. Danes gori tisto, kar so vžgali. Leto in pol se je politično spodbujalo nasilne proteste, danes, ko se je nasilje razbesnilo, pa se vije roke,” je bil kritičen Grims.

“Kako vas ni sram? Vsi se sprašujete, kako je z gospodom Čordićem in gospodom Stevanovićem, ki sta mimogrede pozivala k vstaji in nasilju. Kaj pa vse tiste mamice, ki so morale po otroke na druge lokacije, ker so šole zapirali?” je izpostavil Grims in dodal, da so se morali iz varnostnih razlogov nekateri ljubljanski dijaki poslužiti pouka od doma. “Kaj pa tisti ljudje, ki niso mogli normalno na delo ali z dela? “Danes po besedah Grimsa slovenski davkoplačevalci plačujemo škodo, ki jo povzročajo nasilneži, ki so prišli sem z namenom povzročat nasilje. Nekateri so namreč s sabo prinesli granitne kocke, kole in druge nevarne predmete. Šlo je zato, da bi v času vrha EU , času za promocijo Slovenije, državo umazali s tem, kar so počeli,” je bil jasen. 

Foto: RTVS / posnetek zaslona

Po besedah Grimsa se je prvič v zgodovini samostojne Slovenije zgodilo, da je policija posredovala proti levičarskim razgrajačem, pouličnim nasilnežem. Problematiziral je, ker shodi te vrste niso legalno organizirani. V opoziciji načrtno branijo, da bi do legalnega organiziranja prišlo in blokirajo vsako spremembo zakona. Rezultat tega je, da ni organizatorja in zadostnega števila varnostnikov. Zato se tudi ne ve, kdo je kdo, policija pa mora zagotoviti javni mir in red.”

Protestnike se je politično podžigalo
Ker je sociolog Gorazd Kovačič zatrdil, kako naj bi bila policijska represija nesorazmerno usmerjena proti petkovim protestnikom, ti pa naj bi bili apolitični, je poslanec Grims kritično izpostavil naslednje: “Luka Mesec, Tanja Fajon, Nataša Sukič so apolitični? Pa kakšne neumnosti danes tukaj govorite?” Grims je poudaril, da se je politično podžigalo protestnike in ustvarilo razmere, ko so nekateri začeli verjeti, da lahko počnejo karkoli želijo. “Ko je prišlo do posledic, se gospodje od tega distancirajo, pa so to njihovi otroci. Ti protesti so zaradi njih. Ranjeni policisti, vse tiste mamice, ki niso mogle po otroke, ti, ki niso mogli iz službe ali v službo, so v resnici žrtve SD-ja, Levice in vseh ostalih kurjačev, ki so tudi s pomočjo javnih medijev podžigali te proteste.”

Vsi protestniki so po besedah Grimsa spodbujeni z enim samim virom. “Imajo politično zaledje v tako imenovanem KUL-u, ki je to sistematično načrtno kuril leto in pol. Vi ste odgovorni zaradi tega. Tudi za ranjene policiste, za vse tiste nedolžne žrtve, ki so bile morda izpostavljene nasilju, ker vi blokirate kakršnokoli drugačno akcijo.” Pri tem je poslanec spomnil na dvojna merila. “Dokler se je preganjalo imaginarne naciste, je bilo vse v najlepšem redu. Ko se je ukrepalo zoper rumene jopiče, ki so samo mirno stali, so gospodje to pozdravili. Ko se ukrepa zoper levi fašizem, torej nasilništvu na ulicah, je pa to politična zloraba policije!?” Ob tem pa je Grims poudaril, da zakon in ustava veljata za vse in za vse morata veljati na enak način. “Ljudje imamo po ustavi pravico živeti varno in po ustavi je potrebno vse obravnavati z enakimi merili,” je bil jasen.

Generalni direktor policije Anton Olaj je v oddaji pohvalil torkovo posredovanje policije. “Zelo so se potrudili in naredili, kar jim stroka nalaga,” je zatrdil in spomnil, da se pri vprašanju okrog omejevanja protestov pozablja, da je postopek pravzaprav usmerjalo državno tožilstvo v Kranju in Ljubljani in da je policija ravnala v skladu z njegovimi usmeritvami. Policisti so tako po besedah Olaja delovali v skladu z zakonskimi določili. Kot je med drugim povedal, je v skladu z zakonodajo dolžan, da ustanovi posebno komisijo, uporabljena so bila namreč prisilna sredstva. Komisija, ki jo bo sestavljalo pet članov, bo analizirala dogodke in na podlagi tega izdala poročilo direktoratu za nazor nad policijo. Povedal je, da se bo potrudil, da bo poročilo javno.

Foto: RTVS / posnetek zaslona

Olaj Nemcu odgovoril na očitke okrog nesorazmernosti
“Prizori tega tedna v Ljubljani kažejo na to, da se je začelo obdobje policije pod okriljem SDS. Od verbalnega k realnemu nasilju. Ključno ob tem je vprašanje, kakšno Slovenijo želimo? Ali bomo pustili, da neotesanci vodijo policijo na način, da se z agresijo zoperstavlja proti volji ljudstva? Proti 3000 protestnikom je bilo uporabljenih 400 plinskih granat s solzivcem in precej gumijastih nabojev. Sporočilo, ki je bilo v torek iz Slovenije poslano v Bruselj in svet: vladavina prava in delitev načel oblasti sta v Sloveniji zelo ogrožena,” je v oddaji med drugim zatrdil poslanec Nemec in podal prepričanje, kako naj bi bili ukrepi policije nesorazmerni glede na število udeležencev na protestu.

“Če sem prav razumel, je poslanec Nemec policiste označil z neotesanci,” je kritično zatrdil Olaj in pojasnil, da je policija delovala v skladu s taktiko in metodiko dela. “Postopali smo sorazmerno mirno. Praktično poškodb ni bilo, razen štirje policisti, ki so bili zadeti z granitnimi kockami. Če bi bilo nesorazmerno, bi bili poškodovani protestniki, vsi policisti pa bi bili zdravi,” je poudaril in dodal, da ni prav, da se policiste žali.

“Tarča včeraj, vse jasno. Policija jim polzi iz rok. Nasilneži na ulici so njihovi, levi in sami so med njimi. Doslej policija ni posredovala ker so imeli dosti svojih na vodilnih mestih. Ambrožičeva je mislila, da so tam zato, da zaščitijo njih. Zdaj bo drugače, zato gnev”; “Včerajšnja oddaja Tarče, je bila jasen pokazatelj, da je oddaja totalno spolitizirana in močno nagnjena v levo, saj je tudi voditeljica, Žnidaršičeva, odločno dajala svoje pritrjevanje gospodu Kovačiču in Žaberlju, ter Nemcu, ki niso povedali niti samega argumentiranega stavka”; Tarča je že dolgo znana kakor tudi tednik po zakritih pričah in komentatorjih. Zato tudi že dolgo teh oddaj ne gledam. Zakriti komentatorji so odlično ogledalo profesionalnosti in nepristranskosti voditeljic”, je le primer kritičnih komentarjev, ki govorijo sami zase in so se usuli po včerajšnji oddaji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine