15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Kljub slabim zunanjim vplivom je RTV Slovenija pod vodstvom Andreja Graha Whatomougha prvič po letu 2016 poslovala pozitivno!

Piše: C.R.

Javni zavod RTV Slovenija je lani kljub finančno izjemno zahtevnemu letu, ki sta ga zaznamovala dvig plač v javnem sektorju in drastična podražitev energentov, poslovno leto sklenil uspešno in prvič po šestih letih posloval pozitivno, je na novinarski konferenci povedal V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatomough, ki je predstavil poslovne rezultate RTV Slovenija za leto 2022.

V sporočilu za javnost RTVS, ki ga navajamo v nadaljevanju, je javni zavod “kljub nepričakovanim zunanjim dogodkom, na katere vodstvo ni imelo vpliva, v letu 2022 ustvaril presežek prihodkov nad odhodki, in sicer v višini 96.000 evrov, ter presežek prihodkov nad odhodki iz naslova finančnih naložb v višini skoraj 104.000 evrov.”

V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatomough (Foto: Polona Avanzo)

“V letu 2022 je bilo ustvarjenih 137,8 milijona evrov prihodkov, kar je skoraj šest milijonov evrov več kot preteklo leto. Prihodki so se povečali zlasti zaradi učinkovitega pobiranja RTV-prispevka in uspešnega trženja oglasnega prostora. Delež tržnih prihodkov je tako predstavljal dobro petino vseh prihodkov, število zavezancev za RTV-prispevek pa se je lani povečalo za več kot 6800.,” so še zapisali v sporočilu za javnost, ki se je nadaljevalo takole:

“K odličnemu rezultatu je močno prispevala tudi uspešno izpeljana kadrovska sanacija, na podlagi katere se je število redno zaposlenih z 2201 ob koncu leta 2021 znižalo na 2126 zaposlenih ob koncu leta 2022. Prihranki pri plačah zaradi odhodov v skladu z Aneksom št. 12 in Aneksom št. 13 h Kolektivni pogodbi javnega zavoda RTV Slovenija so v letu 2022 dosegli 5,1 milijona evrov, kar potrjuje pravilnost odločitve vodstva k podpisu aneksov na RTV Slovenija.”

Zvišanje plač, urejene pogodbe

Prav tako je V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatomough na novinarski konferenci povedal, da je razveseljivo, da je zmanjšanje stroškov dela omogočilo tudi odpravo dolgoletnih krivic več deset zaposlenih, ki so opravljali zahtevnejše delo od sklenjene pogodbe. Vodstvo pa je ob tem posebno skrb namenilo tudi najranljivejšim skupinam in zvišalo najnižje plače na javnem zavodu. Zvišanja plač se je razveselilo kar 705 zaposlenih na najnižje ovrednotenih delovnih mestih.

Čeprav je potrjeni finančni načrt predvideval odprodajo 5,8 milijona evrov delnic družbe Eutelsat Communications SA, je bila prodana komaj petina tega zneska oziroma 1,1 milijona evrov, s čimer večina premoženja ostaja na voljo za posebne projekte v prihodnjih obdobjih, še piše v sporočilu za javnost RTVS, s čimer je vodstvo RTV Slovenija ustvarilo trdne temelje za finančno vzdržno poslovanje javnega zavoda RTV Slovenija tudi v prihodnjih obdobjih. Vodstvo RTVS kljub temu namerava še naprej opozarjati ustanovitelja na potrebo po dvigu RTV-prispevka oziroma vsaj njegovi uskladitvi z inflacijo, saj bo samo tako zagotovljen dolgoročen tehnološki, kadrovski in tudi vsebinski razvoj RTV Slovenija.

“RTV Slovenija namreč za ustvarjanje bogatih vsebin, usmerjenih k izvajanju programa posebnega nacionalnega in kulturnega pomena, pri katerih si RTV Slovenija prizadeva predvsem za kakovost teh, nujno potrebuje visoko kvalificiran kader in stabilno finančno podlago. Da imamo izvrstne ustvarjalce, ki na vseh področjih žanjejo priznanja, ni dvoma. Žal pa se na finančnem področju RTV Slovenija že leta spoprijema z izzivi, ki načenjajo sposobnost javnega zavoda nemoteno in kakovostno izvajati polni obseg javne službe, kot je to določeno z zakonom. Že omenjena višina RTV-prispevka je bila nazadnje določena leta 2012 in se ni usklajevala niti z rastjo inflacije, ki je v obdobju od januarja 2012 do januarja 2023 znašala kar 27,2 odstotka. Kljub večkratnim pozivom javnega zavoda Vladi Republike Slovenije k zvišanju RTV-prispevka se ustanovitelj vse do danes nanje ni odzval.” je še pisamo v sporočilu za javnost RTV Slovenija.

RTVS (Foto: Polona Avanzo)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine