11.2 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Klakočar Zupančičeva o poti na dunajski novoletni koncert: Tu ni nobene senzacije, vse je bilo zakonito; Bojan Požar: Klakočar Zupančičeva preprosto laže!

Piše: C. R., Gal Kovač (Nova24tv.si)

Predsednica Državnega zbora se je pred dnevi udeležila dunajskega novoletnega koncerta. V častni loži je sedela na povabilo avstrijskega predsednika državnega zbora Wolfganga Sobotke. V zvezi s prestižnim koncertom so se uvodoma pojavile kritike, saj so ravno na starega leta dan mediji objavili njen komentar o kapitalističnem razmišljanju znanega slovenskega podjetnika Joca Pečečnika. V zvezi s koncertom so se pojavila nova ugibanja, in sicer – kako je Klakočar Zupančičeva sploh odpotovala na Dunaj? Zdaj je sama priznala, da je tja poletela na davkoplačevalske stroške, in sicer na udobnih sedežih vladnega letala falcona. Novinar Bojan Požar ob tem opozarja, da Urška Klakočar Zupančič o “državniškem obisku” ter 4. ure dolgem “bilateralnem srečanju” – preprosto laže.

Da so ugibanja resnična, potrjujejo tudi uradni podatki s sledilnika letov. Flight tracker namreč jasno kaže, da je vladno letalo falcon vzletelo 1. januarja letošnjega leta malo po 9. uri zjutraj. Na Dunaju je pristalo kakšnih 40 minut kasneje. Povratni let je sledil ob 17. uri s pristankom pol ure kasneje na domačem letališču Jožeta Pučnika.

Let predsednice državnega zbora na Dunaj je za davkoplačevalce zanimiv iz več razlogov. Živimo namreč v času signaliziranja vrednot, v katerem nas politiki in estradniki (predvsem levega) političnega polja na vso moč prepričujejo o moči osebnega doprinosa h “klimatski pravičnosti”, pa tudi o družbeni odgovornosti delodajalcev. Če se ugibanja potrdijo, se bo tudi naša estradno razpoložena predsednica državnega zbora pridružila petični druščini osebkov, ki o klimatskih spremembah modrujejo na zasebnih letalih z enormnim ogljičnim odtisom in ne na – kot ena od slehernikov – javnem prevoznem sredstvu.

.

Podatki s sledilnika letov. Oznaka letala, ki je na novega leta dan poletelo iz Brnika proti Dunaju sovpada z oznako vladnega letala falcon. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Še posebej po njenem nedavnem medijskem pojavljanju in njeni niti misli o pretiranem in manj pretiranem kapitalizmu podjetnika Joca Pečečnika je nadvse zanimivo, da se predsednici državnega zbora uporaba vladnega letala kot simbola “kapitalistične kaste” ni zdela “pretirano kapitalistična”.

 

 

Urška Klakočar Zupančič s predsednikom avstrijskega državnega zbora Wolfgangom Sobotko. (Vir: Državni zbor)

Klakočar Zupančičeva o poti na Dunaj: Tu ni nobene senzacije, vse je bilo zakonito

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je odzvala na nekatere očitke, da je na Dunaj letela z vladnim falconom. Šlo je za državniški obisk, na bilateralno srečanje pa jo je povabil predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka. Tam se je udeležila novoletnega koncerta. “Tu ni nobene senzacije. Vse je bilo zakonito,” je dejala.

“Kot je bilo napovedano s strani državnega zbora, sem se 1. januarja udeležila bilateralnega srečanja s predsednikom avstrijskega parlamenta. Uradno vabilo je prišlo po ustaljenih diplomatskih poteh, kultura avstrijskega protokola pa je, da med obiskom povabijo na kulturni dogodek,” je pojasnila Klakočar Zupančič in dodala, da jo je Sobotka tako povabil na novoletni koncert dunajskih filharmonikov.

Po koncertu je sledilo štiriurno bilateralno srečanje, na katerem sta odprla številne teme. Po njenih navedbah sta se pogovarjala o položaju slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, o neuresničevanju avstrijske državne pogodbe oziroma o dvojezičnosti v vrtcih, šolah ter sodiščih, pa tudi o položaju nemško govoreče manjšine v Sloveniji in problemu antisemitizma v Avstriji. “Srečanje je bilo izjemno uspešno. Vzpostavili smo odnose, kot jih v prejšnjih mandatih ni bilo,” je ocenila predsednica DZ.

Potrdila je, da je na Dunaj letela z vladnim letalom falcon, saj ni šlo za obisk koncerta, pač pa bilateralni obisk. “Vse je bilo zakonito. Pot je bila opravljena z državnim letalom falcon kot večkrat prej in se to popolnoma nič ne razlikuje od načina potovanja mojih predhodnikov in članov vlade,” je poudarila in spomnila, da je v času prejšnje vlade falcon letel celo prazen do Milana, od koder je prepeljal enega od ministrov.

Povedala je še, da bi bila pot z avtomobilom organizacijsko zahtevnejša, saj bi vključevala več spremstva oz. avtomobilov in večji varnostni zalogaj.

“Falcona lahko uporablja ves državni vrh, vključno z ministri. Tako polet na Dunaj spada v kvoto poletov za državniške obiske, ki pripada DZ. Tu ni nobene senzacije. Kar je senzacionalno, je, da so odnosi med Slovenijo in Avstrijo na parlamentarni ravni boljši kot kdajkoli prej,” je izpostavila Klakočar Zupančič in dodala, da jo je Sobotka povabil na slovesno odprtje prenovljene stavbe avstrijskega parlamenta, ki bo 12. januarja.

Bojan Požar ugotavlja: UKZ preprosto laže!

Ob tem je potrebno opozoriti na jasna dejstva, ki jih je na Twitterju kot prvi zapisal novinar Bojan Požar, in sicer, da Urška Klakočar Zupančič o “državniškem obisku” ter 4. ure dolgem “bilateralnem srečanju” – preprosto laže. Zakaj?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine