8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Klakočar Zupančič sprejela svojce izraelskih talcev in jim solila pamet, eden od njih je na njene komentarje odgovoril …

Piše: G. B. 

Dva dni pred načrtovanim vladnim priznanjem Palestine je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič sprejela svojce izraelskih talcev in žrtev napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. Ali je bil takšen sprejem že dlje časa načrtovan ali pa so se zanj dogovorili šele v zadnjem času, ni znano. 

Urška Klakočar Zupančič v svojem nagovoru ni mogla preseči sicer že uveljavljenega vsegliharstva. Obsodila je tako napad Hamasa kot “nespoštovanje mednarodnega prava in pobijanje nedolžnih ljudi”, karkoli že to pomeni.

Po trditvah predsednice DZ je Izrael pobil 15 tisoč palestinskih otrok

V današnji izjavi v DZ glede napada gibanja Hamas 7. oktobra lani  je dejala, da je “med prvimi v Sloveniji obsodila” in še vedno obsoja to strašno dejanje, hkrati pa je obsodila tudi “nespoštovanje mednarodnega prava in pobijanje nedolžnih ljudi, med njimi več kot 15.000 otrok v Gazi”. “Trpljenje ene strani ne more preprečiti ali ublažiti trpljenja druge strani, prav pa je, da priznamo in smo sočutni do vseh žrtev tega strašnega konflikta na obeh straneh. Gre za nedolžne ljudi, popolnoma nedolžne ljudi. Žrtve, ki so jih danes predstavili njihovi svojci iz Izraela, so dobile ime, mnogi nedolžni ljudje – štejemo jih v deset tisočih – pobiti, zažgani, ranjeni in lačni v Gazi, pa imena nimajo,” je dejala. Očitno tudi ona verjame podatkom, ki jih v svet pošilja – Hamas.

Slovenija si po njenih besedah kot članica Varnostnega sveta ZN prizadeva za rešitev dveh držav, priznanje Palestine pa “nikakor in nikoli ne pomeni nagrade ali opravičila za strahotno dejanje 7. oktobra, pomeni zgolj dejanje, ki bi obema stranema omogočilo konstruktivnejši dialog in možnost, da bosta sobivali v miru”. “Druge rešitve ni, zgolj to, da obe strani spoznata, da imata obe pravico živeti tam in da nobena nima pravice iztrebljati druge, in da nobena nima pravice pobijati pripadnikov druge strani. Rešilo ju bo zgolj to, da bosta nekoč zaživeli v miru in spoštovanju drug drugega,” je še dejala.

Glede postopka slovenskega priznanja Palestine pa je predsednica DZ dejala, da bo več lahko povedala v četrtek, ko bo državni zbor prejel sklep vlade o posredovanju priznanja Palestine – če bo ta sprejet na vladi, šele potem bo predstavila podrobnejšo časovnico.

Ni šlo za politični obisk

Svojci izraelskih talcev pa so danes med drugim poudarili, da ne gre za političen obisk. Izraelski veleposlanik Zeev Boker, pristojen za Slovenijo, se je v izjavi medtem zahvalil Sloveniji, da je sprejela sorodnike žrtev napada Hamasa 7. oktobra lani, in se zavzel za osvoboditev vseh talcev, ki še vedno ostajajo ujeti v Gazi. To pa je, kot je dejal, prvi korak do pogajanj o prekinitvi ognja v Gazi in dolgotrajnejšem premirju.

Eden od sorodnikov izraelskih talcev je podobno kot veleposlanik pred njim poudaril, da ne gre za političen obisk. Prav tako je kot ključen pogoj za premirje v Gazi označil osvoboditev izraelskih talcev, med katerimi je tudi njegov sin, pripadnik izraelske vojske. Dodal je, da se šele potem lahko začnejo pogovori o miru in priznanju palestinske države, priznanje v tem trenutku pa bi po njegovem pomenilo “nagrado za terorizem”.

Sedaj se postavlja vprašanje, ali je bil sprejem svojcev ugrabljencev morda poskus Golobove vlade ter vladajoče koalicije, da nekoliko nevtralizira sicer izpričano propalestinsko usmerjenost. No, glede na izjave Klakočar Zupančičeve ta misija ni bila ravno uspešna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine