16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Ker ni zapisnika srečanja Šarca s predstavniki Sove, mediji ne morejo izvedeti vsebine pogovorov!

»Zahteva prosilke za dostop do informacij javnega značaja, ki se nanaša na zapisnik nedavnega sestanka predsednika vlade g. Marjana Šarca na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (SOVA), se zavrne,« piše v odločbi, ki smo jo danes prejeli iz Kabineta predsednika vlade Republike Slovenije. Razlog za zavrnitev pa je precej nenavaden, saj v obrazložitvi med drugim piše, da »glede na naravo dogodka zapisnik z navedenega srečanja ni bil narejen in posledično tudi ni zaveden v evidenci zadev in dokumentov kabineta predsednika vlade«.

Si mar lahko resna država privošči take ekscese?

Ob tem pripišimo, da noben razumen človek, ki pozna delovanje Sove, temu odgovoru ne verjame. Tudi obveščevalna služba je stoletja daleč od demokracije in verodostojnosti, kakršno poznajo zahodne službe.

Spomnimo.

V Siolovem intervjuju se je premier Marjan Šarec pohvalil, da je konec lanskega oktobra v Tacnu nagovoril pripadnike Sove. »Nagovoril sem več kot sto uslužbencev, ki vnaprej niso vedeli, da pridem,« je takrat povedal.

Dejstvo, da se o njegovem obisku ni razvedelo, je Šarec vzel kot dokaz, da »zadeve še tesnijo«. A če si je premier domišljal, da bodo zadeve tesnile tudi, ko bo lagal o njih, se je uštel. Namreč, po zanesljivih informacijah Bojana Požarja je Šarčevemu nagovoru prisostvovalo zgolj 87 ljudi, kar je daleč od števila, s katerim se je hvalil Šarec.

Ravno tako postavlja pod vprašaj trditev, da uslužbenci o njegovem prihodu niso bili obveščeni, saj je znan primer z ministrstva za notranje zadeve, kjer je minister Boštjan Poklukar »uslužbencem ministrstva pravočasno in pred Šarčevim prihodom poslal zelo natančna navodila, kako naj se med pogovorom s predsednikom vlade – vedejo«.

Odločba, ki smo jo prejeli iz Kabineta predsednika vlade Republike Slovenije:

Zadnje novice

Sorodne vsebine