-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Kdo vam laže: Bratuškova v Odmevih dokazala, da se ji ne svita, o čem govori

Piše: Anita Gužvič (Nova24tv)

“Alenka Bratušek, sicer “strokovnjakinja” za finance, ki je diplomirala na temo o prehodu znoja med plastmi obleke, je v oddaji Odmevi razlagala, kaj vse je narobe z davčno,” je cinično dejal Boris Tomašič v oddaji Kdo vam laže. Voditeljico Odmevov je zanimalo, zakaj v SAB nasprotujejo paketu mini davčne reforme, ki zajema višje neto plače, nižje obdavčitve dobičkov, na primer iz oddaje nepremičnin in nižanje davkov v najvišjem dohodkovnem razredu. Bratuškova pa je postregla z lažmi, ki jih je razkrinkal Tomašič.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je dejala, da se na prvo žogo predlogi reforme slišijo res lepo, ampak da je ob stanju v javnih financah, ki ga danes imamo, “zelo neodgovorno še dodatno nižati davčne prihodke”. “Spoštovana gospa strokovnjakinja za prehod znoja med plastmi obleke. Prvič, zlagali ste se. Kakšnih štiri milijarde primanjkljaja letos? To ste si popolnoma izmislili,” ji odgovarja Boris Tomašič.

Voditeljica pravi, da so predlogi v redu, neto plače bodo višje, najemnine bodo nižje, ker bodo manj obdavčene, visoke plače ne bodo več toliko obremenjene in bodo mladi ostajali v Sloveniji. “Dejstvo je, da človek, ki dela in pošteno zasluži denar, dobi več denarja v svoj žep, je to na katerikolo žogo, prvo, drugo, teniško, košarkarsko, nogometno, super,” je dejal Tomašič. Ob tej njeni izjavi je še dejal, da so sami zadolževali za 5-, 6-odstotno obrestno mero in sedaj govorijo o javnem dolgu in državnem dolgu. “Andrej Šircelj je za vas profesor, doktor, ker je izdal obveznice za 60 let z negativno obrestno mero.”

To pa ni edina cvetka, s katero je postregla Bratuškova. Dejala je še, da  “moramo pobrat davke“. Bistvo vladavine leve politične opcije je, da poberejo davke, je razložil Tomašič.  “Več poberejo, bolj so srečni. Kako deluje marksistična, socialistična ideologija? Idealni svet za njih bi bil, da ljudje hodijo v službo, sami pa vse poberejo. Ker ljudje ne vedo, kaj je za njih koristno, so za to tu socialisti, da bodo ljudje dobili to, kar rabijo. In ravno to pravi Bratuškova: mi moramo pobrat davke”, je razložil Tomašič.

Neskončni vir neumnosti Bratuškove
Kar trikrat je Bratuškova ponovila eno in isto laž. Dejala je namreč, da se ponavlja zgodba iz leta 2008, ko so za eno milijardo znižali davčne prihodke, temu pa je sledil ZUJF, kjer je šlo za nižanje pravic. “Ponovno laganje. Res je, da so se davki leta 2008 znižali. Ni pa res, da je potem takoj sledil ZJUF in so vse ljudem vzeli. Ne”, je dejal Tomašič, in podal tudi resnico: Leta 2008 je Janševa vlada znižala davke. Potem je bil predsednik vlade Borut Pahor, finančni minister Franc Križanič in so “talali” denar bankam. “SD je bil takrat na oblasti, zafurali so državo do konca. Prevzeli ste državo s pozitivno bilanco, tri leta zapravili vse, nas spravili pred bankrot in šele 2012 je prišla Janševa vlada. V teh treh letih Pahorjeve socialdemokratske vlade je vmes!”

Za Bratuškovo je starševski dopust povezan s pobiranjem davkov?!
“Porodniško nadomestilo, ki je pri nas eno leto, mislim, da je v Avstriji 6 mesecev. Skratka, davke pobiramo zato, da na drugi strani financiramo socialno državo,” je v temo brcnila Bratuškova. “Ne govoriti o javnih financah, ker nimate pojma,” ji odgovarja Tomašič. Starševski dopust ni povezan s pobiranjem davkov ampak s prispevki. Na plačilni listi, vsak mesec lahko vidite “prispevek za starševsko varstvo”, ki ga plačuje delodajalec in delojemalec. Nižji davki ne vplivajo na prispevke! Zaradi tega ne bo bolniška krajša ali manjša, to je zavajanje Bratuškove.

Ni res, da bodo nižje socialne pravice
Bratuškova je ob koncu postregla še z enim nesmislom in čisto lažjo. Dejala je, da bodo plače res višje, ampak bodo pravice, ki jih sedaj financira država, nižje. “Alenka Bratušek, nehajte lagati, zaradi tega ne bodo nižje socialne pravice. Socialne pravice so določene z zakonom in se jih ne spreminja. To, kar ste rekli, je laž. Soočiva se na sodišču, dajte me tožit!” je dejal Tomašič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine