17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Kdo so novi poslanci SDS? Vračata se Alenka Jeraj in Zvone Černač, poslavljata se Vinko Gorenak in Ljubo Žnidar

Po volilni nedelji se že postavlja vprašanje, kdo vse bo sedel v vrstah poslanske skupine zmagovalne SDS. Slednja bo po novem imela 25 poslanskih mest, dosedanji mandat pa zaključuje z 19 poslanci, čeprav jih je bilo izvoljenih 21 – saj sta vmes iz stranke izstopila Andrej Čuš in Zvone Lah, ki ju v novem sklicu državnega zbora ne bomo videli.

Do preštetja vseh glasovnic – manjkajo še tiste iz tujine – manjka le še 0,11 odstotka vseh oddanih glasovnic. Glasovnice iz tujine bi sicer le minimalno vplivale na izid volitev, lahko pa vplivajo na bodočo sestavo poslanskih skupin. Zato smo pogledali, kdo predvidoma bo sedel v poslanskih klopeh.
Še najmanj novincev bo v vrstah zmagovalne SDS, saj bo v poslanskih klopeh tudi v novem mandatu sedelo 17 njenih poslancev: mag. Branko Grims, mag. Marko Pogačnik, Žan Mahnič, Danijel Krivec, Eva Irgl, mag. Andrej Šircelj, dr. Anže Logar, Jože Tanko, Janez Janša, Jelka Godec, Nada Brinovšek, Anja Bah Žibert, Tomaž Lisec, Bojan Podkrajšek, Marjan Pojbič, Franc Breznik in Suzana Lep Šimenko. V poslanske skupine se vračata povratnika Alenka Jeraj in Zvone Černač, od poslanskih funkcij pa se poslavljata Ljubo Žnidar in dr. Vinko Gorenak. Na novo pa v poslanske klopi prihajajo Boris Doblekar, Franc Rosec, Franci Kepa, mag. Karmen Furman, Jožef Lenart in mag. Dejan Kaloh.

Kaj pa ostale stranke? Če ima Lista Marjana Šarca v svojih vrstah same novince, so se nekatere stranke vendarle izognile nevarnosti, da njihovi predsedniki ne bi ostali zunaj parlamenta. Med starimi poslanci SMC tako najdemo le dosedanjega premierja dr. Mira Cerarja (ki poslanske funkcije zaradi izvolitve za premierja praktično ni opravljal), od prejšnje ekipe pa so ostali dosedanji predsednik DZ dr. Milan Brglez, Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić in pa dosedanji minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki na prejšnjih volitvah sicer ni bil izvoljen.

Precej zadovoljni so lahko v Levici, ki je pred štirimi leti še kot Združena levica dobila šest poslancev, od katerih je na svoje šel Matjaž Hanžek, ki ga v novem sklicu DZ ne bo. Ostalih pet poslancev (Luka Mesec, Miha Kordiš, Matej Tašner Vatovec, Violeta Tomić in dr. Franc Trček) bo poslanske klopi grelo tudi v novem mandatu, seveda ne z minimalno plačo. Pridružili se jim bodo še trije novinci: Primož Siter, Boštjan Koražija, Željko Cigler in Nataša Sukič.

Tud v SD so lahko zadovoljni, saj so podvojili število poslancev glede na dosedanji mandat. V parlamentarnih klopeh bosta še naprej sedela dosedanji vodja poslancev SD Matjaž Han in podpredsednik DZ Matjaž Nemec, pa Bojana Muršič in seveda predsednik stranke mag. Dejan Židan, ki je bil v dosedanjem mandatu kmetijski minister. Kot povratnik se vrača idrijski poslanec Samo Bevk, med novinci pa naj omenimo piransko podžupanjo Meiro Hot.

Med poslanci NSi bodo v poslanskih klopeh še naprej sedeli predsednik stranke mag. Matej Tonin, pa Jernej Vrtovec, Iva Dimic, Ljudmila Novak in Jožef Horvat, kar pomeni, da bo vseh pet poslancev, izvoljenih na prejšnjih volitvah, tudi v novem mandatu opravljalo poslansko funkcijo. Novinec bo Blaž Pavlin, povratnik pa rogaški župan Martin Mikolič, ki je nekoč že bil poslanec.

Precej zanimiva je sestava bodoče poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek (nekdanjega Zavezništva), ki se je na prejšnjih volitvah prebila v parlament z mag. Alenko Bratušek, Janijem Möderndorferjem, Petrom Vilfanom in Mirjam Bon Klanjšček. Ker je Vilfan odšel v DeSUS, Möderndorfer pa v SMC, je poslanska skupina razpadla, njen ženski del je šel v samostojno poslansko skupino k dr. Bojanu Dobovšku. Vendar pa v parlamentu tokrat ne bo nobenega od omenjenih štirih poslancev, pa tudi ne Dobovška. Stranka bo tokrat imela pet članov, ki doslej niso bili poslanci, med njimi pa velja omeniti dva znanca iz lokalnih vrst: nekdanjega bohinjskega župana Franca Kramarja in pa sedanjega župana Komna Marka Bandellija, ki je že do sedaj veljal za zelo jezičnega in pikrega.

Poslanska skupina DeSUS bo v novem mandatu prepolovljena, v poslanski skupini ne bo predsednika Karla Erjavca, za katerega nekateri že napovedujejo, da se poslavlja s svoje funkcije – zlobneži trdijo, da bi se po številnih ministrskih funkcij, ki jih opravlja od leta 2005, sedaj lahko spočil. V poslanski skupini bosta še naprej sedela stara znanca Franc Jurša (nekdanji župan Ljutomera) ter Ivan Hršak. Od poslanskih funkcij se bodo tako med drugim poslovili Tomaž Gantar, Julijana Bizjak Mlakar, Primož Hainz in že omenjeni Peter Vilfan.

V parlament se znova vrača Slovenska nacionalna stranka na čelu z Zmagom pl. Jelinčičem, ki bo znova poslanec, njegovi trije kolegi (Lidija Ivanuša, Jani Ivanuša, Dušan Šiško) bodo v poslanskih klopeh novinci.

Seveda je potrebno pripomniti, da je v vrstah koalicijskih strank tudi nekaj nadomestnih poslancev, ki so se v DZ uvrstili šele ob izvolitvi Cerarjeve vlade, saj so nekateri poslanci postali ministri. Verjetno bo tudi tokrat sestava DZ po izvolitvi vlade nekoliko drugačna in se bo v poslanske klopi vrnil morda še kakšen skoraj odpisani povratnik. Mimogrede, Möderndorfer se lahko še vedno vrne v DZ pod pogojem, da se Cerar odpove poslanski funkciji ali postane minister v novi vladi…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine