7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Kdo se je na razpisu za NVOje poleg Ajanović Hovnikove najbolj okoristil?

Piše: M. P. (Nova24tv.si)

Poleg tega, da je inštitut v solastništvu prijateljice ministrice Sanje Ajanović Hovnik na dokazano sporen način prišel do neverjetnih 300 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, so si sredstva skoraj 10 milijonov evrov vrednega razpisa razdelile tudi ostale nevladne organizacije. Med njimi inštitut Filipa Dobranića – Mukija Danes je nov dan, ki je aktivno agitiral proti nekdanji Janševi vladi in je novi dobičkar vlade Roberta Goloba.

Da je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik le nekaj dni po vrnitvi s sporne poti v New York podpisala dokument, s katerim je inštitut v lasti njene dolgoletne sodelavke v nenavadnih okoliščinah pridobil 300 tisoč evrov, je le ena plat zgodbe o sistemski korupciji plačevanja oz. vračanja uslug nevladnim organizacijam, ki so pomagale ustoličiti vlado Roberta Goloba.

Kot je razvidno z razpisa “zmagovalcev” za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij, si je 10 milijonov evrov razdelilo večje število nevladnih organizacij.

Novinarji Tarče so ugotovili, da je bil razpis za nevladne organizacije prirejen za inštitut IPES (Inštitut za proučevanje enakosti spolov Maribor) v lasti Kaje Primorac, dolgoletne sodelavke in poslovne partnerice ministrice Sanje Ajanović Hovnik. Da je inštitut IPES dobil največji možen znesek – to je 300 tisoč evrov – je ministrica celo naknadno priredila razpis, saj bi sicer molznica denarja v lasti njene prijateljice preprosto izpadla iz tekme za sredstva. To je storila tako, da je vsoto za financiranje projekta povišala z 1,5 na skoraj 3,5 milijona evrov, IPES pa je tako dobil maksimalno mogočo vsoto.

 

Med zmagovalci razpisa za nevladnike v sklopu E2, gre za najvišje dobičkarje razpisa, so tako Beletrina, Danes je nov dan, CER Partnerstvo, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Študentska svetovalnica Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Vsi so dobili skoraj ali polnih 300 tisoč evrov.

Potrebno je izkoreniniti sistemsko korupcijo kupovanja nevladnih organizacij
Predvsem bode v oči nevladna organizacija Danes je nov dan, ki je v preteklih letih od države, po podatkih Erarja, prejemala zanemarljive zneske. Vse pa se je obrnilo z letom 2022, ko je na oblast prišla vlada Roberta Goloba. Še pred tem je premier Robert Golob obljubil, da bo posebno težo pri vodenju vlade dal prav nevladnim organizacijam. Tem, ki so tedensko in včasih celo dnevno kolesarile v času vlade Janeza Janše, širile virus v času epidemije in celo povzročale nasilne izgrede.

Ko se je zamenjala vlada, so se pričeli tudi rožnati časi za Mukijev inštitut, ki je v času leve vlade prejel kar 121.974,12 evra davkoplačevalskega denarja. Največ od ministrstva za javno upravo (100.022,07 evra), medtem pa ga čaka še preostali del od 300 tisočakov, ki jih je “zaslužil” na razpisu ministrice Hovnikove.

Inštitut Danes je nov dan je v času Golobove vlade s strani slovenskih davkoplačevalcev prejel že 121.974,12 evra.

Če smo že omenili, kako aktivne so bile nevladne organizacije v času vlade Janeza Janše, pa teh ni zaslediti, ko gre za sanacijo države po katastrofalni vremenski ujmi, ko je nekatera območja povsem izbrisalo z obličja zemlje. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da se je nevladni sektor ob tem izkazal za povsem družbeno nekoristnega, s svojim nabiranjem davkoplačevalskega denarja pa se dodobra zažira v sredstva, ki bi lahko pomagala pri sanaciji posledic in prepotrebni pomoči ljudem. Namesto racionalnega prerazporejanja sredstev vlada raje uvaja nove dajatve in duši že tako prizadeto prebivalstvo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine