23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Kdo pravzaprav vodi slovensko vlado? – Pogled v zakulisje

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Iz dneva v dan se marsikomu vedno bolj zdi, da so raznovrstni aktivisti tisti, ki zares vodijo aktualno vlado. Še posebej se to zdi, odkar ima premier Robert Golob novo partnerko, ki velja za privrženo veganko in zavzeto ljubiteljico živali. Od idej, da se bo vrtce in šole uvajalo vegansko hrano, smo sedaj prišli namreč celo do zakona o zaščiti živali, ki so ga koalicijski poslanci vložili v zakonodajni postopek. Poleg tega, da stroka omenjenemu zakonu enotno nasprotuje, kmetje poudarjajo, da je omenjeni zakon sodu izbil dno, saj je ta žaljiv do kmetov. Nespametno je premier Golob ravnal tudi pri vmešavanju v odstrel medvedov, kar mnogi ocenjujejo kot nov poseg njegove ljubice Tine Gaber v njegove odločitve.

V torek je odjeknila novica o tem, da so po dveh tednih propadla pogajanja med kmeti in vlado. Obstaja namreč veliko nezadovoljstvo nad gradivom z vladne stvari, ki je po njihovem mnenju “nepopolno in zavajajoče ter brez pravnih in strokovnih podlag”. Predstavniki kmetijskih organizacij protestirajo proti novim administrativnim in davčnim obremenitvam, zaostrovanju okoljevarstvenih pogojev za kmetovanje in obsegu območju Natura. Želijo si uskladitev neposrednih plačil z inflacijo, nedvomno pa je kaplja čez rob predlog novele zakona o zaščiti živali, ki uvaja celo nekakšno živalsko nadpolicijo.

Nezadovoljstvo z delom Golobove vlade narašča. Marčevski protest kmetov. (Foto: STA)

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je jasen, da predlog zakona o zaščiti živali predstavlja tisto “kapljo čez rob, ki je ponižala slovenskega kmeta”, saj so kmetje po njegovih besedah prvi v vrsti za zaščito živali in ostro obsojajo kakršno koli mučenje. Zanje je povsem nesprejemljivo, da s tem zakonom živinorejske kmetije postale poligon za izživljanja t. i. aktivistov. “S predlogom uvedbe pooblaščenih svetovalcev za zaščito živali, ki bi imeli opravljen 40-urni tečaj in bi nato presojali primernost oskrbe živali na kmetijah, se degradira znanje in izkušnje rejcev in preostale stroke,” je prepričan Medved.

Slovenija bo s tem zakonom postala edina država na svetu, kjer bo aktivist s 40-urnim tečajem hodil po hlevih!?
Medved je v Odmevih izpostavil, da ni države v Evropski uniji in drugje na svetu, kjer bi lahko aktivist s 40-urnim tečajem hodil po njihovih hlevih. “S tem se nikakor ne strinjamo zaradi biovarnosti in zaradi vznemirjanja. Tisti, ki z živalmi dela dobro in vestno ravna z živalmi, tega ne more dopustiti,” je bil jasen. Glede na to, da je jasno, da so kmetje tisti, ki imajo z živalmi največ opravka, se nedvomno vsakdo upravičeno povpraša, kako je sploh mogoče, da je šel tak zakon skozi brez posvetovanja s kmeti. Kot je priznala kmetijska ministrica Irena Šinko, je očitno tako, ker so bile poslanske skupine tiste, ki so pripravljale ta zakon. Pravi, da se bo ministrstvo do zakona še opredelilo.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Ne ignorira se le kmetov, ampak tudi stroko
Več kot očitno je, da imajo koalicijske stranke podcenjujoč odnos do kmeta, saj bi ga drugače vključile v pogajanja pri oblikovanju zakonskega predloga. Da pa imajo tudi podcenjujoč odnos do stroke, kaže razburjenje, ki smo mu priča s strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in veterinarske stroke. Pri KGZS so poudarili, da gre za novelo, ki je popolnoma neprimerna, ta pa uvaja celo nekakšno živalsko nadpolicijo. “Novela zakona ni bila usklajena s stroko, zato je nepremišljena in uvaja rokohitrske rešitve za zaščito živali, ki lahko povzročijo več škode kot koristi.” Ker bi lahko pooblaščeni svetovalci po novem potrebovali le 40-urni tečaj, po katerem naj bi znali presojati pravilnost oskrbe tako rejnih živali kot oskrbe hišnih ljubljenčkov, lahko pa bi celo svetovati skrbnikom živali, poudarjajo, da gre tukaj za razvrednotenje veterinarskega poklica. Uradni veterinarji se namreč za takšno delo usposabljajo vrsto let, poleg šestletnega študija opravljajo namreč tudi štiriletno prakso.

Ker se pooblaščenim svetovalcem daje možnost, da kar vstopijo na zasebno lastnino in zbirajo dokaze, pri KGZ opozarjajo tudi, da gre tukaj za hud poseg v zasebnost. “Glede na hitro usposobljene svetovalce in aktivistično držo nekaterih društev za zaščito živali je upravičena skrb, da bodo pogosto prekoračena pooblastila in tudi neutemeljeno poseganje v zasebno sfero skrbnika živali,” so jasni. Veterinarska stroka (veterinarska fakulteta in veterinarska zbornica) z začudenjem in zaskrbljenostjo spremlja dogajanje na področju zaščite živali. Predlog zakona po njihovo ne odgovarja za aktualne razmere pri zaščiti živali in dileme pri izvajanju zakona, prav tako ta ni usklajen z veljavnim zakonom in drugimi akti ter pomeni nezaupnico in degradacijo veterinarske stroke.

Kot kaže, ni šlo brez sodelovanja Golobove partnerke
Kot lahko vidimo, je nezadovoljstvo nad zakonom širše prisotno. A kaj, ko to očitno premierju ni pomembno. Ne pozabimo, da je bila očitno v uskladitve zakona sodeč po izjavi Roberta Goloba vpletena tudi njegova partnerka Tina Gaber. Iz priloženega posnetka je namreč mogoče na vprašanje Gabrove, ki je premierja kar v vladnih prostorih povprašala, kaj bodo naredili, da bo živalim v Sloveniji lepše, slišati naslednji odgovor premierja: “Najprej bi se rad zahvalil skupini za živali, kjer ste res  v preteklih tednih naredili ogromno delo, kjer ste uskladili pripombe različnih interesnih skupin in danes imamo na mizi res zelo dober kompromis, s katerim lahko gremo naprej v zakonodajno proceduro.” Uporabil je torej izraz ste.

 

Ker so omejitve in pritiski z vseh področij čedalje hujši, kmetje opozarjajo, da kmetije ne morejo več niti normalno delati, kaj šele, da bi se razvijale. Mladi prevzemnik živinorejske kmetije Jan Modic iz Matene pri Igu je po poročanju Kmečkega glasu povedal, da so se nad njihovo kmetijo na račun Nature 2000 zgrnili še temnejšo oblaki, saj jim bo sprejetje uredbe onemogočilo prihodnje kmetovanje. “Današnjo kmetijo smo do sedanje točke pripeljali z lastnimi sredstvi in krediti. Če bodo našo kmetijo obsodili na izgubo tolikšnega dela površin, z dejavnostjo prireje mleka ne bo več možno nadaljevati. Verjetno se nihče od političnih odločevalcev ni vprašal, kako bo to vplivalo na kmete in njihove družine. Predpisali so uredbo in omejili kmetovanje ter s tem zmožnost za pridobivanje sredstev za preživetje, kar je dolgoročno obsojeno na propad,” je kritičen Modic.

Je v odstrel medvedov v resnici posegla Tina Gaber?
Kmetje poudarjajo, da ne zahtevajo denarja niti zamenjave ministrice, zahtevajo pa zaščito kmeta in slovenskega potrošnika. Ker imajo očitno že dovolj norčevanja oblasti, so se odločili, da bodo v torek, 25. aprila, s traktorji preplavili prestolnico, kjer se konec koncev tudi sprejemajo odločitve, ki so vedno bolj skregane z zdravo logiko. “Tako hiter odhod s pogajanj daje misliti, da je morda zadaj kaj drugega, in to politika, ne pa dejansko interes, v tem primeru kmetijstva,” je sicer v znak sprenevedanja zatrdil premier, ko so kmetje napovedali, da imajo dovolj. Pri Kmečkem glasu se sprašujejo, če se je Golob v znak maščevanja Medvedu odločil za to, da ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana pozove k zamrznitvi odstrela 230 rjavih medvedov, čeprav je sicer jasno, da je njihova populacija občutno narasla.

Foto: Freepik

Poziv ministru je bil nenavaden, saj se je direktno vmešal v stroko, ki je takšno število določila skladno z raziskavami, zmožnostjo okolja in konfliktov z ostalimi uporabniki prostora. Kot smo uspeli izvedeti se še noben predsednik vlade ni tako neposredno vmešal v ukrep, kot je odstrel zveri, zato obstaja utemeljen pomislek, da ga je v to prisilila njegova ljubica Tina Gaber – zaprisežena veganka in borka za pravice živali. No, kasneje si je Golob premislil in umaknil svoje stališče k zamrznitvi, z ministrstva za naravne vire pa so sporočili, da odločba po srečanju ministra Brežana in Goloba ostaja v veljavi.

Očitno je Golob le spoznal, da rokohitrske in nepremišljene poteze niso vrlina dobrega politika in da ni vredno tvegati novega konflikta s tistimi, ki vsakodnevno živijo z divjimi zvermi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine