1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Kdo izmed politikov tranzicijske levice se bo opravičil, da je nasedel teroristom in njihovi propagandi?

Piše: Nova24tv.si

Od pričetka napada Hamasa na Izrael in vojne napovedi Izraela teroristični organizaciji lahko spremljamo tudi spopad za informacijsko prevlado v javnem mnenju in vojno propagando. Ta sicer sega že v čas pred napadom Hamasa, a se je sedaj le poglobila. Resnica je umrla. Pri tem se spretno izkorišča družbena omrežja in medije za širjenje dezinformacij. Prvi večji dogodek, ki je sprožil obsežno informacijsko vojno, je bil v torek z napadom na bolnišnico v Gazi. Osrednji mediji so po svetu, pa tudi v Sloveniji, takoj po Hamasovi obtožbi našli krivca. Izkazalo se je, da je Hamas po krivem obtožil Izrael, a škoda je bila že narejena. Objave in dezinformacije so se seveda preselile na družbena omrežja, obsojali so Izrael. Obsojali so ga celo politiki, tudi naši.

“Se pa človek vpraša, zakaj velika večina novinarjev tako hitro verjame teroristični organizaciji, ki ima dolgo zgodovino laganja in zavajanja (pa še marsikaj hujšega)??” se je odzval Miro Haček ob novici evropskih obveščevalnih virov, da v bolnišnici v Gazi ni bilo 200–500 mrtvih, ampak verjetno med 10 in 50, in da po resnih sledeh Izrael tega verjetno ni naredil, stavba ni bilo uničena, na parkirišču, kjer je prišlo do eksplozije, pa je bilo nekaj 10 in ne nekaj 100 ljudi.

Celoten slovenski politični vrh je takoj po Hamasovi izjavi prispeval k razširitvi novice. Nataša Pirc Musar je zapisala: “Ubijanje več sto palestinskih civilistov v napadu na bolnišnico v Gazi je naravnost grozljivo. Bolnišnice so zaščitene z mednarodnim humanitarnim pravom. Ubijanja nedolžnih civilistov ni mogoče upravičiti. Pozivam k takojšnjemu dostopu humanitarne pomoči na območje Gaze”.

Tudi Tanja Fajon in Ministrstvo za zunanje zadeve so na omrežju X zapisali: “Šokirani in zgroženi smo nad novicami o stotinah civilnih žrtev, vključno z ženskami in otroki, v Gazi. Bolnišnice in šole nikoli ne smejo biti tarča napada. Slovenija poziva k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava.”

Predsednik vlade Robert Golob je zapisal: “Šokiran sem nad poročanji o napadih na šole in bolnišnice v Gazi. Načela mednarodnega prava morajo biti spoštovana in nedolžni civilisti morajo biti zaščiteni.”

Predsednica države je sicer na naše novinarsko vprašanje, ali bo po njenem zapisu jasno obsodila Hamas oziroma Islamski džihad, ki je po nedavnih ugotovitvah odgovoren za napad na bolnišnico, odgovorila, da je v zapisu obsodila napad na civiliste in opozorila, da bolnišnice ščiti mednarodno pravo. “O krivcu se predsednica v zapisu ni opredeljevala. Vsak napad na civiliste je zločin, vreden obsodbe, ne glede na to, kdo ga zagreši”. Ostaja pa dejstvo, da je predsednica “napad na civiliste” obsodila takoj po izjavi Hamasa in se je v medijih avtomatsko razumelo, da so obsodbe usmerjene v Izrael.

Slovenski politični vrh širi Hamasovo propagando
Ostali so šli v direktno obtožbo Izraela. V Levici je bil rokohitrski Matej Tašner Vatovec“Izrael je že davno prestopil vse meje. Zdaj še raketiranje bolnišnice, 500 mrtvih. Pacientov, zdravstvenega osebja, civilistov v zatočišču. K temu pelje zavestno mižanje Zahoda – popolnemu uničenju palestinskega ljudstva.”

 

Prav tako je Izrael obtožil Milan Brglez. Evroposlanec Matjaž Nemec, ki se je izognil včerajšnjemu glasovanju o resoluciji Evropskega parlamenta o obsodbi Hamasa: “Po šoli je bila v zračnem napadu izraelskih sil danes zadeta bolnišnica. To je vojni zločin“.

Opravičilo bi zmanjšalo prelivanje krvi
Vse omenjene politike smo vprašali, ali se bodo za obsodbo Izraela opravičili oziroma ali so pripravljeni jasno obsoditi Hamas oziroma Islamski džihad, ki je po nedavnih ugotovitvah odgovoren za napad na bolnišnico v Gazi. Kot že rečeno, smo odgovor dobili le od predsednice republike, na ostale še čakamo. Povzročena škoda v javnosti je enormna, in kot je dejal ruski disident Gari Kasparov, bo takšno širjenje lažnih novic privedlo še do večjega prelivanja krvi v regiji, saj lahko pride do odpovedi Bidnovih in drugih srečanj ter s tem zmanjšanja vpliva ZDA na Izrael. “Ali obstaja kakšna odgovornost za urednike medijev, ki so objavili ta naslov nekaj minut po eksploziji in nekaj sekund po tem, ko jih je poklical operativec Hamasa, ki jim je povedal to zgodbo? V njihovih rokah je kri prihodnjih žrtev,” je bil oster Kasparov.

Po napadu na bolnišnico je strokovnjak za varnost in nekdanji direktor Boštjan Perne dejal, da se lahko dilema, kdo je kriv za napad na bolnišnico, hitro razjasni. Že osnovna preiskava kraterja eksplozije in ostalega eksplozivnega telesa bi dali jasen odgovor. Izrael in Hamas namreč uporabljata različna orožja (tudi artilerijske in minometne mine so različnega izvora), je dejal. In res se je tako zgodilo, zvočni in slikovni dokazi prikazujejo, da Izrael ni napadel bolnišnice. “Je pa skrajno nenavadno, da Hamasovci na socialnih omrežjih kažejo zavita trupla kakih 40 ljudi in nič več. Če bi jih bilo 500 bi jih kazali non-stop. Tudi ni posnetkov reševanja izpod ruševin, krater ki ga kažejo, pa ni niti za 120-mm minometno mino. Tukaj nekaj ne gre skupaj,” je dodal.

Naši politiki pa niso zaznali, “da nekaj ne gre skupaj”, “nasedli” (namerno ali nenamerno) so na Hamasovo propagando in jo pomagali širiti. Ob razkritju, da so bili v zmoti, pa se javno niso opravičili, da so po krivem obtožili Izrael in tako razpihovali antisemitizem po slovenskem prostoru.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine