9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Kdo izbira nominirance za nagrade na knjižnem sejmu? O Možinovem »Slovenskem razkolu« niti sledu, med petimi nominiranci pa Pirjevčevi »Partizani«

Zagotovo ni dvoma, da je knjižni sejem, ki letos zaradi izjemnih okoliščin poteka zgolj v virtualni obliki, eden najbolj eminentnih kulturnih dogodkov na Slovenskem.

 

Ob tem pa se seveda postavlja vprašanje, katere knjige prevladajoči mainstream postavlja v ospredje. Prejšnji teden so bili namreč objavljeni nominiranci velike nagrade Slovenskega knjižnega sejma (SKS) – knjiga leta in nominiranci za najboljši literarni prvenec SKS. Za veliko nagrado so nominirani Miha Kovač, Boštjan Videmšek, Jože Pirjevec, Petra Pogorevc ter Zoran in Ivan Smiljanić, za prvenec pa Sergej Curanović, Borut Kraševec, Vesna Liponik, Anja Novak in Goroslav Vukšić.

Prejemnika nagrade knjiga leta 2020 bodo iz nabora nominiranih del, ki jih izbrala žirija v sestavi Vlasta Vičič, Nina Kožar, Irena Štaudohar, Domen Fras in Tone Smolej kot predsednik, izbrali obiskovalci sejma, objavo rezultatov je mogoče pričakovati jutri.

Pri tem je pomenljivo, da je med petimi izbranci strokovne žirije tudi razvpita Pirjevčeva knjiga »Partizani«, medtem ko med njimi ni mogoče najti »Slovenskega razkola« (Jože Možina), čeprav je ena najbolj prodajanih knjig v Sloveniji in je doživela številne ponatise, pa tudi recenzije. Navsezadnje je avtor knjige tudi znan televizijski ustvarjalec ter avtor več odmevnih dokumentarnih oddaj, med drugim je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada.

Ob tem naj spomnimo, da je knjiga »Slovenski razkol« izšla v začetku lanskega decembra, torej tik po lanskem knjižnem sejmu, dosegla pa je dovolj velik odmev, da bi bila uvrščena med pomembne prvence knjižnega sejma. A očitno je preveč politično nekorektna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine