10.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Kdo iz “liberalnega trojčka” SMC, SAB in LMŠ bo zasedel najbolj mikavne funkcije po evropskih volitvah?

V vodstvih treh slovenskih strank, ki so vključene v evropsko skupino Alde, je bilo že pred časom slišati namige in pozive, da bi za evropske volitve maja prihodnje leto lahko oblikovali skupno kandidatno listo. Predsednik LMŠ je tako za ponedeljek na pogovor o tem povabil vodstvi SMC in SAB, kjer so takšni ideji načelno prav tako naklonjeni. Glede na naše zanesljive informacije iz evropske skupine Alde se obeta zanimiv kadrovski dogovor pri naskoku na najvišje funkcije v evropskih institucijah.

Kot so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, ki predseduje največji vladni stranki LMŠ, so predstavnike SMC in SAB povabili na sestanek v ponedeljek. O imenih na kandidatni listi za zdaj še niso govorili oziroma jih predlagali, glede na to, da je LMŠ na letošnjih državnozborskih volitvah prejela največ glasov, pa Šarec pričakuje, da bi bil nosilec kandidatne liste iz njihove stranke.

Šarec je naklonjenost ideji o skupni kandidatni listi strank, ki so v politični družini Alde, izrazil že konec novembra, kot pogoj pa je postavil, “da se ve, kdo je tudi na domačih volitvah dobil največ glasov“. Evropske volitve vidi kot priložnost za Alde, da doseže nek rezultat, je pa “vse odvisno od tega, kakšni kandidati bodo na tej listi“, je menil. O slovenskem predlogu kandidata za komisarja pa je dejal, da se pogovori še niso začeli. V drugih dveh strankah so skupni listi naklonjeni, vendar o imenih niso hoteli govoriti, to naj bi bila stvar medsebojnega dogovora.

 

Celoten članek je na voljo tu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine