4.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Kdo bi lahko nasledil Georgea Sorosa?

Piše: Kulturnimarksizem.si

Vprašanje, kdo bo nadaljeval zapuščino Georgea Sorosa, levo usmerjenega ameriškega poslovneža, ki je dopolnil 93 let, in kako se bo razvijala prihodnost globalne Sorosove mreže, postaja vse bolj aktualno. CEU bo zagotovo imela pomembno vlogo pri ohranjanju fundacij odprte družbe. Ti si bodo še naprej prizadevali za destabilizacijo demokratično izvoljenih vlad in podpirali radikalna levičarska gibanja,” je zapisala skupina Firewall.

“Menim, da fundacije v sedanji obliki ne morejo preživeti v neskončnost in jih morajo nadomestiti druge institucije, kot je Srednjeevropska univerza (CEU),” je skupina Firewall citirala knjigo Georgea Sorosa Underwriting Democracy iz leta 1991. Poslovnež je tudi poudaril, da je treba kljub spremembam za vsako ceno ohraniti duh Open Society Foundations (OSF), ene Sorosovih največjih organizacij, in ga uporabiti pri delovanju vseh institucionalnih akterjev v “nasledstvenem” institucionalnem sistemu.

Soros meni, da morajo fundacije odprte družbe še naprej delovati

“Ko sem ustanovil Open Society Foundations, nisem želel, da bi me preživela. Toda […] premislil sem si. Spoznal sem, da bi bilo sebično, če bi po moji smrti zaprli mrežo fundacij. […] Določili smo številne dejavnosti, ki naj bi jih nadaljeval tudi po koncu svojega življenja in za izvajanje katerih v resnici ni bila potrebna moja navzočnost,” je dvajset let pozneje zapisal v knjigi Filantropija Georgea Sorosa.

 

Več TUKAJ.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine