18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Katarina Kresal se vrača: Ne samo šef nadzornega sveta, tudi predsednik uprave državnega Telekoma bo po napovedih poznavalcev njen stari znanec

Prijateljska linija Katarine Kresal in Mira Senice se pri načrtih za kadrovanje v državnem Telekom Slovenije z Andrejem Vizjakom, ki bi po informacijah nekaterih virov utegnil postati celo predsednik nadzornega sveta, o čemer smo včeraj pisali na povezavi, ne konča.

 

Med imeni za novo upravo državnega telekomunikacijskega podjetja, ki so v zraku, se v zadnjih dneh posebej pogosto omenja Sama Ošino. Širši javnosti manj znani Ošina je že zaposlen v Telekomu, na funkciji direktorja sektorja za množični trg, kjer pa menda ni posebej uspešen – vsaj kar se tiče doseganja sprejetih planov. Zdaj naj bi po nekaterih scenarijih pod nadzornim svetom, ki mu utegne predsedovati prijatelj Kresalove, ta stari znanec Kresalove lahko postal celo predsednik uprave državnega Telekoma.

https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2019/07/Samo-Osina-marec-768×1152.jpg 768w, https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2019/07/Samo-Osina-marec-768×1152-683×1024.jpg 683w, https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2019/07/Samo-Osina-marec-768×1152-610×915.jpg 610w” sizes=”(max-width: 465px) 100vw, 465px” style=”box-sizing: border-box; border: 0px; vertical-align: middle; height: auto; max-width: 100%;”>

Samo Ošina

Kar pri Ošini ni kaj posebej novega. Pred desetimi leti je bil direktor podjetja Tok telekomunikacije, ki je, tako kot Telekom, skušalo prodajati komercialno omrežje winmax. Časnik Finance je o uspešnost projekta decembra 2008 strnil v naslov in podnaslov članka: “Po dveh letih 52 naročnikov wimax Telekomu Slovenije in Tok telekomunikacijam po dveh letih ni uspelo komercialno zagnati omrežja wimax.” V članku je tudi Ošinova izjava,  kot direktor podjetja Tok telekomunikacije je leta 2008 zatrdil: “Komercialni zagon omrežja wimax pričakujemo prihodnje leto.” Leto kasneje se je zgodil članek v Dnevniku, ki je nosil naslov “Telekom Slovenije opušča projekt Wimax”. Ošine kot direktorja Tok telekomunikacij sploh niso mogli več priklicati, zapisali so: “Do direktorja Sama Ošina tako po telefonu kot elektronski pošti ni bilo mogoče priti, to, da se v podjetju Tok telekomunikacije ‘ne dogaja nič’, pa potrjuje letno poročilo za leto 2008. V tem obdobju ni ustvaril prihodkov, da se je najverjetneje ustavila tudi gradnja baznih postaj, pa je razvidno iz vrednosti neopredmetenih in opredmetenih sredstev. Zmanjšala se je za 25.000 evrov, torej za natanko toliko, kot je znašala vrednost amortizacije. Da drugi lastnik licence Wimax ne dosega obljubljenega pokrivanja, so že lani potrdili tudi v agenciji.”

Ošina je medtem med deloma 2009 in 2010 očitno mimo medijskih objav našel službo v družbi Debitel, kjer je postal direktor oddelka za marketing in komercialo. A ne za dolgo. Finance so v članku z naslovom “Boštjančič na Telekom vabi stare, Vegine kadre?” 18. avgusta 2010 napovedale Ošinov prihod na Telekom. Zapisali so: “Direktor za marketing in komercialo na Debitelu Samo Ošina prihaja na Telekom, k članu uprave za prodajo Marku Boštjančiču.” V članku je razkrita tudi Ošinova preteklost, ki ga je povezovala s takratno predsednico danes že izumrle stranke LDS in takratno notranjo ministrico Katarino Kresal: “Z Boštjančičem sta menda že stara znanca, še iz časov Vege, kjer je bil Ošina zaposlen. Na Vegi se je začela telekomunikacijska zgodba Marka Boštjančiča s podjetjem Mibo telekomunikacije, ki je bil eden izmed partnerjev Vege, kjer je takrat pravni oddelek vodila zdajšnja ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal. Na Telekomu so Ošinov prihod potrdili. Za komentar smo želeli vprašati še Boštjančiča in Ošina, a sta bila nedosegljiva.” To pa je besedica, nedosegljiv, za katero se zdi, da je Ošinovo dosedanjo kariero zaznamovala bolj kot katerakoli druga, pa naj se gre za javljanje medijem ali doseganje zastavljenih ciljev.

Andrej Žitnik

Zadnje novice

Sorodne vsebine