9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Kar Karlu Erjavcu ni uspelo v 72 mesecih, je minister Anže Logar storil v pičlih 18 mesecih

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

“Pa smo. Pripeljali leto do konca. In predali štafeto slovenskega predsedovanje Svetu EU Franciji. V 2022 pa nadaljujemo z aktivno diplomacijo,” je sporočil zunanji minister Anže Logar. Mnogi menijo, da je slovensko predsedovanje Svetu EU zgodba o uspehu. O tem pričajo tako zahvale kot dejanja in rezultati, ki jih je Logar predstavil in primerjal z ostalimi.

Dr. Anže Logar je na družbenih omrežjih zapisal, da je bilo leto 2021 “naporno, a polno izzivov, še posebej na zunanjepolitičnem področju. Ob poti je bilo veliko tistih, ki so napovedovali polome, a glej ga zlomka, Slovenci smo (spet) zmogli,” in ob tem priznal, da v zadnjem letu in pol ni imel oddiha in da so se aktivnosti kar vrstile.

V 18 mesecih so izvedli 104 bilateralnih srečanj, 61-krat je obiskal tuje prestolnice, obenem pa so še predsedovali in po ocenah partnerjev – z odliko. Šest tednov je preživel v Strasbourgu z evroposlanci, z diplomati in uradniki so v 184 dneh vodili približno 1500 sestankov, doseženi preboji pa so izjemni.

Samo za primerjavo: Karl Erjavec je v svojem celotnem 6-letnem mandatu opravil manj bilateralnih srečanj (96), dr. Miro Cerar pa v približno enakem obdobju eno tretjino tega, kar je Logar opravili s svojo ekipo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Erjavčev ministrski mandat je trajal kar nekaj let, pod njegovim vodstvom je DeSuS vstopil v 10. vlado Republike Slovenije pod vodstvom Slovenske demokratske stranke Janeza Janše. Erjavec je takrat zasedel položaj ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije. Erjavec je tudi kasneje ostal na položaju zunanjega ministra pod vlado Alenke Bratušek in prav tako v času vlade Mira Cerarja. Že takrat je Erjavec menil, da hitre in velike spremembe v zunanji politiki niso smiselne in jih v svojem drugem mandatu tudi ni načrtoval.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine