19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Kandidatka za ministrico za zdravje je stara znanka politike; izhaja iz akademskih vod in del ekipe državnih sekretarjev

Piše: Ž. K. (Nova24TV.si)

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je razkril novo kandidatko za ministrico za zdravje. Na vroči sedež bo sedla Valentina Prevolnik Rupel, zdajšnja državna sekretarka na istem ministrstvu in članica strateškega sveta za zdravje. 

Predlog kandidature naj bi bi predsednik vlade poslal v državni zbor še danes. Prevolnik Ruplova bo morala najprej prestati predstavitev pred parlamentarnim odborom.

Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, v tem primeru je to odbor za zdravstvo, nato pa ga mora na seji potrditi še DZ, poroča STA. Po prejemu zelene luči bo nova ministrica nasledila nekdanjega ministra Danijela Bešiča Loredana, ki ga je predsednik vlade “odstopil” le malo po tem, ko mu je javno izrekel podporo.

Bodoča ministrica, ki izhaja iz akademskih vod, je sicer del ekipe državnih sekretarjev, o katerih smo v preteklosti že poročali. V času vlade Boruta Pahorja v obdobju med 7. 4. 2010 in 10. 2. 2012 je bila svetovalka ministra Dorjana Marušiča, ki je danes tudi član strateškega sveta za zdravje. Gre za akademska kolega in soavtorja znanstvenih publikacij. V preteklosti se je zavzemala za jasno razmejitev med prostovoljnim in obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Tako je pred časom komentirala za Dnevnik: “Želimo oblikovati košarico ključnih zdravstvenih storitev, ki bodo v celoti krite iz javnih sredstev. Storitve, ki niso ključnega pomena za zdravje prebivalstva in jih v košarici ne bo več, bo treba prepustiti trgu ali jih pokriti iz drugih virov.”

Prevolnik Rupel je skupaj z Marušičem zapisala tudi, kako sta se hotela lotiti razmer v zdravstvu v času Pahorjeve vlade: “Osnova je bila v določitvi osnovne košarice zdravstvenih pravic, reorganizaciji zdravstvenega zavarovanja in delovanja zdravstvenega sistema.”

Razsut zdravstveni sistem
Ministrica bo tokrat sama odgovorna za reševanje vse hitreje propadajočega zdravstvenega sistema. Med glavnimi problemi zdravstva so naraščajoče čakalne vrste, ponekod propadajo celotni oddelki bolnišnic (kot je denimo sesutje otroške srčne kirurgije v UKC) in še bi lahko naštevali. Prav tako se bo morala soočiti s političnim konfliktom, ki se nanaša na vprašanje zasebnih koncesionarjev. Koalicijska stranka Levica bi jih najraje prepovedala, preostale stranke pa nimajo tako odklonilnega odnosa do vključevanja koncesionarjev v skrajševanje čakalnih vrst.

Interpelacija ministrice in govorice v medijih
Na današnji dan je predsednik SDS Janez Janša napovedal interpelacijo ministrice za javno upravo. Sanja Ajanović Hovnik se bo pred poslanci državnega zbora morala zagovarjati zaradi dveh zaporednih afer, ki se nanašata na netransparentno trošenje davkoplačevalskega denarja. Hkrati so se v medijih pojavile govorice, da se od vladne ekipe poslavlja nekdanji župan Tolmina in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. V odhajanju naj bi bila tudi ministrica za kmetijstvo Irena Šinko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine