24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Kam so se izginile Lukčeve lopate? Kje so stanovanja?

Piše: A. L. (moja-dolenjska.si)

V Sloveniji potrebujemo skoraj 11 tisoč javnih najemnih stanovanj, kakor je to pokazala zadnja anketa državnega stanovanjskega sklada. Zdajšnje koalicijske stranke (Svoboda, SD in Levica) so pred lanskimi volitvami obljubljale, da bodo do leta 2030 zagotovile 20 tisoč stanovanj, to je skoraj 3000 novih stanovanj letno.

Napovedovale so vzpostavitev zakonske podlage za gradnjo stanovanj, nepovratna evropska sredstva za medgeneracijske najemne stanovanjske zadruge, Dunajski model in podobno.

Minister Simon Maljevac in Luka Mesec sta obljubila, da bodo še letos zgradili 1000 (dodatnih) novih stanovanj, od leta 2026 dalje pa, po obljubi Roberta Goloba, 3000 novih stanovanj na leto. Luka Mesec je v eni od oddaji Tarča (lani pred volitvami) celo dejal, “da so lopate pripravljene” (samo glasove na volitvah še potrebujejo).

In kaj imamo danes, po letu dni, odkar so omenjeni prevzeli vodenje države?

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Levica), tudi ustanovitelj društva 8. marec, hodi po Sloveniji, se seznanja, predava o zadružnem in Dunajskem modelu, istočasno pa z dvigom davka na najemnine pomembno slabša finančno situacijo najemnikov in njihovih družin. Zelo rad govori tudi o ekonomski demokraciji. Ministrstvo v zadnjem letu tudi ni predstavilo še nobene zakonske podlage za reševanje stanovanjskega problema mladih.

Dodajmo, da je za približno 1000 novih najemnih neprofitnih stanovanj letno podlago zagotovila že prejšnja, Janševa, vlada, zagotovila je tudi evropska sredstva za to. Stanovanjski sklad RS je to vnesel v svoje poslovne načrte, po Sloveniji se stanovanja že gradijo. Hkrati se gradijo tudi občinska stanovanja (iz občinskih stanovanjskih skladov). S tem Maljevac in koalicija Svoboda nimajo prav nič skupnega.

Poslanska skupina SDS je zato vložila zahtevo za sklic nujne seje parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Odbor vodi poslanec Miha Kordiš (Levica), v SDS predlagajo, da na sejo povabi Roberta Goloba, Simona Maljevca, Luko Mesca, finančnega ministra Klemna Boštjančiča, predsednico Mladinskega sveta Slovenije Evo Kotnik in generalno direktorico združenja stanovanjskih skladov pri GZS, Sonjo Šmuc.

V SDS zahtevajo odgovore na vprašanja, kaj se dogaja, zakaj koalicija obljub ne izvršuje in podobno. V imenu SDS bo zahtevo za nujno sejo predstavila poslanka Anja Bah Žibert.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine