7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Kam je za potrebe skrivnostnega Šarčevega obiska v Azilnem domu Vič, »izginila« kar tretjina nezakonitih migrantov? Ali v našo državo prihajajo tudi nezakoniti migranti iz zlogasnega Vučjaka?!

Podrobnosti o delovanju desne roke Marjana Šarca pogosto ostanejo zamolčane. To dokazuje nedavni obisk urada za integracijo migrantov in Azilnega doma Vič. Čeprav je bil na obisku poleg Šarca in Poklukarja prisoten tudi državni sekretar Damir Črnčec, so to poslušni mediji pridno zamolčali. Njegove prisotnosti ni omenila niti Slovenska tiskovna agencija, ki se je pri poročanju kot pijanec plota oklepala podatkov urada vlade za komuniciranje, ki mu očitno niti na pamet ni prišlo, da bi omenil prisotnost Črnčeca.

O obisku v torek, 26. novembra, je bilo mogoče prebrati le, da sta Šarec in Poklukar obiskala urad in azilni dom, kjer si je Šarec ogledal tudi oddelek za družine in se sestal z najmlajšimi stanovalci doma. “Po obisku je poudaril, da nastanitev in oskrba prosilcev za mednarodno zaščito potekata v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo.” V azilnem domu naj ne bi bile presežene nastanitvene zmogljivosti. Izpustili pa niso niti poudarka, da naj bi v prostorih redne psihosocialne oskrbe potekale tudi številne druge aktivnosti, ki jih zagotavljajo nevladne organizacije.

V zvezi z obiskom so še posebej zanimive številke o tem, koliko migrantov je bilo tedaj prisotnih v azilnem domu in kako se je število migrantov spreminjalo pred Šarčevim prihodom. V uradu vlade za komuniciranje so zapisali, da je bilo na dan obiska nastanjenih 179 oseb (32 tujcev, ki čakajo na sprejem prošnje za mednarodno zaščito, in 148 prosilcev za mednarodno zaščito, prebivalci azilnega doma prihajajo po večini iz Maroka, Alžirije in Iraka), le okoli deset dni prej pa jih je bilo nastanjenih za tretjino več, torej 100 ljudi več. So jih “strateško” umaknili?

Šarec dal pobudo za obisk azilnega doma

Na ministrstvo za notranje zadeve, kabinet predsednika vlade in Azilni dom Vič smo naslovili naslednja vprašanja: “Kaj  je bil namen obiska? Kdaj je bil obisk napovedan? Na čigavo pobudo?”; “Ali je bil na obisku prisoten Damir Črnčec?”“Koliko migrantov je bilo ob obisku nastanjenih v Azilnem domu Vič in koliko jih je bilo nastanjenih pred dvema tednoma in koliko pred tremi?” Čeprav smo vse zaprosili za čim hitrejše odgovore, so nam odpisali le iz kabineta predsednika vlade. Izdali so, da je “obisk potekal na pobudo predsednika vlade, ki se je želel iz prve roke seznaniti z izzivi migracij ter kako se v praksi izvajajo rešitve, dane v Strategiji Vlade RS na področju migracij, ki jo je sprejela ta vlada. Obiska se je udeležil tudi državni sekretar dr. Damir Črnčec”.

Glede števila nastanjenih migrantov so nam v odgovoru napisali, da je bilo na dan obiska v Azilnem domu Vič nastanjenih 179 oseb (31 vlagateljev namere, 148 prosilcev za mednarodno zaščito). “Na dan 19. novembra 2019 je bilo v azilnemu domu na Viču nastanjenih 207 oseb (56 vlagateljev namere, 151 prosilcev za mednarodno zaščito). Na dan 12. novembra 2019 je bilo v azilnemu domu na Viču nastanjenih 276 oseb (91 vlagateljev namere, 185 prosilcev za mednarodno zaščito). Na dan 5. novembra 2019 je bilo v azilnem domu na Viču nastanjenih 280 oseb (119 vlagateljev namere, 161 prosilcev za mednarodno zaščito).”

Prihajajo migranti iz zloglasnega Vučjaka?!

Glede na to, da so v uradu vlade zapisali, da je obisk potekal na pobudo predsednika vlade, se poraja vprašanje, če se je ta zanj morda odločil zato, ker so celo tuji mediji pričeli pisati o tem, kako se pri nas zavzemajo za odprtje meja in neomejen uvoz za boj sposobnih moških, ki se nahajajo v bosenskih migrantskih taboriščih, kakršno je Vučjak. Ni kaj, nevladne organizacije in razni aktivisti so izredno zavzeti za spodbujanje priseljevanja za boj sposobnih moških, visoke številke prejetih nezakonitih migrantov, ki jih vsak teden posredujejo policijske uprave po državi, pa kažejo, da jim napori v praksi več kot uspevajo.

Le kam so izginili migranti pred prihodom Šarca?

Čeprav se nekoliko ne ujema število migrantov na dan obiska, ki so ga v urada vlade za komuniciranje pripisali ob obisku, s številom, ki so nam ga iz urada posredovali v elektronskem sporočilu, pa je še posebej zanimiva primerjava številk pred prihodom Šarca v azilni dom. Vidimo namreč lahko, da je bil pred tremi tedni kar 101 migrant več kot na dan obiska, pred dvema tednoma pa je bilo 97 migrantov več kot na dan dan obiska. Človek se vpraša, kam je izginilo dobrih 100 migrantov? So jih morda kam prestavili, da bi vladni obisk obisk deloval, kot da je v azilnem domu vse pod kontrolo in da je več kot dovolj prostora za naselitev migrantov? Glede na to, da je znano dejstvo, da je policija od začetka leta do 1. decembra 2019 morala kar 24-krat posredovati v azilnem domu na Viču (šlo je za primere groženj, udarjanja, pretepov, nasilja, nesramnosti, žaljivosti, povzročanja občutka ogroženosti, ponižanosti, prizadetosti in strahu ter neupoštevanje odrejenih zakonitih ukrepov ali odredb uradne osebe), je težko verjeti, da bi bilo sedaj vse v najlepšem redu.

V medijskih poročanjih lahko seveda beremo samo o tem, kako naj bi policija nadzorovala razmere na državnih mejah in kako naj bi vaške straže in vardisti predstavljali notranjo grožnjo, nikjer pa ni nič napisanega o tem, zakaj v bistvu do takšnega organiziranja prihaja, saj policija zadev na meji nikakor ne nadzoruje, posledično tudi zaradi sprenevedanja Šarčeve vlade. Sicer pa je jasno, da v celotni zadevi niti vleče njegov sekretar Črnčec, ki usmerja velik del delovanja vlade, pravzaprav predstavlja Šarčeve možgane in mu omogoča, da še zmeraj krmari na čelu vlade. Samo z vici se le ne da vladati, treba je poznati dejstva, povezovati stvari, to pa gre Črnčecu kot nekdanjemu direktorju Sove odlično od rok. Očitno se je Črnčec v primeru obiska odločil, da ne želi biti imenovan. Najverjetneje je bilo doslej že velikokrat tako. Če se Črnčec tako odloči, po mnenju poznavalcev to tako tudi je. Mediji so mu namreč zelo poslušni in zato lahko Šarca navzven ohranja kot močno figuro, čeprav je ta le daleč od te. Tega se Šarec seveda dobro zaveda in ve, da mu nikakor ni v interesu, da se zaplete v konflikt z ambicioznim vladnim sekretarjem, ki ga na preštevilnih področjih prekaša.

Vir: nova24tv.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine