4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Kakšno izmikanje direktorja Veselinoviča: Točno ve, kam pošiljati vrtoglave račune za financiranje STA, komu in kam poslati dokumentacijo, pa ne!?

Piše: Sara Bertoncelj

STA je zapisala: “Vlada RS se očitno norčuje tako iz javnosti in STA kot iz vladavine prava – že več mesecev ne spoštuje zakonodaje glede financiranja STA niti očitno ni zmožna formalno javiti, komu in kam naj se dostavi dokumentacijo.” In to v resnici sploh ni več smešno, očitno imajo, očitno nas imajo že vse po vrsti za idiote, če pričakujejo, da bomo nasedli njihovem večmesečnem izmotavanju. Direktor Veselinović zna za mesečne račune v višini 169 tisoč evrov zborno in uspešno napisati pravi naslov, za dokumentacijo pa mu ta isti naslov nikakor ne gre izpod peresa. Resno?

Za kratek hip je bilo že videti, da je direktor STA Bojan Veselinović le prišel k pameti in bo končno uredil svojo papirologijo do te mere, da jo lahko pošlje k lastnikom STA – na Ukom. A glej ga zlomka, ponovno se je zataknilo in to tam, kjer si ne bi nikoli znali predstavljati, da se bo. Pri naslovu. Zanemarimo, da je Veselinoviću naslov Ukoma povsem dobro znan, nanj je namreč naslavljal vrtoglave račune. A za dokumentacijo se mu očitno zdi, da nima pravega naslova. Direktor Ukoma Uroš Urbanija je direktorju STA že pred dnevi, tudi na Twitterju, sporočil svoj naslov oz. naslov Vlade RS. “A sem prav danes prebral, da direktor Veselinović ne pozna naslova Vlade RS, kamor bi poslal dokumentacijo, pa zato javno sprašuje??? Bom prijazen in pomagal – Gregorčičeva 25, pošta je pa Ljubljana. Da bo lažje – v resnici enak naslov kot za mesečne račune,” je sporočil že pred tremi dnevi.

Pa se do danes še vedno ni zgodilo nič. Razen tega, da je STA med svoje “novice” zapisala: “Vlada RS se očitno norčuje tako iz javnosti in STA kot iz vladavine prava – že več mesecev ne spoštuje zakonodaje glede financiranja STA niti očitno ni zmožna formalno javiti, komu in kam naj se dostavi dokumentacijo. Očitno je edini cilj Vlade RS bodisi prevzeti popoln vpliv nad javnim medijem ali pa, če ji to ne uspe, poskrbeti za njegovo dokončno razgradnjo in s tem tudi izgubo delovnih mest za 100 ljudi.” Dodali so še ključnik #časjedatokončnojavnoprizna. Če se kdo norčuje, je to seveda Veselinović. Ukom ga za dokumentacijo prosi že nekje od oktobra lani, torej že pol leta. Gotovo so jim že večkrat povedali, kam in kom naj dokumentacijo dostavijo, pa tudi če jim ne bi. Če zanjo pošiljati račune, kot ja zapisal premier Janez Janša, za (ne) opravljeno delo, bi jim lahko že zdavnaj to uspelo tudi z dokumentacijo. “Kdo pa vam nakazuje preko 100 tisoč nezasluženih evrov mastne plače? In končno, kdo od vas že mesece neuspešno terja dokumentacijo? Miki miška? Gregor Golobič,” je še vprašal premier.

Direktor Veselinovič se je na Vlado Republike Slovenije obrnil tudi z javnim pismom, v katerem jo med drugim poziva, naj pisno sporoči, komu in na kakšen način naj se omogoči dostop do želene dokumentacije STA. “V soboto, 10. aprila 2021, je minil 100. dan, odkar STA ni dobila niti evra za opravljeno javno službo v letošnjem letu,” so zapisali na začetku poziva. Ukom je STA za januar poravnal račun v višini 169 tisoč evrov, potem pa je pogodba potekla – zaradi nedostavljene dokumentacije namreč niso sklenili nove. Kdo je potem kriv, da ne dobivajo plačila, z neznanega naslova Ukoma? In mimogrede, STA seveda dobiva plačila tudi od drugod, 2 milijona evrov letno pa prejme tudi iz proračuna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine