Dušan Vučko se je uspel obdržati v sedežu. Predlog za razrešitev predsednika Državne volilne komisije je zaradi hudih napak med potekom državnozborskih volitev podal član DVK Drago Zadergal, a je bil njegov predlog zavrnjen s štirimi glasovi proti in dvema glasovoma za, poroča portal Siol. Člani, ki so glasovali proti razrešitvi, pa so s tem tudi prevzeli odgovornost za hudo šlamastiko, če se bo to ponovilo na prihajajočih predsedniških in lokalnih volitvah. 

Spomnimo, Zadergal je Vučku v predlogu za razrešitev očital več hudih nepravilnosti, predvsem pa “nevestnega, nepravilnega dela ter zanemarjanja in malomarnega opravljanja svojih dolžnosti pri vodenju službe DVK.”

Predlog za razrešitev je vseboval štiri bistvene točke, zaradi katerih bi bilo Vučka potrebno razrešiti.

  • Vučko ni opravil tehničnih nalog za pravilno objavo začasnih in tehničnih izidov volitev v Državni zbor.
  • Zaradi njegovega malomarnega opravljanja dolžnosti je prišlo do 4-dnevne zamude, kar je posledično pomenilo, da so bile glasovnice v tujino poslane kasneje, zaradi česar mnogi državljani v tujini niso mogli glasovati po pošti.
  • Vučko je bil malomaren, ko je spregledal e-sporočilo, ki je vsebovalo pripombo na oblikovanje glasovnic.
  • V 4. točki ga je predlog razrešitve bremenil, da je deloval v nasprotju z Zakonom o volitvah v Državni zbor, ko je posegel v pristojnosti DVK, tako da o prejetih podpisih podpore poslancev za kandidacijske liste ni obvestil DVK in je na lastno roko potrdil, katere liste kandidatov kandidirajo s podpisi treh poslancev.