10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Kakšen pripetljaj: Med “domačini” v Marezigah se je znašel levi ekstremist Erik Valenčič!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Ko je v soboto stranka SDS priredila srečanje članov in simpatizerjev v Marezigah, so slovenski mediji poročali v smislu, kako naj bi se vnovič odvil protest nezadovoljnih državljanov, konkretneje domačinov, s katerim so ti izrazili svoje nestrinjanje z načinom vladanja stranke SDS. Kljub temu, da s tovrstnim poročanjem poskušajo ustvariti vtis, kako naj bi pričelo prihajati do vsesplošnega nezadovoljstva, pa je dejstvo, da temu v realnosti ni niti približno tako. Med tako imenovanimi naključnimi protestniki je bilo namreč mogoče videti razvpitega Erika Valenčiča, ki je znan kot odkriti podpornik palestinskega terorizma. Valenčič sicer ni domačin iz Marezig.

Zgodbice okrog naključnega zbora protestnikov, ki stranki SDS sporočajo, da v Marezigah, svetovni zibelki antifašizma, ni prostora niti za domače niti tuje častilce nacifašizma, so vnovič prirejene. Prisotnost Erika Valenčiča, ki se sicer predstavlja kot “neodvisni” novinar to dokazuje, saj ga nikakor ni mogoče šteti med naključne domačine, ki so prišli protestirati v Marezige. Več kot očitno je, da so se zbrali najrazličnejši skrajneži, ki so se pripeljali od drugod.

Kdor si je ogledal posnetke tako imenovanih naključnih domačinov, je bil lahko upravičeno zgrožen. Videti je bilo namreč mogoče plapolanje jugoslovanskih zastav, v ozadju pa je odmevala pevska spremljava Hej brigade. Če bi človek v 21. stoletju pričakoval, da se končno preneha poveličevati totalitarne simbole, se je očitno uštel. Imamo namreč cel kup jugo nostalgikov, ki ne zmorejo priznati, da se komunizem postavlja ob bok fašizmu in nacizmu, ko je govora o totalitarnih sistemih. Da smo priča masovnemu zanikanju in posledic same narave komunističnega režima, pa niti ne čudi glede na to, da imamo v parlamentu stranke, ki ta režim prikazujejo kot nekaj, kjer ni bilo nič slabega, ena od strank (Levica) pa celo daje ta režim kot primerjalni model, kako naj bi se država razvijala v bodoče. 

Povezan s pomembnim faktorjem Antife
Valenčič, ki ga je bilo mogoče videti v množici, kjer so plapolale jugoslovanske zastave, deluje kot sodelavec levičarske Mladine. Čeprav ga poskušajo poslanci tipa Matjaž Nemec iz vrst SD predstavljati kot neodvisnega in raziskovalnega novinarja, ki preiskuje pojav desnega ekstremizma v naši družbi, je dejstvo, da gre v resnici enega najbolj vidnih anarhističnih aktivistov, ki odkrito podpira palestinski terorizem. Kot smo že poročali, je Valenčič povezan s pomembnim faktorjem Antife, anarhistom Gorazdom Grošljem, ki sicer med drugim podpira skrajne separatistične skupine v tujini: Rojava, PKK, PJAK in druga odporniška gibanja. Valenčič Grošlju daje napotke pri sami operativi. Tuje Antifa skupine lahko tako pogosto vidimo na protivladnih protestih, predvsem takrat, ko se z nasiljem napada policijo in novinarje.

Erik Valenčič pozira s kalašnikovo puško (foto: socialna omrežja)

Od leta 2003 je bil Valenčič poročevalec RTV Slovenija z Bližnjega vzhoda. Zaradi dokumentarca Koalicija sovraštva, predvajanega januarja 2014 na RTV Slovenija, je bil zoper njega sprožen sodni postopek zaradi suma izdaje tajnih podatkov, RTV pa ga je nato leta 2015 odslovila. Novica o tem, da se je celo globoka država na RTV Slovenija odločila, da Valenčiču pokaže vrata, potem ko je s svojim delovanjem presegel meje dobrega okusa, je zgovorna sama po sebi. To pa očitno ne gane najbolj gorečih podpornikov rdeče zvezde, saj se je Valenčič na okrogli mizi o “razrastu fašizma in nacizma” v Izoli pojavil kot voditelj in povezovalec pogovora, kjer je vulgarizme servirala nekdaj priljubljena otroška pisateljica knjig Svetlana Makarovič. Nič čudnega tako ni, da se je pojavil tudi na tokratnem srečanju ljubiteljev rdeče zvezde v Marezigah.

Image
Zakrinkani ekstremisti. (foto: RTVS / posnetek zaslona)

Iz protesta v protest lahko opazujemo, kako mainstream mediji napihujejo proteste, ki so povsem marginalni. V vseh primerih gre namreč za skupino manjšega števila ljudi ali pa za nekaj tisoč ljudi, kar pa nikakor ni ljudska vstaja. Tudi zaradi podpore strank SD, Levica, SAB in LMŠ primitivizem in agresija levega fašizma dobivata zamah. Se je mar mogoče čuditi, da je nasilja vedno več?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine