17.3 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Kako so se vlade dogovorile, da prevarajo ljudi glede okužb s koronavirusom, čeprav s tem ogrožajo javno zdravje

Če se boste mogoče v naslednjih dneh vprašali, zakaj se število okuženih s koronavirusom (Covid-19) v Italiji zmanjšuje, potem se odgovor skriva v današnjem članku na italijanskem portalu 24ore. Hkrati je to tudi odgovor, zakaj v Sloveniji še ni potrjenega primera okužbe. In če to drži, je to zločin zoper javno zdravje.

V zadnjih nekaj dneh je Italija postala mednarodni primer razcveta koronavirusnih okužb, ki presega 600 primerov. Država je zato vedno bolj izpostavljena izolaciji, piše portal.

Držav, ki zapirajo meje Italijanom, je vse več. Po Kitajski in Južni Koreji, ki imata 78.832 oziroma 2.022 primerov okužb, je Italija s trenutno 655 okužbami tretja najbolj ogrožena država na svetu. Po sestanku zdravstvenih ministrov sosednjih držav v Rimu, ki se ga je udeležil tudi Aleš Šabeder, se je Italija odločila (in očitno tudi vse države, ki so sodelovale na posvetu), da bo (prvič) spremenila komunikacijo z javnostjo in (drugič) spremenila strategijo štetja novih okužb. Kaj to pomeni.

Italija je bila pri testiranjih zelo natančna. Ko je nekdo kazal znake, da je morebiti okužen s koronavirusom, so ga testirali. Prav tako so testirali praktično vse, za katere se je ugotovilo, da so bili v stiku z okuženimi ali pa so živeli skupaj. Tako so do zdaj vzeli okoli 10.000 brisov in odkrili (do zdaj) 655 okužb. Za razliko od Francije in Nemčije, kjer je ljudem odvzetih manj kot 1.000 brisov, ali Slovenije, kjer je bilo odvzetih manj kot 100 brisov (čeprav bi morali denimo v Logatcu testirati celo osnovno šolo – TUKAJ). Računica je preprosta – manj bo odvzetih brisov, manj bo okuženih.

Tako je italijanski nadzornik za zdravje Franco Locatelli napovedal, da bodo testirani le simptomatski bolniki in tisti, ki so bili v tesni povezavi s pozitivnimi ljudmi. Razlog za to je, da je tveganje za okužbo »pri simptomatskih osebah veliko, pri asimptomatskih pa izrazito manjše«. To še ni vse: spremenili bodo tudi način štetja: javnosti bodo sporočali samo primere, kjer je koronavirus povzročil težko bolezen ali pa je ogroženo bolnikovo življenje. »Pozitivni izvidi iz katerega koli drugega razloga bodo šli na ločen seznam, ki je pomemben za opredelitev epidemoloških razmer,« je pojasnil znanstveni direktor Inštituta Spallanzani Giuseppe Ippolito.

Povedano drugače. Tudi če je bil nekdo v tesnem stiku z okuženim, ampak ne kaže znakov, ga ne bodo testirali (čeprav je morebiti asimptomatičen primer in lahko okuži druge). In tudi če pri nekom odkrijejo virus, tega javnosti ne bodo povedali, če se človek drugače počuti dobro. In če morebiti okuži druge. Vse te primere bodo imeli le za (tajno) statistiko, statistika za javnost bo krepko prirejena. In mogoče se v tem tudi skriva odgovor na vprašanje, zakaj Slovenija še nima uradno potrjenega primera okužbe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine